Çekya'da Boğmaca Alarmı

Çekya, akciğerleri ve solunum yollarını etkileyen oldukça bulaşıcı bir bakteriyel hastalık olan boğmaca vakalarındaki artışı kontrol altına almak için mücadele ediyor.

Çekya'da Boğmaca Alarmı

Çekya'da boğmaca alarmı verildi. Çek yetkilileri, Ocak ayının ilk haftasında 28 kayıtlı boğmaca vakasının bulunduğunu bildirdi. Bu rakam şu anda 3.084'te; 1963'ten bu yana görülmeyen bir rakam.

Çekya'da Boğmaca Alarmı Gençler Risk Altında

Hastalığın en yüksek oranı, hastaların yaklaşık üçte birini oluşturan 15 ila 19 yaş arası gençler arasında görülüyor.  Çek Sağlık Bakanı Vlastimil Valek'e göre bu artış, toplumun katı Kovid önlemlerinden uzaklaşmasıyla birlikte solunum yolu hastalıklarında görülen yeniden canlanma ve çocuklar arasında eksik aşılamanın bir karışımından kaynaklanıyor.

Boğmaca Nasıl Bir Hastalıktır?

Boğmaca, akciğerleri ve solunum yollarını etkileyen oldukça bulaşıcı bir bakteriyel hastalıktır. Enfekte bir kişinin ağzında, burnunda ve boğazında bulunan bakterilerden kaynaklanır. 
1958 yılında uygulanmaya başlayan boğmaca aşısından önce en yaygın ve tehlikeli çocukluk hastalıklarından biriydi. 
Komplikasyonlar ağırlıklı olarak küçük çocukları, özellikle de aşılanmamış veya anneleri aşı yaptırmamış olanları etkilemektedir. Bu çocuklar nöbetler, zatürre ve beyin hastalığı gibi ciddi komplikasyonlar geliştirme riski altındadır.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz