Kentsel dönüşümde 500 bin yeni konut hedefi

MANİSA'da düzenlenen Kentsel Dönüşüm Çalıştayı'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yılda 500 bin yeni konut hedeflediklerini söyledi. Özhaseki, "Şehirlerin canına okumuşuz. 1999 öncesinde yapılan riskli yapıların hepsi bir an önce değiştirilmeli. Bunu yapacak gücümüz var" dedi.

Kentsel dönüşümde 500 bin yeni konut hedefi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin bir açık hava müzesi gibi olduğunu, ancak yeterince korunamadığını söyledi. Bakan Özhaseki, şunları söyledi:

"Cennet gibi bir vatanda yaşıyoruz. Ama kurmuş olduğumuz şehirler için bir isim takmak gerekse 'arabesk medeniyeti' desek doğru olur. En küçük şehirlerde bile 100 katlı gökdelen, yanında bir gecekondu. Tarihi eserlerin bulunduğu yerleri biraz koruyabilsek, herhalde çok daha uygun bir şehir ortaya çıkarırdık. Bilinçsizlikle şehirlerin canına okumuşuz. Mimar Sinan'ın yaptığı hamamı 'imar geliyor' diye yıkmışız. Sivil vatandaş kamu ortaklığı ile canına okumuşuz. Günümüzde birçok gecekondu çıktı. Kimliksiz şehirlere sahip olduk."

DEPREM TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Günümüzde deprem tehlikesi bulunduğunu ifade eden Özhaseki, "Bu ülkenin alt tarafı biraz oynak. Birinci ve ikinci derece deprem bölgesi olan topraklarımızda nüfusumuzun yüzde 70'i yaşıyor. Son yüzyılda şiddeti 6 ve üzerinde ülkemizde tam 56 deprem oldu. Can kaybımız 100 bine yakın. Hasar bedeli; 100 milyar dolar civarında. Bu kapanacak bir şey değil. Buna uygun davranmalıyız. İstanbul için risk var. Tüm bilim adamları uyarıyor. 1999 yılında yönetmeliğe uygun yapılan yapılarda insanlar güvenle oturabilir. Öncesi biraz şüpheli, insanlar bu yapılarına baktırmalı. Bunların adedi de 15 milyon civarındadır. 1999 öncesinde yapılan riskli yapıları 15 sene içinde dönüştürebiliriz. Bunları yapacak gücümüz var."

YAKINDA KANUN ÇIKACAK

Kentsel dönüşümün önündeki engellere dikkat çeken Bakan Özhaseki, finans sorununun çözümü için bir yasa tasarısı hazırladıklarını söyledi. Bakan Özhaseki, "Biz müteahhitlik bakanlığı değiliz, şehircilik bakanlığıyız" dedikten sonra şöyle devam etti:

"Çalışmalar neticesinde çıkacak yasalar bizi rahatlatacak. Şikayetçi olduğumuz konularda önümüzü açacak, destekleri artıracak. Dışarıda şikayet ettiğiniz binalar bir gün yıkılır. Biz yıkmasak deprem gelir yıkar. Yaptıklarımız 150 sene yıkılmaz. Bu yüzden yaptıklarımızı düzgün bir konseptte yapmalıyız. Finans sorununu çözmek için tedbirler alıyoruz. İller Bankası'nın imkanlarını kentsel dönüşümde kullanacağız. İller Bankası'nın 21 sosyal tesisi var, hepsi satılıyor. Orada benim makam odam olmasın, duş alacağım yer olmasın. İstemiyorum, öyle bir şeye gerek yok. Aldığımız parayı kentsel dönüşüm hesabına aktarıyoruz. Gelecek kaynaklardan sıfır faizle kaynak aktaracağız. Yurtdışı kaynaklarında uzun vadeli krediler de olacak."

Kaynak: Diyarbakır Söz