"Namus cinayeti" Hollandalı siyasileri harekete geçirdi

Hollanda'da "namus cinayetleri" ve bununla bağlantılı şiddetin önüne geçmek isteyen hükümet ortakları Liberal Parti (VVD) ve İşçi Partisi (PvdA), daha etkili tedbirler alınması için konuyu meclis gündemine getirmeye hazırlanıyor.

Hollanda'da dün cinayete kurban giden 16 yaşındaki bir genç kızın ölümünün basına "namus cinayeti" olarak yansıması siyasileri harekete geçirdi.

Konuyu meclis gündemine taşımaya hazırlanan iktidar ortakları, yasal düzenlemeyle sorunun çözülmesini isterken, Özgürlük Partisi (PVV) meclise sunduğu soru önergesinde hükümetten "namus cinayetleri"yle ilgili detaylı bilgi vermesini istedi.

Genç kızın ölümüyle ilgili değerlendirmede bulunan PvdA milletvekili Keklik Yücel, kadına yönelik şiddettin "görünenden daha derin" olduğunu belirterek, bu sorunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Birçok kadının sadece fiziksel değil psikolojik olarak da baskı altında tutulduğunu ve bunun tolere edilemeyeceğini kaydeden Yücel, yasal tedbirler alınmasını istedi.

Yücel ile benzer görüşleri dile getiren VVD Milletvekili Malik  Azmani de, "Ortaçağ'a özgü bu uygulamaların Hollanda toplumunda yeri olmadığını" dile getirdi.

Hükümet ortaklarının koalisyon protokolünde de yer alan aile içi şiddet ve "namus cinayeti" konusunun önümüzdeki günlerde Hollanda meclisinde gündeme gelmesi bekleniyor.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz