Barış geliyor yatırım yapın

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, TÜYAP Ortadoğu Ahşap ve Mobilya fuarının açılışında yaptığı değerlendirmede, 10 yıl sonra Diyarbakır’a gelmeye çalışanın yatırımcının bugünkü kadar avantajlı olmayabileceğine işaret ederek yatırımcılara çağrıda bulundu. Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız ise bölgede umutlu bir hava oluştuğuna dikkat çekerek,yatırımcıların da atağa geçtiğini söyledi.

Barış geliyor yatırım yapın

Ayhan YAŞAR

DİYARBAKIR- TÜYAP Ortadoğu Ahşap İşleme Makineleri, Ortadoğu Mobilya Yan Sanayi Fuarı ve Ortadoğu Üretim Makineleri Yan Sanayiler Fuarı 2013’ün açılışı Diyarbakır’da gerçekleşti. YNK Bağdat Milletvekili Faris Yunus, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden ticaret ve sanayi oda başkanlarının da geldiği fuarın açılışında konuşan Diyarbakır TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözü, 2012’deki fuarlara 27 ülkeden 522 firmanın katıldığını söyledi. Dışarıdan 100 bin ziyaretçi geldiğini ve her birinin 700-750 lira harcama yaptığını belirten Ersözü, bunun da kent ekonomisine girdiğini söyledi. Ersözü bu yıl yapacakları 11 fuara 600 firma ile 300 bin ziyaretçi beklediklerini bildirdi. Ersözü, ahşap ve mobilya fuarına 12 ülkeden 130 firmanın katıldığını 50 iş makinesinin ilk defa sergilendiğini belirtti.

‘BARIŞ OLURSA 2023 HEDEFİNE 5 YILDA VARILIR’

Diyarbakır Mobilya ve Marangozlar Odası Başkanı Selahattin Atatekin, Diyarbakır’da 16 dalda 480 işletme bulunduğunu belirterek, sektörün yeni iş makineleri ile buluşacağını söyledi. Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Remzi Can da konuşmasında CHP ve Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na demokratik çözüm sürecine destek olması çağrısı yaptı. Can, oda olarak Kılıçdaroğlu’nu Diyarbakır’a davet etti. Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine barışın gelmesi halinde 5 yılda ulaşacağını belirten Can, Türkiye ile Irak arasındaki sınırın tek bir kapıdan yapıldığını ve bunun yetersiz olduğunu bildirdi.

BAYDEMİR: DİYARBAKIR FUARLAR KENTİ OLDU

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de ekonomik ve sosyal kalkınma için el ele veren ve 10 yıldır katkı sunan herkese teşekkür etti. “Diyarbakır fuarlarla anılır oldu” diyen Baydemir, “Diyarbakır fuar konusunda marka bir şehir haline geldi” dedi. Bunun için 30 yıllık öngörü ile yaptıkları İmar Master Planı’nı bu amacı gerçekleştirmek için yaptıklarını bildiren Baydemir, “Diyarbakır’ı planlarken yılda 5 milyon turisti ağırlayacak bir kentsel perspektifle imar çalışmalarımızı yaptık” dedi.

Uluslar arası sivil uçuşların yapıldığı yıl Diyarbakır’ın 5 milyon yolcu geleceğine tanıklık edeceğini ifade eden Baydemir, kent nüfusunun yüzde 65’inin 25 yaş ve altında, yüzde 49’unun ise 19 yaş ve altında olduğunu söyledi. Bunun işgücü açısından büyük bir potansiyel olduğunu belirten Baydemir, bu genç nüfusun evlenmesi, ayrı bir yuva kurmasının inşaat sektörünü canlı tuttuğunu söyledi. Baydemir, inşaat sektörünün de mobilya sektörünü harekete geçirdiğine dikkat çekti.

‘AĞLAMA DEĞİL İŞ MAKİNELERİ SESİ DUYMALIYIZ’

Baydemir, Diyarbakır’ın Türkiye ve Ortadoğu’da yatırım kapılarını, yerel yöneticiler olarak da kendi yüreklerinin kapısını sonuna kadar açtıklarını söyledi. Bugün Diyarbakır’a yatırım yapanların 10 yıl sonra rekabet edebilir hale geleceğini, 10 yıl sonra gelmeye çalışanın ise bu kadar avantajlı olmayabileceğine işaret eden Baydemir, “Diyarbakır’da tam yatırım zamanıdır” dedi. Bu baharın barış umutları ile buluşan bir bahar olduğunu belirten Baydemir, “Hiçbir annenin ağlama sesine çocuğu için gözyaşı dökmesine tanıklık etmeyelim. Şu anda duyduğunuz iş makinelerinin, çalışmanın sesini duymalıyız” diye konuştu.

 Baydemir son olarak eşitlik, özgürlük, adalet ve onurlu bir barış için herkesin çaba sarf etmesi gerektiğinin altını çizdi. Baydemir, Irak Kürt Bölgesi’nden gelen konulara da Kürtçe hitap etti.

‘150 FİRMA YATIRIM İÇİN SIRADA’

Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız ise 12 kavşak yapıldığını, 85 kilometrelik çevre yolunun 13 kilometresinin tamamlandığını söyledi. Ek Organize Sanayi Bölgesi için çalışma yürütüldüğünü ifade eden Kansız, 150 firmanın yatırım için beklediğini bildirdi.

Açılış kurdelesinin birlikte kesildiği fuarda, Baydemir, Vali Yardımcısı Kansız ve iş dünyasının temsilcileri tek tek stantları gezerek iş makineleri hakkında bilgi aldı.

FUAR YENİ HİZMET BİNASINA İNCELEME

Gezinin ardından Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Remzi Can, Baydemir ve beraberindekileri yeni fuar hizmet binasının inşaatını gezdirdi. 1600 metrekarelik kapalı alandan oluşan yeni hizmet binasında 300 ve 250 kişilik iki toplantı salonu, fuaye, restoran, basın odası ve ofisler bulunuyor. Yeni hizmet binası Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın verdiği hibe kaynak desteğiyle yapılıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz