'Savarona yatını Rıza Sarraf işletiyor' iddia edilmesi Meclis'te

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması talebiyle TBMM’ye verdiği sual önergesinde, Savarona yatının, yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla adı gündeme gelen İranlı işadamı Rıza Sarraf tarafından işletildiği iddialarını gündeme getirdi. Tanrıkulu Çelik’e, “Savarona yatının Reza Zarrab tarafından zenginlere kiralandığı iddiaları doğru mudur” diye sual etti .

'Savarona yatını Rıza Sarraf işletiyor' iddia edilmesi Meclis'te

1931 senesinde inşa edilen ve döneminin en çok büyük yatlarından biri olan Savarona gemisi, 1938 senesinde Türkiye hükümeti tarafından satın alınarak Mustafa Kemal Atatürk 'e armağan edilmişti. Atatürk’ün yaşamını kaybetmesinin peşinden kamu mülkiyetine önceki Savarona yatı, 1979'da makine dairesinde çıkan bir yangın neticesi çok büyük hasar görmüş ve 1989 senesinde ‘hurdaya’ çıkarılınca, armatör Kahraman Sadıkoğlu tarafından 49 yıllığına kiralanmıştı. Şayet Sadıkoğlu'nun firması tarafından üç sene devam eden bir onarımla tümünün yenilenen tarihi geminin bahtsızlıkları devam etti. Kimi özel geziler ve turlar için kiralanan geminin fuhuş amacıyla da kullanıldığının ortaya çıkması çok büyük tepki uyandırmış ve 25 sene aradan akabinde ocak 2014’te tekrardan kamu mülkiyetine geçmişti. O tarihten bu yana Savarona yatı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kontrolünde.

Sezgin Tanrıkulu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1. Savarona yatının Reza Zarrab tarafından zenginlere kiralandığı iddiaları doğru mudur?
2. Savarona yatı 26 Haziran 2014 tarihinde hangi yerde bulunmaktaydı?
3. Bakanlığınızın izni olmadan, Savarona Yatının Royal Denizcilik tarafından kiralandığı iddia edilmesi doğru mudur? İddia doğru ise, bu durum nasıl gerçekleşmiştir?
4. Kültür ve Turizm Bakanlığı Royal Denizciliğe Savarona Yatını kiralama yetkisi vermiş midir?
beş . İstanbul Kuruçeşme Limanında Savarona Yatından sorumlu kamu görevlileri kimlerdir?
6. Deniz araçlarının konumlarını kaydeden Otomatik Tanımlama Sisteminin (AIS), Savarona’nın 26 Haziran’¬da son konum bilgisi olarak Akdeniz’deki Sicilya’nın güneyini gösterdiği, AIS’e göre, Yatın Sicilya’daki Licata Limanı açıklarında 3 gün beklediği ve tekrar uluslararası gemi takip sistemi AIS’e göre yatın Kartal’a doğru yol aldığı ile alakalı haberler basına yansımıştır. Bakanlığınızın Savarona Yatının hangi yerde olduğunu bilmemesinin nedeni nedir?
7. Savarona Yatı hangi limanda bağlı kalacaktır?
8. Savarona Yatı 2014 senesi Ocak ayından bu yana herhangi şirkete kiraya verilmiş midir? Verilmişse, hangi şirketlere verilmiştir?

Kaynak: CNNTürk

Kaynak: Diyarbakır Söz