Erdoğan: Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasını desteklemiş bir ülkedir

İsveç'e üyelik vetosunu kaldırdığı NATO Liderler Zirvesi'nin kapanışında konuşan Erdoğan, "Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasını desteklediğini" söyledi. Erdoğan, İsveç'in de Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine destek vereceğini belirtti.

Erdoğan: Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasını desteklemiş bir ülkedir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine aylardır devam eden fiili vetosunun kaldırıldığı NATO Liderler Zirvesi’nin ardından Stockholm hükümetinden somut adım beklediğini söyledi. Erdoğan, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında "İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onaylayacak yer TBMM'dir. İsveç'ten somut irade göreceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

'SAVAŞIN FATURASINI PEK ÇOK ÜLKE ÖDÜYOR'

Erdoğan, konuşmasının başında NATO zirvesine de damga vuran Rusya-Ukrayna savaşına değinerek, "Çatışmalar uzadıkça yıkım kan ve gözyaşı da artarak devam ediyor. Savaşın faturasını sadece taraflar değil Avrupa'dan Afrika'ya, Asya'dan Balkanlara farklı coğrafyalardaki pek çok ülke ödüyor" dedi.

'PUTİN'İN TAHIL ANLAŞMASI İÇİN ÖNERİLERİ VAR'

"Türkiye olarak savaşın sona ermesi için yoğun çaba harcıyoruz. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni başarıyla uyguladık. Savaş gemilerinin geçişine izin vermedik" diyen Erdoğan, "Yaptığımız görüşmeler neticesinde tahıl anlaşması iki kez uzatıldı. 17 Temmuz'da süre doluyor. Sürenin uzatılması için görüşmelerimiz devam ediyor. Zelenskiy sürenin uzamasından yana, Putin'in de önerileri var. Savaşın kazananı, barışın da kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış umudunu yeniden yeşertmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

BATI'YA YPG ELEŞTİRİLERİNİ YİNELEDİ

Erdoğan, "Zirvenin ilk oturumunda müttefiklerin savunulmasını ilgilendiren konuları ele aldık. Türkiye'nin müttefiklerini savunma taahhüdüne bağlı olduğunu, ittifak dayanışması içerisinde sorumluluklarını her zaman yerine getirdiğini bir kez daha vurguladım" derken, Batılı ülkelere Suriye'de IŞİD'e karşı ittifak yaptıkları YPG üzerinden eleştirilerini yineledi. Erdoğan, "Müttefiklerimize terör örgütleri arasında ayrım yapmayın, İslam düşmanlığı ile mücadele edin demeyi kendimize zul sayıyoruz" ifadelerini kullandı.

'İSVEÇ'İN KURAN'A YAPILAN SALDIRIYI TASVİP ETMEDİĞİNİ NOT ETTİK'

İsveç'in üyeliği bağlamında "Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasını desteklemiş bir ülkedir. 17 yıl kapıda bekletilenleri görürsünüz. Ne tutamadığımız sözler verdik, ne de bize verilen sözlerin kulak ardı yapılmasına izin verdik" diyen Erdoğan, bundan sonra planlanan süreci de şu ifadelerle anlattı:

Ülkemizin beklentilerini İsveç'in taahhütlerini yerine getirmesi konusunu ele aldık. İsveç'in üyelik konusuyla ilgili önümüzdeki süreçlerin nasıl şekilleneceğini ele aldık. İsveç, bizim AB'ye tam üyeliğimize ve Gümrük anlaşmasının yenilenmesine destek verecek. İsveç üzerine düşeni yapmayı sürdürecek. Kuran-ı Kerim'e yönelik alçakça saldırılarının ardından İsveç hükümetinin saldırıyı kınayan açıklamalarını not ettik. Bugün BM İnsan Hakları Konseyi Kur'an-ı Kerim'i yakma eylemini nefret suçu olarak nitelendirdi. İnsanların kutsallarına saldırmak fikir özgürlüğü değil barbarlıktır. İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini onaylayacak mercii TBMM'dir."

Kaynak: Diyarbakır Söz