Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının elinden alınmasına tepki: Tüm gücümüzle karşı duracağız

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınması tepkiyle karşılandı: "Tüm gücümüz ile karşı duracağız."

Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının elinden alınmasına tepki: Tüm gücümüzle karşı duracağız

Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri alındı. Karar, insan hakları savunucuları, hukukçular ve siyasetçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

'KAYYUM SİYASETİ SON BULMALI'

İnsan Hakları Derneği, Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Uzun yıllar hukuksuz bir şekilde cezaevinde kalan Abdullah Zeydan tüm şartları yerine getirerek Van Belediye Başkanlığına adaylığını koydu.

Yüksek Seçim Kurlu Zeydan’ın adaylığını kabul etti ve Abdullah Zeydan 31 Mart seçimlerinde büyük bir oy farkı ile Van Belediye Başkanı seçildi. Belediye başkanlığına başvuru yaparken memnu haklarının iadesi konusunda iade kararı veren mahkeme maalesef ki seçimlerin ardından kendi kararlarını geri aldı ve memnu haklarının iadesi kararını ortadan kaldırdı. Bu, yargının araç olarak kullanılarak Abdullah Zeydan’a halkın iradesine ve Van Belediyesi’ne yeni bir kayyum atama şeklidir.

Bu konuda öncelikle ana muhalefet partisini ve tüm demokratik kamuoyunu tepki göstermeye davet ediyoruz İnsan hakları savunucuları olarak bu yargı darbesini asla kabul etmiyoruz" dedi.

'TÜM GÜCÜMÜZ İLE KARŞI DURACAĞIZ'

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Seçme ve seçilme hakkına müdahale girişimini kabul etmediklerini söyleyen Eren şunları söyledi: "Abdullah Zeydan’ın bir yıl önce almış olduğu memnu hakların iadesi kararının seçimden bir gün önce hukuksuzca kaldırılmak planlı bir müdahaledir."

Karara tepki gösteren CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, "Yine Ak Parti'nin halk iradesine tahammülsüzlüğü, Belediye Başkanlığını kazanamamış adayına verme girişimi.

Aynı örnekleri 2019 seçimlerinde Diyarbakır Bağlar ve diğer üç ilçede görmüştük. Bu kez Van Büyükşehir Balediye Başkanlığını gasp etmeye çalışıyorlar. Yargı ve YSK bu hukuksuzluğa alet ve aracı olmamalıdır. Pamuk ipliğine toplumsal bakışımızı dinamitleyecek bu girişim kabul edilemez. Tüm gücümüz ile karşı duracağız" ifadelerini kullandı.

EMEP: BASKI, ŞİDDET YETMEDİ

EMEP Milletvekili Sevda Karaca da bir açıklama yaptı. Karaca, "Taşıma seçmen, seçim operasyonları, baskı, şiddet yetmedi, AKP seçimle kazanamadığı Van'da, halkın büyük bir iradeyle seçtiği DEM Parti'li belediye başkanı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarını türlü ayak oyunlarıyla geri almak istiyor.

Van halkının seçtiği belediye başkanı Abdullah Zeydan'dır! Demokrasiden yana olan herkesin, Van halkının sandıkta ortaya koyduğu iradeye sahip çıkması gerekiyor. Bu antidemokratik karara, bütün alicengiz oyunlarına karşı Van halkının iradesini savunuyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler