Görüş Bildir

İngiltere'nin sızan çok gizli belgesi AB gündeminde

İngiltere'nin resmi bir nitelik taşıdığı iddia edilen çok gizli belgesinin basına sızdığı iddiaları doğrulansa da taraflarca hazırlanmadığı iddia edildi

İngiltere'nin sızan çok gizli belgesi AB gündeminde

İngiltere'nin çok gizli olan belgesinin basına sızdığı iddiaları doğrulandı. İngliz hükümeti knu ile alakalı açıklamayapmak zorunda kaldı ve ülkenin AB'den çıkışına ilişkin bilgilerin yer almadığı açıklandı.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Times'ın sızdırdığı, bir  danışmanlık firmasının hazırladığı "Brexit güncellemesi" başlıklı bilgi notu  niteliğindeki belgede, hükümetin Brexit sürecinde önceliklerini belirlemesi için  6 aya daha ihtiyacı olduğu iddia edildi.

Haberde, bilgi notundaki, "Hükümet birimleri Brexit'in hayata  geçirilmesi için kendi projelerini geliştiriyorlar. Şimdiye kadar 500'den fazla  proje hazırlandı. Bu projeler hükümetin kapasitesinin çok dışında. Hükümetin bu  projeleri hızlıca gerçekleştirme kabiliyeti yok." ifadelere yer verildi.

Hükümete tavsiye oluşturması için hazırlanan belgede ayrıca hükümetin  üzerinde çalıştığı söz konusu projelerin hayata geçirilmesinde ek 30 bin devlet  memuruna ihtiyaç duyulacağı öngörüsü vurgulandı.

Belgeye ilişkin açıklamada bulunan İngiltere Ulaşım Bakanı Chris  Grayling, hükümetin Brexit projesini "takım çalışması" olarak tanımladı.  Grayling, Brexit sürecinde, belgede aktarıldığı üzere 30 bin ilave memura ihtiyaç  duyulmayacağını söyleyerek, "30 bin kişinin bu süreçte ne yapacağını bilmiyorum."  dedi.

İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada, belgenin resmi bir  nitelik  taşımadığını ve hükümetin talebi olmadan bir muhasebe danışmanlık şirketi  tarafından hazırlandığını duyuruldu.

İngiltere Başbakanı Theresa May geçen ay yaptığı açıklamada, Brexit  sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin 2017'nin mart ayı  sonuna kadar devreye alınacağını bildirmişti. İngiltere'nin bu adımı atmasıyla  AB'den ayrılış anlaşmasının şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç de  başlamış olacak.

23 Haziran'da yapılan AB referandumunda İngiltere, İskoçya, Kuzey  İrlanda ve Galler'den oluşan Birleşik Krallık halkının yüzde 51,9'u AB'den çıkışa  destek vermişti.

İngiliz hükümetinin sürdürülebilir bir Brexit planı oluşturamadığı  iddiaları, özellikle yatırımcılar ve piyasalar tarafından dikkate değer bir  belirsizlik olarak değerlendiriliyor. Uluslararası bankalar, uzun vadeli  yatırımcılar ve piyasa aktörleri ülkenin 2020 yılında yapılacak genel seçime  kadarki uzun vadeli projeksiyonunu görebilmeyi istiyor.

.

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir