Görüş Bildir

16 ilde halka kayyumlar soruldu

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'nin bölgenin 16 kentinde yaptığı kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 62,6’sı, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasını desteklemediklerini belirtti.

16 ilde halka kayyumlar soruldu

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, politik gündem ile seçmen eğilimleri, tutum ve davranışlarını ölçmek amacıyla bir kamuoyu araştırması yaptı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Van, Adıyaman, Bingöl ve Ağrı’nın da aralarında olduğu bölgedeki 16 kentte 26-28 Eylül tarihleri arasında yapılan ankete 1450 kişi katıldı.

Anket katılımcılarına yöneltilen sorulardan biri, üçü büyükşehir 5 HDP’li belediyeye yapılan kayyum atamaları oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 62,6’sı belediyelere kayyum atanmasını “desteklemediğini”, 23,4’ü “desteklediğini”, yüzde 14’ü ise “kararsız” olduğunu belirtti.

AK Partiye oy verdiğini söyleyen seçmenlerin yüzde 75,1’i kayyum atamalarını desteklerken, kayyum atamalarını desteklemeyen seçmen grubu ise, yüzde 93,9 ile HDP, yüzde 89,5 ile CHP’ye oy veren seçmenlerdenoluşması dikkat çekti.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SORUNU

Ankete katılanlara “Sizce Türkiye’nin en büyük 1. öncelikli sorunu nedir?” sorusu da yöneltildi. Verilen yanıtlar ise şöyle oldu:

“Yüzde 39,2’si ekonomi/işsizlik, yüzde 32,7’si Kürt sorunu, yüzde 10,3’ü çatışma ve şiddet ortamı, yüzde 3,9’u Türkiye’nin Suriye politikası, yüzde 2,7’si demokrasinin olmayışı, yüzde 2,2’si hükümet ve yüzde 2,1’i Cumhurbaşkanlığı sistemi yanıtı.

Ülkenin en önemli sorunu ‘ekonomi-işsizlik’ diyen katılımcıların 25,7’si çözüm için yoksullukla mücadele çalışmalarının yapılmasını, yüzde 23,9’u yerel ekonominin güçlendirilmesini, yüzde 21,8’i ise istihdam alanlarının arttırılmasını istedi. 

Türkiye’nin en önemli birinci sorunu ‘Kürt sorunu’ diyenlerin ise, yüzde 35,2’si çözümün barışla, yüzde 17,9’u hükümetin çözüm politikalarının benimsemesiyle, yüzde 13,5’i de eşit yurttaşlıkla mümkün olabileceğini söyledi.

ÇÖZÜME EN YAKIN PARTİ

Ankete katılanlara “Sorunları çözmeye en yakın parti sizce hangisi?” diye de soruldu. Yüzde 35,3’ü HDP, yüzde 23,9’u AK Parti, yüzde 12,8’i ise ‘fikrim yok’ diye yanıt verilirken, “AK Partinin Kürt sorununa ilişkin politikasını benimsiyor musunuz?” sorusuna ise, 67,4’ü ‘hayır’, yüzde 30,9’u da ‘evet’ diye cevapladı.

KİME OY VERİRSİNİZ?

“Bu Pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?” sorusuna ise, araştırma grubunun yüzde 36,7’si HDP, yüzde 20,1’i AK Parti, yüzde 16,9’u ‘cevap yok’, yüzde 12,2’si de ‘oy kullanmayacağım’ yanıtı verdi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi