Tarihi mekanları gördüler

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin farkındalık yaratmak için 9 okuldan 410 öğrenciye kentin tarihi ve turistik mekanlarını gezdirdi. Gezi sonrasında gözlemlerini yazan öğrenciler “Gerçek Diyarbakır’ı gördüm” derken bazı öğrenciler de gözlemlerini şiir ile dile getirdi.

Tarihi mekanları gördüler

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Turizm Müdürlüğü ile Koruma ve Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Müdürlüğü ekiplerinin öğrencilere tarihi mekanları gezdirmeye yönelik program sona erdi.

Diyarbakır’ın tarihi ve turistik mekanlarını öğretmeye ve korumasını sağlamak için farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar kapsamında 2012 bahar aylarında 9 ilköğretim okulu ikinci kademe bölümü ile liseden 410 öğrenciye tarihi mekanlar gezdirildi. Uzman ekipler ve rehberler eşliğinde öğrenciler gruplar halinde İçkale, Hz. Süleyman Camii, Behrampaşa Camii, Ulu Camii, Surp Giragors Kilisesi, Süryani Kilisesi, Keçi Burcu, Dört Ayaklı Minare, Dengbej Evi, Hasanpaşa Hanı gibi kentin tarihi ve turistik mekanları gezdirildi.

Öğrencilerin çoğu ilk defa bu mekanlar gördü ve bilgi aldı. Hülya Tuğay İlköğretim Okulu 7’inci sınıf öğrencisi Berivan Levent, “İlk defa böyle yerleri geziyorum ve görüyorum. Gerçekten biz yaşadığımız ilin yerlerini bilmiyormuşuz. Daha yeni anladım” derken, bir başka öğrenci, “Doğduğum, büyüdüğüm şehrin tarihi yerlerini ilk kez gördüm” dedi.

‘MİSAFİRLERİMİ GEZDİRECEK KADAR BİLGİLENDİM’

Süleyman Demirel Lisesi’nde okuyan bir öğrenci de “Gittiğim yerler hiç görmediğim yerlerdi. Gerçekten de Diyarbakırlı olduğumun tadına ve farkına vardım. İlk defa farklı bir dinin ibaret yerlerini gördüm” dedi. Bir başka öğrenci ise televizyonda dengbejleri dinlerken hoşuna gitmediğini ancak Dengbej Evi’nde dengbejleri dinlerken çok hoşuna gittiğini söyledi: “Canlı canlı dinlerken bir başka güzel geldi. Şaşırdım bu kadar güzel yer varken ben bunları görmemiştim. Misafirlerimi gezdirecek kadar bilgilendim.”

‘KÖYDEN DE ÖĞRENCİ GETİRİP GEZDİRİN’

“Dengbejlerimiz valla harikaydı” diyen bir başka öğrenci de gezi ile ilgili yazdığı metinde gezilerin sık sık yapılmasını ve o yerleri görmeyen çok kişi bulunduğunu ifade etti. Bir başka öğrenci de ilk defa Surların üzerine çıktığını ifade etti ve köylerden de öğrencilerin getirilip gezdirilmesini önerdi.

Bir başka lise öğrencisi de geziyi çok beğendiğini ve evde ailesine anlattığını belirterek, “Mutlaka ailemle beraber en kısa sürede gidip yeniden gezeceğiz. Süper yerler vardı. Özellikle Surları beğendim. Surları dıştan görmüştüm ama içeriden görme fırsatım oldu. Kısacası gerçek Diyarbakır’ı gördüm” şeklinde yazdı.

ŞAİR ÖĞRENCİLERDEN DİYARBAKIR GEZİSİ

Şair Sırrı Hanım İlköğretim Okulu 7’inci sınıf öğrencileri de gezi ile ilgili gözlemlerini şiir olarak dile getirdi. 7’inci sınıf öğrencisi Simge Katırsüren “Götürdü Bizi Belediye” başlığı ile şöyle bir şiir yazdı:

“Dolaştık surlarını, hatlarını/ Gördük bütün zamanlarını/ Kiliselerini, çan kulelerini/ Camilerini, minarelerini.

Sur içini, Saray kapısını/ Artuklu sarayını/ Süleyman camisini/ Yeni baştan gördük Diyarbakır’ı.

Ötelere uzandık Keçi burcundan/ Hevsel bahçesinden/ On Gözlü köprüsünden/ Yeniden öğrendik şehrimizi, kendimizi.”

Yine 7’inci sınıf öğrencisi Kübra Özcan ise “Büyüksün Belediye” başlığı ile bir şiir yazdı. Özcan şu dizeleri yazdı:

“Belediye götürdü bizi/ Diyarbekir denilen yere/ Artuklu Sarayına, kiliselerine/ Ulu Cami ve dengbej evine.

Acıktık, doyurdu karnımızı/ Susadık, içirdi suyumuzu/ Gezerken küçelerimizi/ Öğrendik Diyarbekirimizi.

Sevgiyle geziye katıldık/ Şehrimize tanık olduk/ Eğlendik, coşkun, mutlu olduk/ Bundan böyle benim Belediyem oldun.”

Kaynak: Diyarbakır Söz