Başkanlar planların oy birliğiyle geçmesini istedi, CHP'liler ikna olmadı

Üsküdar ve Beyoğlu Belediye Meclislerinde bu ay kentsel dönüşüm heyecanı vardı. Üsküdar’ın 16 mahallesi ile Okmeydanı’nın büyük bir bölümünde kentsel dönüşümü sağlayacak uygulama planlarının görüşüldüğü belediye meclislerinde Belediye Başkanları, meclis üyeleri ve mahallelilere seslendi.

Başkanlar planların oy birliğiyle geçmesini istedi, CHP'liler ikna olmadı

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan,  yaptıkları konuşmalarda 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının meclisten oybirliği ile geçmesini istediler. Ancak her iki Başkan da CHP’li meclis üyelerini ikna edemedi, planlar oyçokluğu ile geçti..

TÜRKMEN: SİYASET MALZEMESİ YAPMAYACAĞIM
Üsküdar Belediye Meclisi’ne seslenen Hilmi Türkmen, 30 yıldır konuşulan bir konunun sonuna geldiklerini söyleyerek “Bu oylamada ‘evet’ veya ‘hayır’ ne isterseniz verebilirsiniz. Ben bu konuyu siyaset malzemesi yapmayacağım. Mahalle mahalle gezip, CHP bu planlara ‘hayır dedi’ demeyeceğim” diye konuştu. Konuşmaları ilgi ile dinleyen mahalleler, toplantıya büyük ilgi gösterdi, saatlerce oturumun başlamasını bekledi.

CHP’LİLER ‘YETERİNCE NET DEĞİL’ DİYEREK PLANA ‘HAYIR’ DEDİ
CHP’liler, Mart ayında da bir üst ölçekli plan olan 1/5000'lik  planın görüşüldüğü İBB Meclisinde de ‘hayır’ oyu kullanmıştı. İl Meclisinde oybirliğini sağlayamayan Türkmen, ilçe meclisinde CHP’lilerin desteğini istedi. Kararın mecliste çoğunluk olan Ak Parti üyelerinin oylarıyla zaten geçeceğini söyleyen Türkmen “Bir belediye başkanı olarak, Üsküdar’da bu karar oybirliği ile geçsin isterim. Bütün meclis üyelerimizin hepsi evet desin, bu karar Türkiye’ye örnek olsun” çağrısında bulundu. CHP’li üyeler uygulama konusunda aksaklıklar yaşanabileceği ve uygulamanın yeterince net olmaması nedeniyle planlara ‘hayır’ dedi.

BEYOĞLU’NDA DA YANI ÇAĞRI VARDI: NE OLUR BERABER OLSAK
Okmeydanı planlarının görüşüldüğü Belediye Meclisi’nde de benzer bir çağrı vardı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan “Ne olur beraber olsak? ‘Millet kendini güvencede hissetmiyor, vatandaş dairesine daire alacak mı’ diye eleştiriyorlar. Alacak. Ama önce arsasının sahibi olmalı. Arsa sahibi olmadan nasıl kat karşılığı anlaşma yapabilir” şeklinde konuştu.

“İŞTE SULUKULE İŞTE KAYABAŞI, ENDİŞELENMEKTE HAKSIZLAR MI”
Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan’a yanıt vermek üzere CHP adına söz alan İBB Grup Başkan Vekili ve Beyoğlu Belediyesi Meclis üyesi Ertuğrul Gülsever, ‘hayır’ deme gerekçelerini şöyle açıkladı: "Daha ilk toplantıda, planlar iptal edilmeden hangi mahsurları gördüğümüzü detayları ile açıkladık. Söylediklerimizin ne kadar doğru olduğunu yargı da teyit etti, ‘eksiklikler giderilmelidir’ dedi. Bu planı reddetti ama plan tekrar geri geldi.”

Kentsel dönüşümle ilgili olarak vatandaşın tedirgin olduğunu söyleyen Gülsever “Yarın başıma beklenmedik bir şey gelirse ne olur diye korkuyorlar. Korkmakta haksızlar mı, işte Sulukule işte Kayabaşı. Aynı şeyleri yaşamak istemiyorlar, haklı değiller mi. Bu insanlar sadece bir güvence istiyor” diye konuştu.

Kaynak: DHA

Çok Okunan Haberler