Başkan arayışı

Aydın’ın görevden el çektirilmesiyle AK Parti’de İl Başkan arayışı startını aldı, dün aday başvuruları alındı, “kimi istiyorsunuz” yönünde, temayül yoklaması yapıldı.

Başkan arayışı

AK Parti’nin Diyarbakır Teşkilatlarıyla alakalı değişim ve görevden alma kararlarına önceki gün, İl Başkanı M. Şerif Aydın’ın da görevden el çektirilmesiyle yeni bir boyut kazandı. Daha önce tartışmalı şekilde biri el çektirme toplam 7 ilçe teşkilat başkanını değiştiren Ak Parti dün itibariyle, İl Başkanı belirleme arayışına girdi. Çok sayıda kişi İl başkanı olmak için sıraya girerken, dün teşkilat başkanları, belediye başkanları ile meclis üyelerinin katılımıyla “kimi istiyorsunuz” yönünde temayül yoklaması yapıldı.

7 İLÇE BAŞKANI DEĞİŞTİ
Kayapınar, Bağlar, Yenişehir, Ergani, Lice, Kocaköy ve son olarak tartışmalı şekilde Bismil İlçe Başkanlarının istifalarının alınıp, yerlerine atama yapılmasıyla gündem olan Ak Parti Diyarbakır İl Teşkilatındaki gerilim, önceki gün İl Başkanı M. Şerif Aydın’ın görevden el çektirilmesiyle yeni bir boyut kazandı.

ŞERİF GÖREVİ BIRAKTI
Üç yıldan buyana İl başkanlığı görevini yürüten Şerif İl Başkanlığı görevini bırakmaya yönelik kararını, kendi sosyal medya hesabında paylaştı. Aydın’ın görevi bırakmasıyla ilgili açıklamasında, hiçbir gerekçe göstermemesi dikkat çekti. Aydın paylaşımında, “Yaklaşık 3 yıldır sürdürmekte olduğum Ak Parti Diyarbakır İl Başkanlığı görevimi bugün itibariyle bırakmış bulunuyorum” demekle yetindi.  İlçe teşkilatlarıyla sürekli polemikler yaşadığı bilinen Aydın’ın görevden el çektirilmesinin Genel Merkezin talebi doğrultusunda gerçekleştiği öğrenildi.

YAĞMURDAN SONRA İSTİFA
Aydın’ın görevi bırakması, Bismil ilçe teşkilat Başkanı Veysel Yağmur’la yaşadığı polemik ve ardından gelen MKYK kararıyla Yağmur ile Teşkilat asil ve Yedek Üyelerle birlikte görevden el çektirilmesinden bir gün sonraya denk gelmesi de, manidar görüldü.
BAŞKAN ARAYIŞI BAŞLADI

Hareketli saatlerin yaşandığı AK Parti’de İl Başkanı belirleme arayışı başladı.
Aydın’ın istifa ettiğini duyurmasından hemen sonra AK Parti Diyarbakır İl başkanlığının sosyal medya hesabından, “aday başvurusuna” ilişkin duyuru yapıldı. Paylaşımda, “İl Başkanlığımız için adaylık başvuruları bugün(dün) (26.09.2023 Salı) yapılacaktır. Aday olmak isteyenler saat 10:00’dan itibaren İl Başkanlık binamızda başvurularını yapabileceklerdir” denildi.
BÖLGE KOORDİNATÖRLERİ
Aynı saatlerde ikinci bir duyuru daha yapıldı. Duyuruda, Belediye Başkanları, İlçe Teşkilat Başkanları, Kadın ve Gençlik Kolları Başkanı ile Belediye Meclis Üyeleri’nin öğleden sonra, Ak Parti İl Başkanlığında hazır bulunmaları istenildi. Parti teşkilatını oluşturan isimlerden, “kimi başkan istiyorsunuz” sorusuna yanıt noktasında, temayül yoklaması yapıldı. Yoklamada adaylık başvurusu yapanların yansıra, oy kullanacak kişilerin gönlündeki isimleri de, yazabilecekleri bildirilen temayül yoklamasını, Bölge Koordinatörü Şükrü Erdinç,  Hakan Kahtalı ile Abdullah Ağralı’dan oluşan üçlü heyet tarafından, koordine edildi.
ESKİ VE YENİ VEKİLLER
AK Parti kulislerinden yansıyan bilgilere göre, belirlenmesine çalışılan İl Başkanlığı için, eski ve yeni milletvekilleri yarış içerisinde bulunuyor. Eski Bakan Mehdi Eker ile Milletvekili Galip Ensarioğlu arasında, “isim belirleme çekişmesi” yaşandığı iddia edilirken, Aydın’ın istifasına Eker’in karşı çıktığı ileri sürüldü.  
GÜÇLÜ ADAYLAR KİM
35 yakın kişinin başvurduğu Diyarbakır il başkanlığı için en güçlü aday olarak, 2 dönemdir partide MKYK üyeliği yapan Alaattin Parlak’ın ismi konuşuluyor. Parlak”ın ismi adaylık başvurusunda bulunan isimler arasında yer almadığı gözlenirken, konum itibariyle başvurusuna gerek olmadığı öğrenildi. İkinci isim olarakta, Vahit Güvensen’in ismi geçiyor.
BAŞVURAN İSİMLERİN LİSTESİ
Dün mesai bitimine kadar İl Başkanlığı için müracaat eden adayların isim listesi şöyle.
Ayşegül Biçer, Muhammed Akar, Atilla Kaymaz, Onur Değer, Hakan Çelebi, Bülent Oğuz, İlhami Kahraman, Bedirhan Akyol, Abdulhadi Akaydın, Hüseyin Cengiz- Mehmet Yıldırım, Şükran Akıcı, Songül Konur, Saime Donar Erberk, Mehmet Kızılkaya, Abdulhamit Güvensen, Murat Onat, Mahmut Karahan, Süleyman Elhakan, Figen Sert, Hüseyin Denli, Murat Veysel Karadaş, Mehmet Ali Kırsaçlı, Ali Rıza Fırat, Erhan Yıldız, Ahmet Maruf Demir, Fatma Biçer, Mehmet Karakaş, M. Hayrullah Akyıldız, Mehmet Özbaş,  Ahmet Ok, Mehmet Tütü, Nezehat Koyuncu, Cemal Natuk Toy ve Mihrac Öztürk.
İLK BEŞE GİRENLER

Temayül yoklaması sonrasında, ilk beşe girecek olan isimlerAk Parti Genel Merkezi Teşkilat Başkanlığına gönderilecek. Söz konusu kişiler Genel Merkezle yapacakları görüşme sonrasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştürülecek. Görüşme sonrasında, Erdoğan nihayi kararı verecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler