MANİSA'nın Soma İlçesi, Eynez Mevkii'ndeki özel sektöre ait maden ocağında önceki gün trafo patlamasının ardından başlayan yangının neden olduğu facianın boyutları saatler geçtikçe büyüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ölü sayısının 274'e çıkarken, kurtarma çalışmalarına katılanlar, halen hiç girilmeyen galeriler olduğunu belirtip, bu rakamınartabileçceğinden endişe ettiğini ifade ederken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, 120'e yakın işçinin halen kurtarılmayı beklediğini bildirdi. 80 madenci yarılı kurtarılırken, cenazelerin otopsisine başlanılırken, isimleri belirlenen 165'e yakını ailelerine teslim edildi.
Soma Holding'e bağlı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında dün saat 15.10'da vardiya değişimi sırasında madenin yaklaşık 600 metre içerisindeki trafoda patlama meydana geldi ve ardından yangın çıktı. Patlamanın olduğu yerden, çıkışa doğru olan kısımdaki işçiler birbirlerine yardım ederek dışarıya çıkmayı başardı. Ancak yangın perdesinin arkasında kalan işçiler ise içeride mahsur kaldı. Zamana karşı can kurtarma yarışı başlarken önce yangının sönmesi, sonra da içerideki zehirli dumanın boşaltılmasına çalışıldı.
Ana galerilerde yapılan kurtarma çalışmalarında dün öğlen saatlerine kadar cesetler ve yaralılar çıkarılırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da iki günden buyana Soma ilçesinde çalışmları yakından takip etti. Bakan Yıldız dün saat 20.00 sularında yaptığı açıklamada ölü sayısını 274, yaralı sayısını da 80 olarak açıkladı.
MADENCİ YAKINLARI HASTANEYE AKIN ETTİ
Bu arada Soma Devlet Hastanesi önüne, yakınlarından haber almak isteyen çok sayıda işçi yakını akın etti. Yakınları yaralı olarak gelenler sevinç yaşarken, bilgi alamayanlar fenalık geçirdi. Bu arada madenden çıkarılan cenazeleri koyacak yer bulunamayınca, Manisa'nın Kırkağaç İlçesi'nde kaymakamlığa ait, kavun depolamak için yapılan soğuk hava deposu hazırlandı, iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi. Çevre il ve ilçelerden kimlik tespiti ve otopsi için adli tıp uzmanları ve savcılar da bölgeye gönderilerek çalışmalara başlandı.
KURTARMA EKİPLERİ DE ETKİLENDİ
Dün sabaha karşı madenden dumanlar çıkmaya başladı. İçeriye giren kurtarma ekipleri acil olarak boşaltıldı. Kurtarma ekiplerinden de dumanın etkisiyle fenalaşanlar oldu. Bazı işçiler kurtarma ekiplerinden de ölenler olduğunu söyledi ancak bu bilgi yetkililer tarafından doğrulanmadı. Kurtarma çalışmalarına katılan, kendisi de madenci olan Sami Kılıç, sabaha kadar sadece ana galerilere girildiğini, patlamanın olduğu bölümden sonraki kısımlara ise hiç girilemediğini söyledi. Buradan çok sayıda cesedin çıkmasından korktuklarını söyleyen Kılıç, "İçeridekilerin kurtulacağına sanmıyorum. Çok fazla duman vardı" dedi. Yakınlarını kaybedenler hastane morgları ve Kırkağaç'taki geçici morga giderek yakınlarını teşhis etmeye çalıştı.
HAVA PERDELERİ OLUŞTURULACAK
Öte yandan sabaha karşı madende yeniden başlayan yangın ve duman çalışmaları olumsuz etkileyince, uzmanlar yeni bir çalışma başlattı. Uzmanların bazı galerilere hava perdeleri oluşturarak, kirli hava ile temiz havanın birbirine karışmasını önlemeye çalışacakları ve şu ana kadar girilememiş galerilere girecekleri bildirildi.
ÖLENLERİN OTOPSİLERİNE BAŞLANDI
Kırkağaç Soğukhava Deposu'nda otopsileri sürüyor. Şu ana kadar 165 işçinin otopsisinin tamamlanıp kimlik tespiti yapıldı. Soğuk hava deposu önünde bazı ailelerin endişeli bekleyişi acı ile son buldu. İsimlerin okunduğu sırada ölen işçilerin yakınları fenalaşarak bayıldığı görüldü. Ölenlerin sayısının artması ihtimaline karşı soğuk hava tertibatlı plakaları ve yazıları kapatılmış yaklaşık 20 TIR, bölgeye getirildi.
ÖLÜ SAYISI 274'E YÜKSELDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ölü sayısının 274'e yükseldiğini açıkladı. Bakan Yıldız, şunları söyledi: "Sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu. Türkiye'de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybıyla sonuçlanmış bir kazaya doğru gidiyoruz. 7 işçi kardeşimizin cenazelerini ailelerine teslim ettik. Otopsileri bir yandan yerinde yapılıyor. Adli Tıp'tan uzmanlar geldi. Bu işlemlerin de hızlanması için uğraşıyoruz. Asıl amacımız kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve olabildiğince bilgileri şeffaf paylaşmak. Edirne'den Kars'a bütün vatandaşlarımızın kalbi burada atıyor. Gerek idari, gerek cezai soruşturmaların yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın. Herhangi bir grizu patlaması, herhangi bir darp olmadı. Karbonmonoksit zehirlenmesinden kardeşlerimiz hayatlarını kaybetti. Allah rahmet etsin kendilerine. Acılı ailelerine sabırlar diliyorum. Taziyelerimi bildiriyorum."
OCAKTA BULUNANLARIN SAYISINI AÇIKLAMADI
Gazetecilerin ısrarla içeride olan işçi sayısını sorması üzerine de Bakan Yıldız, "İçerde olan tahmini bir rakam var ama o rakamı paylaşmaktan bilerek kaçınıyorum. Verilen toplam çalışan sayısı özel sektörün verdiği rakam. Bu sayılara kefil olamayacağımızdan işçi kardeşlerimiz çıktıkça paylaşacağız" dedi.
EKSİ 480 KODUNA KADAR İNDİK
Bakan Yıldız yangın bir ara söner gibi olduğunu, ancak dalgalı bir seyir izlediğini de hatırlattı, "Yangın yolu üzerinde olan işçi kardeşlerimiz var. Çıkarttığımız hiçbir işçi kardeşimizin yanarak vefat ettiğini görmedik. Bir cebe girebiliyor olmaları halinde, yaşayabilecekleri ümidi var. Her ne kadar zaman geçtikçe azalsa bile içimizde tutuyoruz. Eksi 480 koduna kadar ekipler gitti. 4.5-5 kilometre uzunluğunda tüneller. Son derece dikkatli davranıyoruz. Cenazelerini hatıralarına uygun olarak sıhhı şekilde muhafaza etmemiz lazım. En yakın devlet hastanelerinin morgları dahil olmak üzere şu şartlara uygun yerleri kullanıyoruz" dedi.
KINIK'TA DA SOĞUKHAVA DEPOSU
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki Türkiye'yi yasa boğan maden faciasının ardından cenazelerin konulduğu Manisa Kırkağaç'ta kavunların saklandığı soğukhava deposu ve yine morga dönüştürülen 2 TIR yetersiz kalınca, bu kez İzmir'in Kınık İlçesi'ndeki soğukhava deposu da kullanılmaya başlandı.
YANGIN PANODAN ÇIKMADI İDDİASI
Çalışmaları yerinde takip eden Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Yeşil ve Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun, farklı açıklamalar yaptı. Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Yeşil, "Gerek bizim aldığımız bilgiler, gerekse arkadaşlarımızın madende yaptığı araştırmalardan olayın bir elektrik arızasından, pano patlamasından ve trafo patlamasından meydana gelmediğini belirledik" iddiasında bulundu.
Olayın daha önceden işlenmiş bir damarın tutuşmasıyla meydana geldiğinin tespit edildiğini iddia eden Hüseyin Yeşil, "Bizim tespitlerimiz bir ihmalin olduğunu gösteriyor. Bunun araştırılması ve soruşturulması lazım. Sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılması lazım" diye konuştu.
RİSK HARİTASI DİKKATA ALINMADI İDDİASI
Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun da, "Burada gerek Bakanlık, gerekse başka kaynaklar facianın elektrik arızasından kaynaklandığı, pano patlamasından olduğu söyleniyor. Bu doğru değil. Daha önce işlenmiş ve açıkta kalmış kömür damarının alev alması ve bundan kaynaklanan karbon monoksit gazının madene yayılmasıyla ölü sayısı arttı" dedi
Maden Mühendisleri Odası olarak önceden risk haritası hazırladıklarını anlatan Torun, "Bunları Enerji Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile paylaştık. Alınması gerekli önlemleri belirttik, bunların uygulanması gerektiğini belirttik. Ne yazık ki bunlar dikkate alınmadı" diye konuştu.
HASTANE ÖNÜNDE ACI BEKLEYİŞ
Soma’da bir yandan facianın yaşandığı kömür ocağında kurtarma çalışmaları sürerken Soma Devlet Hastanesi’ndeki tedirgin bekleyişi devam ediyor. Hastane bahçesinde ve önünde dün akşam saatlerinden bu yana bekleyen yüzlerce Somalı yakınları hakkında alacakları haberleri bekliyor. Faciada yaşamının yitiren işçilerin isimlerinin hemen açıklanmaması hastane önünde bekleyen vatandaşların tedirginliğini artırırken, hastane yöneticileri zaman zaman yaralıların isimleri anons ediyor. Hastane önünde bekleyen vatandaşlara su, meyve suyu, simit, ağrı kesici servisi yapılırken, fenalaşan vatandaşlara anında tıbbi müdahale yapıldı. Yakınlarından haber bekleyen yaşlı bir Somalı kalp krizi geçirince, bekleyen vatandaşlar tarafından kucaklanarak hastaneye kaldırıldı. Somalı kadınların gözü yaşlı bekleyişi ise sürüyor.
Bu arada Somalı esnafın büyük bölümü yaşanan facianın ardından yas ilan ederek kepenk kapattı. 73 bin nüfuslu ilçede esnafın büyük bölümü işyerlerini kapatıp, camlarına, 'Hepimizin başı sağ olsun' yazısı asarak yas ilan etti. İlçe tamamen kömür ocağındaki çalışmalara kilitlendi. İşyerini kapatan bir esnaf, “Dünden beri üzüntümüz had safhada. Biz bu arkadaşlardan hepimiz ekmek yemişizdir. Mutlaka kazancımız vardı. Bu arkadaşlarımızı kaybettik. Bizim de acımız büyük. Esnaflar olarak kepenk kapattık ve yas ilan ettik. Türk milletinin başı sağ olsun” dedi.
SOMA İÇİN YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILDI
MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesi, maden faciasında Soma'da 'Soma Madencisi Yalnız Değil' adlı yardım kampanyası başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, herkesi Soma halkına destek olmaya çağırdı.
VERİLEN BANKA HESAP NUMARALARI:
Halk Bankası TL : TR20 0001 2009 5620 0007 0000 46- USD : TR10 0001 2009 5620 0058 0003 04-EUR : TR80 0001 2009 5620 0058 0003 05
Ziraat Bankası TL : TR14 0001 0001 8839 4769 4051 83- USD : TR84 0001 0001 8839 4769 4051 84- EUR : TR57 0001 0001 8839 4769 4051 85
GERGİN BEKLEYİŞTE SİNİRLER GERİLDİ
Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna 200 metre uzaklıkta oluşturulan polis bariyeri önünde bekleyen vatandaşlar, okunan isimler içinde yakınlarının bulunup bulunmadığını öğrenmek ya da cenazelerini teslim almak için bekleyişini sürdürüyor.
Saatler ilerledikçe sinirlerin gerilirken, bariyeri aşarak cenazelerin bulunduğu yere gitmek isteyen vatandaşlar ile polis arasında küçük çaplı gerginlikler de meydana geliyor. Maden işçilerinden 34 yaşındaki Adem Bener'in "Onlarca arkadaşımı, kardeşimi yitirdim, onları teşhis ettim. Bundan sonra yaşamışım, kurtulmuş ne olacak ki? Ben yaşayan bir ölüyüm artık" feryadı ve bir babanın "Bırakın da oğlumun yanına gideyim" demesi yürekleri dağladı. Ayrıca madende çalışan ve sağ kurtulan bazı işçilerin de cenazelerin tutulduğu soğuk hava deposuna geldiği görüldü.
15 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUĞUN MADENDE ÇALIŞTIĞI İDDİLARI
15 yaşındaki bir çocuğun madende çalıştığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Bakan Yıldız, "O yaşta isimde birisi berikin ile ilişkilendirilmesini manidar buldum. Her şey üzerinden politika yapılabilir, ama can pazarının yapıldığı bir yerde bu yapılmaz. Kınıyorum" diye konuştu. Madendeki yangının devam ettiğini söyleyen Bakan Yıldız şunları söyledi:
"Madendekilere, mutlaka bu gece ulaşmamız gerekiyor. Şu anda yangın devam ediyor. Çalışmalarımızı olumsuz etkiliyor. Karbonmonoksitin yoğun olduğu yerlere kurtarma ekibimizi sokmuyoruz."
Kaynak: Diyarbakır Söz