Kaybedilip katledilenlerin akıbeti ve failleri soruldu

Diyarbakır'da bir kez daha bir araya gelen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, kaybedilip katledilenlerin akıbetini sordu. Diyarbakır'da, 1996 yılında kentte işlettiği bakkal dükkanında, kimliği belirsiz kişiler tarafından zorla kaçırılıp, kaybettirilen Emin Altan'ın akıbeti sorulurken, Hakkari'de 1987 yılında Yüksekova'ya bağlı İran sınırındaki Güvenli (Şahı) köyünde, sınır ticareti yaptığı sırada askerlerce katledilen Şeref Sırrı'nın failleri soruldu.

Kaybedilip katledilenlerin akıbeti ve failleri soruldu

DİYARBAKIR-İHD Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" talebiyle 327. Kez Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Kayıp yakınları bu haftaki buluşmalarında 1996 yılında Diyarbakır'da işlettiği bakkal dükkanında, kimliği belirsiz kişiler tarafından zorla kaçırılıp, kaybettirilen Emin Altan'ı hatırlattı.

Altan'ın öyküsünün paylaşılması öncesi konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, faili meçhul şekilde katledilen ve kaybedilen kişilere değinerek, "Bilinçli sürdürülen bir politikayla bu insanları katlettiler, kaybettirdiler. Bunun hesabını verene kadar ve katilleri yargı önüne çıkarana dek bu mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

DİL HAKKI ENGELLENEMEZ

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nın önemi üzerinde de duran Bilici, anadilde eğitimin, insani ve temel bir hak olduğunu ve herkesin bu haktan eşit olarak yararlanması gerektiğinin altına çizdi. Bilici, "Hiçkimse bu hakkı engelleyemez ve bu dili yasaklayamaz" dedi.

Son dönemlerde HDP'ye yönelik artan saldırılara da tepki gösteren Bilici, AKP hükümetine seslenen şu sözlerle seslendi: "Artık bu küçük hesaplardan vazgeçin. Siz bürolarını da yaksanız saldırılar da gerçekleştirseniz onların düşüncelerini yakamazsınız."

KAYIPLARIN AKIBETİ SORULDU

Bilici'nin ardından konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Üyesi Av Abdullah Zeytun, Emin Altan'ın hikayesini anlattı. Zeytun şunları belirtti: "30 Ocak 2009 tarihinde Abdullah Altan, oğlu Emin Altan'ın zorla kaybedilmesi olayı ile ilgili olarak Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'na şu beyanlara göre, Emin Altan, Diyarbakır'ın Bağlar semtinde esnaflık yapıyordu. 7 Nisan 1996 tarihinde, sabah işlettiği bakkal dükkanına gitti ve bir daha kendisinden haber alınamadı. Emin Altan'ın diğer esnaf komşuları, ailesine, Emin'in dükkandan tanımadıkları kişilerce zorla alınıp götürüldüğünü anlattı. Abdullah Altan bu olayla ilgili daha önce de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat etti. Ancak konu ile ilgili soruşturma yapılıp yapılmadığını öğrenemedi. BOTAŞ kuyularının açılmasını takiben Silopi Savcılığı'nca yeni soruşturmalar açıldığını öğrenen Abdullah Altan, yeniden başvuruda bulundu. Yapılan kazılarda kemiklere ulaşılması halinde DNA testi yapılmasını talep etti." Yapılan konuşmaların ardından Emin Altan ve tüm kayıplar anısına 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz