Sevdalıları, güvencinlere çocukları gibi bakıyor

Güvercin tutkusunun giderek yaygınlaştığı günümüzde, apartman çatılarında güvercinler için özel bölümler oluşturulmaya başlandı.

Sevdalıları, güvencinlere çocukları gibi bakıyor

Hobi olarak güvercinlerle ilgilenen vatandaşlar, araba fiyatına alınıp satılan bazı güvercin cinslerinden aynı zamanda gelir de elde ediyor. Güvercin meraklılarını bir çatı altında toplayan Batman Kanatlı Hayvanlar Koruma ve Yetiştirme Derneği ise güvercin meraklılarının tanışıp kaynaşmasına ve aralarında bilgi akışı sağlanmasına vesile oluyor.

Batman’da güvercin tutkusunun her geçen gün arttığına dikkat çeken Dernek Başkanı Nesih Taş, “Batman genelinde güvercin besleyen kişi sayısı yaklaşık bin civarındadır. Güvercin tutkunları boş zamanlarının çoğunluğunu, güvercinlerini besleyerek ve uçurarak değerlendirmeyi tercih ediyor. Bu sevgi zaman zaman ev hanımlarını ve çocukları kıskandıracak düzeyde olabiliyor.” dedi.

15 BİN TL’YE KUŞ

Bazı kuş cinslerinin arabalardan daha pahalı olduğunu vurgulayan Batman Kanatlı Hayvanlar Koruma ve Yetiştirme Derneği Başkanı Nesih Taş, “Bizim Batman’a has kuşlarımız sinekli boz, koyu mavi, Batman bozu, Batman mavisi Batman’a has kuşlar bunlardır. Toprak, arka tepe bu kuşlar yer kuşlarıdır. Bunların fiyatları yer kuşu olarak 200 TL ile 2 bin TL arası değişir. Bunların dışında hava kuşları da var. Hava kuşlarında pek renk önemli değil ama olursa daha iyi olur. Hava kuşlarının fiyatı 5 bin TL ile 15 bin TL arasında değişir. Bunların dışında güllü paçalı dediğimiz Batman’a has bir kuş cinsi var. Fiyatı bin TL ile 5 bin TL arasında değişiyor.” diye konuştu.

KUŞ FESTİVALLERİ YAPILIYOR

Batman’da zaman zaman kuş festivalleri düzenlediklerini de aktaran Taş, “Burada festivaller yapıyoruz. Mardin, Midyat, Kızıltepe, Şırnak ve Batman’ın köylerinden gelen kuş meraklılarını ağırlıyoruz. Kuşlarımızı uçurup şov yapıyoruz. Kuş sevgisi farklı bir şey. Batman’da arkadaşlar evine çoluk çocuğuna bir şey götürmez ama girer kümese kuşun altını temizler, toparlar, gerekirse ona salatalık doğrar. Vitaminine kadar ilgilenir. Güvercinlerimize çocuk gibi bakıyoruz. Nasıl ki evimize girdiğimizde çocuğumuzun moralinin bozuk olduğunu anlarsak, 100 tane güvercinimiz de olsa kümesi açtığımızda kuşumuz hasta ise anında anlarız.” ifadelerini kullandı.

GÜVERCİNLERE AŞI YAPILDI

Kuş besleyen vatandaşlar, hastalıklara karşı aşılama ve tedavileri de ihmal etmiyor. Kuş hatalıklarına ilişkin açıklama yapan Batman Kanatlı Hayvanlar Koruma ve Yetiştirme Derneği Başkanı Nesih Taş, “Geçen seneden beri Batman’da 3 bin 500 güvercine aşı yapıldı. Bu aşı, hastalıklara karşı koruyucudur. Ateşli, yavru ölümleri, toplu ölümleri yok eder. Bu kuşlarımızın daha sağlıklı daha verimli olmasını sağlar.” diye ifade etti.

KUŞLARIN GÜVENLİĞİNİ İÇİN KAMERA

Güvercin hırsızlarına karşı güvenlik kameralarıyla tedbir aldıklarını vurgulayan Taş, “Güvercinlerimizin güvenliğini damda kurduğumuz kameralarla ve alarmlarla koruyoruz. Güvercin hırsızları, hiçbir fırsatı kaçırmazlar. Bu yüzden kameralarla tedbir almak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz