IBAN Ödemelerine Kesilecek Ceza Belli Oldu

Bakanlık inceleme başlattı! İşte IBAN’la alınan ödemelere kesilecek cezalar...

IBAN Ödemelerine Kesilecek Ceza Belli Oldu

Müşterilerini, IBAN'la para ödemeye yönlendiren ayrıca yapılan alışveriş karşılığında fiş ya da fatura düzenlemeyen esnafa kötü haber. IBAN ödemelerine kesilecek ceza belli oldu… Tahsilatı banka hesabından alıp fiş ya da fatura vermeyen işletmelere, her kesmedikleri bir fiş için 3.400 TL, fatura düzenlemeyen işletmelere ise, faturada yer alması gereken miktarın yüzde 10'u tutarında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

IBAN ödemelerine kesilecek ceza belli oldu 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, işletmelerin hesaplarına IBAN yoluyla yapılan transferleri incelemeye aldı. Tahsilatı banka hesabından alıp fiş kesmeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 TL, fatura düzenlemeyen işletmelere ise her bir fatura için 3.400 TL.’den az olmamak üzere belgede yer alması gereken miktarın yüzde 10'u oranında usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca devleti vergi zararına uğrattıkları için vergi incelemesi yapılacak.
Beyan dışı bırakılmış hasılat sebebiyle vergi zararına neden olunduğu için vergi incelemesi de yapılıyor. Yapılan tespitler esas alınarak dönem matrahları çıkarılıyor ve vergi cezaları kesiliyor.

Tüm İlşkili Hesaplar İncelenecek

İşletmelere ve işletmeyle alakalı tüm hesaplara IBAN’la gelen transferler inceleniyor. Sadece işletme sahiplerinin değil, çalışanlarının ve yakınlarının hesapları ile kiralama yoluyla kullanılan hesaplar da denetlemeye giriyor. Banka hesap hareketleri, araç sicilleri ve tapu gibi verilerden yola çıkılıyor.

Gerçek kazançlarını beyan dışı bırakanlar ve beyan etmeyenler denetim kapsamına alınıyor. Kiralama yoluyla edinilen banka hesapları da, MASAK mevzuatı kapsamında, kara para aklama, yasa dışı bahis, terörün finansmanı gibi suç unsuru barındıran eylemler kapsamında inceleniyor.

Ticaret Bakanlığı da, geçtiğimiz günlerde IBAN kiralama ilanları başta olmak üzere sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı açıklamada bulunmuştu. Bir banka hesabının farklı tarafından kullanılmasına izin vermek, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu'na göre sbir suç olduğu kaydedilmişti. Son olarak da IBAN ödemelerine kesilecek ceza belli oldu her bir fiş ceza alacak.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz