Almanya'da neler oluyor? VW'den sonra sıra BMW'de!

Almanya’nın otomobil devi Volkswagen’in (VW) 2.0 litre dizel motorlu araçlarda, çevreye zararlı zehirli egzoz gazı miktarını düşük göstermek için bilgisayar yazılımıyla oynadığı skandal bir yandan Avrupa’ya uzanırken bir yandan da başka markalara sıçrıyor. Volkswagen Grubu altında bulunan Audi, Seat ve Skoda marka araçların kimi modellerinde de kullanıldığı iddia edildi. Öte yandan VW’den sonra bir diğer Alman şirket BMW de hedefte.

Almanya'da neler oluyor? VW'den sonra sıra BMW'de!

Alman Bild gazetesinin haberine göre, 2009- 2013 yılları arasında üretilen Skoda marka araçların Fabia, Roomster, Octavia ve Superb modellerinde de söz konusu motorlar kullanıldı.  ICCT kuruluşunun BMWX3 xDrive 20d modellerinde yaptığı seyir testi de olumsuz çıktı. Testte çevreye zararlı zehirli azot dioksit gazı oranı Avrupa Birliği’nin koyduğu üst sınırı 11 kat geçti. AB yönetmeliği azot gazı sınırını 6 olarak belirliyor. Olayın kamuoyuna açıklanması üzerine BMW hisseleri ilk etapta yüzde 4’ün üzerinde değer kaybetti.

“AYDINLIĞA KAVUŞTURACAĞIZ”            

VW’nin bilgisayar yazılımında oynadığı araçları Avrupa ülkelerine de sattığı ortaya çıktı. Skandalı aydınlatmak için araştırma komisyonu kurduran Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, VW’nin araştırma komisyonu üyelerine aynı araçlardan Avrupa’ya da sattıklarını bildirdiklerini söyledi. Dobrindt, “Hangi araçlar sorusunu önümüzdeki günlerde aydınlığa kavuşturacağız” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz