Ilgaz Tüneli açıldı

Ilgaz Dağı içinden geçen 15 Temmuz İstiklâl Tüneli isimli projenin açılışı yapıldı. 35 dakikalık geçiş süresi 8 dakikaya indi.

Ilgaz Tüneli açıldı

Ilgaz Dağı'ndan geçişi 35 dakikadan 8 dakikaya indirecek 'Ilgaz 15 Temmuz İstiklâl Tüneli' adı verilen proje, Başbakan Binali Yıldırım ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın bizzat katılımıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da telekonferans yöntemiyle halka seslendiği törenle açıldı.

İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlayan tünel için 2012'de vurulan ilk kazmanın ardından onlarca çalışan, yer altında yüzlerce metre yol kat etti. Giriş ve çıkışları "köpek balığı ağzı" adı verilen yöntemle projelendirilen, biri 5 bin 370, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan tünelle, özellikle kış aylarında trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı'nda ulaşımın daha hızlı ve güvenli sağlanması amaçlıyor.

Başbakan Yıldırım, "Bu projenin hayata geçirilmesiyle 8 milyon litre yakıttan, 346 bin saat zamandan tasarruf sağlayacağız. Böylece memleketin ekonomisine yılda 40 milyon lira katkı sağlayacağız" açıklamasını yaptı.

Bakan Arslan ise, "Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli Çankırılılara, Kastamonululara hayırlı olsun. Bilinmelidir ki bu sadece iki ili bağlayan bir proje değil, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan önemli bir koridorun tamamlayıcısı projedir." diye konuştu.

Ülkeye kazandırdıkları her eserin Türkiye'nin geleceği, milletin huzuru ve mutluluğu için bir yatırım olduğuna işaret eden Yıldırım, "Millete hizmet yolundan bizi kimse asla geri döndüremez. Sizlerin desteği arkamızda olduğu müddetçe aşamayacağımız dağ yok, delemeyeceğimiz tünel yok, geçemeyeceğimiz vadi hiç yok. Tıpkı burada olduğu gibi." değerlendirmesini yaptı.

Koalisyün hükümeti olsaydı

AK Parti iktidarında üç darbe girişim olduğunu belirten Başbakan Binali Yıldırım, "Eğer koalisyon hükümeti olsaydı, biz de şapkamızı alıp giderdik. İşte bu tünel, bu darbecilere bu tünel 15 Temmuz şehitlerimizin hatırasını yaşatacaktır. 15 Temmuz gecesine Ilgaz İstiklal Tüneli en büyük şahittir. Bugün bu tüneli açmış olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyoruz. Bu ülkeye sevdalı olan, ülkesi için gecesini gündüzüne katarak her türlü kumpasa, darbe girişimine, engellere karşı koyan bir Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan var. Onun ekibi olarak bizler beraber olduk, bir olduk ve bu güzel eserleri ülkemize, milletimize kazandırdık. Sayın cumhurbaşkanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi.

Aziz milleti terörle dize getiremezler

Ülkemize kazandırdıkları her eserin Türkiye'nin geleceği, milletin huzuru ve mutluluğu için bir yatırım olduğunu kaydeden Başbakan Yıldırım, "Millete hizmet yolundan bizi kimse asla geri döndüremez. Evelallah sizlerin desteği arkamızda olduğu müddetçe aşamayacağımız dağ, delemeyeceğimiz tünel, geçemeyeceğimiz vadi yok. O gece 15 Temmuz gecesi milletin yazdığı destan bizim yolumuzu aydınlattı. Onlar ayırmaya, bölmeye çalıştıkça biz bir olduk, beraber olduk, birlikte Türkiye olduk. Hiçbir güç bu aziz milleti terörle dize getiremeyecek. Onlar yıkmaya çalıştıkça biz inşa etmeye, imar etmeye devam edeceğiz. Yaşadığımız acıları elbette unutmayacağız, unutturmayacağız. Yaşadıklarımızdan çıkardığımız derslerle yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz. Bu acılar bir daha yaşanmasın diye gelecek nesillere aktarılacak Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli de istiklalimizin ve geleceğimizin en güzel eseri oldu" diye konuştu.

Trafiğe açık en uzun tünel olacak

Tünel açıldıktan sonra 16,8 kilometre olan Ilgaz Dağı yolunun uzunluğu 5,4 kilometre kısalarak, 11,4 kilometreye inecek. Yolda herhangi bir sıkıntı olmadığında yaklaşık 35 dakikada aşılan Ilgaz Dağı yolunu geçiş süresi, 8 dakikaya düşecek.  Projesi hazırlanmış tüneller arasında 3. sırada olan tünel, kullanılmaya başlandığında, "trafiğe açık en uzun tünel" unvanını alacak.

Tünelle ortalama seyahat süresinde yıllık 345 bin 655 saat, akaryakıt tüketiminde de 8 milyon 300 bin litre tasarruf sağlanması bekleniyor. Getirileri sadece bunlarla sınırlı kalmayan tünelin ekonomiye katkısının ise 38 milyon 200 bin lira olacağı tahmin ediliyor.

Sürücüleri "köpek balığı ağzı" karşılayacak

Faaliyete geçmesiyle Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntem, tünelin girişinde sürücüleri karşılayacak. Araçlar, "köpek balığı ağzına" benzetilen giriş ve çıkışlardan tüneli kullanacak.

Bölgedeki sanayi kuruluşlarına da katkı sağlayacak tünel, özellikle İç Anadolu bölgesindeki fabrikaların ürünlerini Karadeniz'e ulaştırmasını, İnebolu Limanı'na getirilen ürünlerin de iç bölgelere daha kolay taşınmasını sağlayacak.

'10 dakikada geçebileceğiz'

Kastamonu'da taksicilik yapan Ahmet Kapulu, tünelin açılmasının yatırım ve turistik açıdan kente katkı sağlayacağının altını çizerek, "Kışın yolda çok sıkıntı çekiyorduk. Şimdi en fazla 10 dakikada geçebileceğiz. Tünelin Kastamonu'ya çok faydası olacaktır. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum." dedi.

Nakliyecilik yapan Zafer Çırak da Ilgaz Dağı'nda özellikle kış aylarında sorun yaşadıklarını vurguladı. Kışın yolda pek çok ölümlü kaza da yaşandığını anlatan Çırak, "Artık Ilgaz Dağı'nı 8 dakikada geçeceğiz. Aracımız yıpranmayacak, yakıttan tasarruf edeceğiz. Çile çekmeyeceğiz. Bu tünel bize çok fayda sağlayacak." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz