Ya tasarruf ya susuzluk

Diyarbakır'da yaz aylarında artan su tüketimi ve buna bağlı olarak yaşanacak su kesintilerinin önüne geçmek amacıyla su tasarrufu çağrısında bulunuldu.

Ya tasarruf ya susuzluk

Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, dünya genelinde su sıkıntısı yaşandığı bir dönemde Diyarbakır’ın su zengini bir kent olmasına rağmen yanlış kullanımdan kaynaklı yaz aylarında bazen su kesmek durumunda kaldıklarını söyledi. Vatandaşların bahçelerini musluk suyuyla sulamaması çağrısında bulunan Tutşi, “Diyarbakır su zengini bir memleket, ancak aşırı ve yanlış su tüketimi sorunumuz var. Herkesten günlük 10 litre su tasarrufu bekliyoruz” dedi.

YA TASARRUF YA SUSUZLUK

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Diyarbakır Büyükşehir belediyesi Konferans Salonunda kentin su sıkıntısıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Vatandaşlara su tasarrufu yapma çağrısında bulunan Tutşi, Diyarbakır’ın alt yapısı ve üst yapısıyla her geçen gün biraz daha büyüdüğünü, buna rağmen kentin su zengini bir memleket olduğunu, ancak aşırı ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle yaz aylarında su sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

‘KAYNAK YETERSİZLİĞİMİZ YOK, BİLİNÇ YETERSİZLİĞİMİZ VAR’

Diyarbakır halkına temiz ve kesintisiz bir şekilde su vermeye çalıştıklarını belirten Tutşi, günlük 327 bin 236 aboneye 305 bin metreküp su ilettiklerini kaydetti. İnsanların içecek su bulamadığı, dünyanın su kıtlığından bahsettiği bu çağda bereketli Dicle Nehri ve 6 barajla su varlığında hiçbir sıkıntılarının olmadığını ifade eden Tutşi, “Buna rağmen özellikle yaz aylarında, havaların aşırı sıcak geçtiği bu 1-2 aylık dönemde su kesintileriyle mücadele ediyoruz. Ancak bizim kaynak yetersizliğimiz yok, bilinç yetersizliğimiz var. Aşırı ve yanlış su tüketimi sorunumuz var. DİSKİ olarak, son 2 yılda yaptığımız tüm işlerimizde Diyarbakırımızın suyunu en doğru biçimde yönetmeyi yeni ve sürdürülebilir bir su bilinci oluşturmayı, bugün ve gelecekte sorumluluğumuz bildik. Son 2 yılda kayıp kaçak oranımızı Diyarbakır merkezinde yüzde 48.89’dan yüzde 35.53’e indirdik. Yani günlük 23 bin metreküp suyumuzu kurtardık” diye konuştu. 
Her bir bireyden günlük 10 litre su tasarrufu beklediklerini vurgulayan Tutşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Peki, 10 litre su tasarrufunu nasıl sağlayacağız? 10 litre su tasarrufu, sizin duştan 5 dakika önce çıkmanızdan geçiyor. Bulaşıklarınızı makinede veya kapta tek seferde yıkamanızdan, balkonunuzu her gün yıkamamanızdan geçiyor. Ayrıca, bu 10 litre, arıttığımız temiz içme sularıdır. Hemşerilerimizden bahçelerini musluklarından akan suyla sulamamalarını önemle rica ediyoruz. Bu ve bunun gibi basit uygulamalarla büyük zenginliğimizi, suyumuzu koruyabiliriz. Bilinçsiz kullanan abonelerimizi, bilinçli abonelerimizin arasına katarak ilerleyebiliriz. Kişi başı 10 litre günlük 10 bin metreküp su kazanmak demektir. Suyumuzu dikkatli kullanmak zorundayız, suyumuzu sınırsız ve sorumsuz kullanmaya devam etmemiz durumunda herkes bilsin ki, Diyarbakır’da bu yaz su kesintileri yapmak zorunda kalacağız. Unutmayalım ki su hazinemiz, Diyarbakır’da yaşayan 1 milyon 800 bin insanın ortak kaynağı.” 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler