Güneydoğu Başkanlık diyor!

YORSAM'dan saha araştırması; Diyarbakır, "yönetim şeklinin" değişiminden yana tavır koyarken, Başkanlık sistemine, Parlamentonun varlığıyla "evet" diyor.

Güneydoğu Başkanlık diyor!

Muhammet YILDIZ / Mehmet Can TUNÇ

Diyarbakır’ın Başkanlık Sistemine nasıl yaklaştığını araştıran ve 13 merkez ilçede bin 500 kişi üzerinde anket çalışması yapan Yeni Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi, çalışmalarının sonuçlarını kamuoyuna açıkladı.

6 soruda Diyarbakır halkının Başkanlık sistemine yaklaşımını araştıran ve anket sonuçlarını raporlaştıran Yeni Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi çalışmasının sonuçlarını basın mensuplarına YORSAM Başkanı Hüseyin Şeyhanlıoğlu aktardı. Şeyhanlıoğlu, şunları söyledi;

DİYARBAKIR BAŞKANLIĞA SICAK

“ Yaptığımız anket sonuçuna göre halkın %95’i sistem değişikliği isterken, %50’si ise güçlü bir parlamentodan yana. Yine, Diyarbakır halkının % 32’si Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Başkan olarak görmek isterken, %35’i de HDP Eş başkanı Demirtaş’ı Başkan olarak görmek istiyor. Diyarbakır halkının %40’ının siyasal tercihlerinin değiştiğini de kaydeden YORSAM araştırma sonuçları, halkın %14’ünün eyalet sistemi, %25’inin yerel yönetimlerin güçlendirilmesini, %21’inin ise kimlik sorunlarının çözümünü istediği yönünde veriler sunuyor. Diyarbakır halkının ağırlıklı olarak güçlü bir parlamento ve güçlü bir Cumhurbaşkanı i ve Fransa’daki gibi bir yarı başkanlık sistemi istediğini dile getirdi”

YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI

Şeyhanlıoğlu, “ Çalışmalarımızın sonuçları ortaya koydu ki, Diyarbakır halkının büyük bölümü Yasama, Yürütme ve Yargı bağımsızlığının korunmasını ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesini istiyor” dedi.

İŞTE ANKETTEN ÇARPICI SONUÇ

İşte Yeni Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi anketindeki çarpıcı soruların yanıtları;

Diyarbakır’ın 40 mahallesinde yüz yüze görüşmelere dayalı ve çoktan seçmeli olarak “Başkanlık Sistemi” anketiyle bin 500 kişiye uygulandı.

En ilginç soru Sizce Türkiye'de bir sistem değişikliğine ihtiyaç var mı? Sorusu oldu. Bu soruya katılanların yüzde 68.13’ü EVET, yüzde 20.87’si HAYIR, yüzde 11.00’da FİKRİM YOK olduğunu belirtti.

Bu soruyla ilişkili olan bir başka soru ise; Nasıl bir yönetim sistemi değişikliği isterdiniz? Yüzde 49.33’ü PARLAMENTER SİSTEM, yüzde 34.87’si BAŞKANLIK SİSTEMİ, yüzde 9 ve 7 ise PARTİLİ CUMHURBAŞKANI-YARIBAŞKANLIK İSTEMİ olduğunu belirtildi.

Bir başka soru ise; Başkanlık sistemine geçilecekse kimi başkan olarak görmek isterdiniz? Yüzde 34.93’ü Selahattin Demirtaş, yüzde 32.27’si Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 16.87’si Hiç kimse, yüzde 12.00’da Diğer olduğu belirtildi.

Son olarak da Sizce yeni Anayasada öncelik ne olmalı? Sorusuna yüzde 40.60’ı Diğer, yüzde 12.20’si DİL, yüzde 25.93’ü YEREL YÖNETİMLER, yüzde 21.27’si KİMLİK olduğu görülmektedir.

HALK YENİ BİR ANAYASA İSTİYOR

Söz haber ekibine konuşan Yeni Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Nevzat Bingöl, şunları ifade etti.

Bingöl,  “Anket sonuçlarını değerlendirecek olursak, kararsızların da dağıtılmasıyla görüyoruz ki, halkın %93’lük bir kısmı yeni bir anayasa istiyor. Tabii ki, nasıl bir sistem değişikliği sorumuza da halkın yarısının güçlü bir parlamenter sistem ve güçlü bir Cumhurbaşkanlığı ya da başkanlık sistemi istediğini görüyoruz. Bu sonuçlara göre şu şekilde konuşabiliriz: Bölge halkının kafası başkanlık sistemi konusunda oldukça karışık. Çünkü siyasi partilerin başkanlık sistemi ile ilgili herhangi bir projeleri ya da tartışılan bir taslakları yoktur. Bu olmayınca da halk kendi kafasına göre bir başkanlık sistemi algısı oluşturmuş. Türk tipi Başkanlık sistemini sorduğumuzda halkta direkt olarak Osmanlı yönetimi, Padişahlık olarak algılandığını görüyoruz. Dolayısıyla da buradan şunu görüyoruz,  siyasi partilerin sistemle ilgili biran önce kendi projelerini kamuoyu ile paylaşmaları gerekiyor” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz