Kalp krizi soğuk havayı seviyor

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Filiz Karadaş, hava ısısındaki her bir derece düşüşün, toplumda kalp krizi görülme riskini yüzde 2 oranında artırdığının saptandığını, bundan dolayı kalp hastalarının özellikle soğuk havalarda sıkı giyinmeleri ve soğuktan korunmaları gerektiğini bildirdi.

Kalp krizi soğuk havayı seviyor

Karadaş, yaptığı yazılı açıklamada, soğuk havanın kalp hastalarının ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmasını tetikleyebileceğini vurguladı.

Soğuk ve yağışlı havalarda kalp hastalarının mecbur kalmadıkça ve korunmadan dışarı çıkmamaları gerektiğine dikkati çeken Karadaş, şöyle devam etti:

Kalp krizi soğuk havayı seviyor

''Soğuk havalarda kalp hastalarının başka ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmasının birkaç nedeni var. Kışın yaygın olarak görülen nezle, grip, zatürre gibi hastalıkların kalp hastalarında daha ağır seyretmesi, bu nedenlerin başında geliyor. Bunun yanı sıra, direkt olarak soğuk havanın kalp hastalarına olan olumsuz etkileri de var. Özellikle soğuk havalarda vücut ısısını düzenlemek için kalp daha ağır bir yük altına girer. Bazen soğukla birlikte kalp damarlarında spazm (büzüşme) ve ardından kalp krizi gelebilir. Yapılan bilimsel çalışmalarla hava ısısındaki her bir derece düşüşün, toplumda kalp krizi görülme riskini yüzde 2 oranında artırdığı saptandı. Bundan dolayı kalp hastalarının özellikle soğuk havalarda sıkı giyinmeleri ve soğuktan korunmaları gerekmekte.''

Grip nedeniyle Türkiye'de her yıl 9 bin insanın öldüğünün ve 50 bin kişinin hastaneye yatırılarak tedavisinin yapıldığının tahmin edildiğini belirten Karadaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Aslında grip nedeniyle olan ölümlerin çoğu, akciğer ve kalp hastalığının gribe bağlı komplikasyon tabir ettiğimiz ikincil etkileri sonucu olur. Örneğin kalp yetmezliği nedeniyle tedavi altında ve bünyesi zayıflamış olan hasta, soğuk havanın tetiklediği bir enfeksiyon sonucunda normal insanların daha rahat iyileştiği durumda ölümcül tehlikelerle karşı karşıya kalabilir. Burun tıkanıklığı, burun akması için kış aylarında sıklıkla reçete edilen ilaçlardan bazıları yüksek tansiyona, ritm problemlerine ve hatta kalp krizine yol açabilecek şekilde tehlike yaratabilir. Bu yüzden yüksek tansiyon, çarpıntı, ritm sorunu, kalp damar hastalığı ve kalp yetmezliği olan hastalarımıza tedaviden ziyade geçici rahatlama amacıyla verilen bu tip ilaçları kesinlikle tavsiye etmiyoruz.''

''Soğuk hava tansiyonu artırır''

Soğuk havanın direkt olarak tansiyonu artırıcı etkisi olduğuna dikkati çeken Karadaş, kalp rahatsızlığı olan kişilerin soğuk havaya karşı, özellikle de tok karınla yürümemeleri gerektiği, aksi halde rüzgara karşı yüründüğünde, kalp damar hastalarında ''angina pektoris'' denilen göğüs ağrıları görülebileceği, hatta aşırı rüzgarın kalp krizine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Dr. Filiz Karadaş, hava kirliliğinin de kalp ve akciğer hastalarını olumsuz etkilediğini vurgulayarak, bu kişilerin havanın kirli olduğu günlerde sokağa çıkmamaları gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz