Estonya: Balticconnector doğal gaz boru hattına verilen zarar "insan kaynaklı"

Estonya hükûmeti, Finlandiya ile Estonya arasındaki doğal gaz boru hattı Balticconnector ve deniz altı iletişim kablosuna verilen zararın "insan kaynaklı" olduğunu bildirerek "İleriki incelemeler, durumun böyle olup olmadığını ve hasarın dikkatsizlikten mi yoksa başka bir sebepten mi kaynaklandığını belirleyecektir." bilgisini paylaştı.

Estonya: Balticconnector doğal gaz boru hattına verilen zarar

Hükûmetten yapılan yazılı açıklamada, Estonyalı ve Finlandiyalı müfettişlerin bu ayın başlarında bölgedeki gemileri inceledikleri ancak "bir suçluyu belirtmek" ya da hasarın "kasıtlı ve kritik altyapıyı bozmak için tasarlanmış" olup olmadığını söylemek için henüz çok erken olduğu belirtildi.

Balticconnector ve deniz altı iletişim kablosuna verilen zararın "insan kaynaklı" olduğunun altı çizilen açıklamada, "İleriki incelemeler, durumun böyle olup olmadığını ve hasarın dikkatsizlikten mi yoksa başka bir sebepten mi kaynaklandığını belirleyecektir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Finlandiyalı ve Estonyalı operatörler, 8 Ekim'de Balticconnector boru hattında olağan dışı bir basınç düşüşü fark etmiş ve ardından gaz akışını durdurmuşlardı.

Finlandiya hükûmeti, 10 Ekim'de hem boru hattında hem de iki NATO ülkesi arasındaki deniz altı iletişim kablosunda hasar olduğunu söylemişti.

Estonya hükûmeti, kablonun gelecek haftaya kadar onarılacağını kaydetti. Boru hattının onarımının ise en az 5 ay süreceği daha önce ifade edilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler