Tilki Vehbi, premier ligin kapısından dönmüş

Geçtiğimiz günlerde kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Diyarbakırspor’un efsane golcüsü Vehbi Günay’la ilgili önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. 1975-76’da 3.Lig’den 2.Lig’e ve 1976-77’de de 2.Lig’den 1.Lig’e çıkarak dünyada iki sezon üst üste lig çıkan ikinci takım olan Diyarbakırspor’un başarısında önemli rol oynayan Günay’ın, bunu başaran ilk takım olan İngiltere’nin Notingham Forest takımından teklif aldığı ancak sansasyonel transferin son anda gerçekleşmediği ortaya çıktı.

Tilki Vehbi, premier ligin kapısından dönmüş

Saha içerisindeki muhteşem futbolcu özellikleri ve saha dışında da renkli kişiliğiyle tarihe geçene efsane futbol adamıyla ilgili bilmediklerinizi gazeteci Saffet Azbay’ın  yine bizzat Vehbi Günay’dan öğrendiklerinden sizler için derledik.

“DİYARBAKIRSPOR’A BENİ ATİLLA BİLGİN GETİRDİ”

Futbola memleketi Giresun’un Görele İlçesi’nde Görelespor’da başlayan ve ilk kez Kırklarelispor’da profesyonel olan Vehbi Günay, henüz 20 yaşındayken Diyarbakırspor’a transfer oldu. Günay bu durumu şöyle anlatmıştı ;”Kırklarelispor’da Atilla Bilgin hocamız vardı. Atilla hoca Diyarbakırspor’la anlaştıktan sonra beni ve Ayhan’ı da (Ayhan Doğu) Diyarbakırspor’a götürdü. Böylece hayatımda dönüm noktası olan Diyarbakırspor maceram başladı. İlk sezon şampiyonluğu Elazığspor’a kaptırdık, ikinci sezon uzak ara şampiyon olarak 2.Lig’e çıktık.”

“GAZİANTEP BERABERLİĞE YANAŞMADI, BENİM GOLÜMLE ONLARI YENİP ŞAMPİYON OLDUK”

Diyarbakırspor için de Vehbi Günay için de 1976-77 sezonunda Gaziantep’te oynanan Gaziantepspor-Diyarbakırspor maçı tarihi önem taşıyor. Ünlü golcü, bir çok olayın yaşandığı ve Diyarbakır’dan gelen çok sayıda taraftarın gözaltına alındığı maçı şöyle anlatmıştı ;”İkimiz de şampiyonluğa oynuyorduk. İkimiz de 1.Lig’e yükselen ilk Doğu ve Güneydoğu takımı olmak istiyorduk. Bize beraberlik yarıyordu ancak Gaziantep kazanmak zorundaydı. Maç çok gergin geçti. Öncesinde ve sonrasında çok büyük olaylar çıktı. Taraftarlarımız yapılanlar bizi hırslandırmıştı. Maçın son anlarında uzaktan muhteşem vurdum topa, bir baktım gol olmuş ve herkes seviniyor. O an sanki stat yıkıldı. Deplasmanda olmamıza rağmen çok taraftar gelmişti. İlk kez 1.Lig’e çıktık şehir olarak. Diyarbakır’da hayat durmuştu. Dönüşte bütün şehir Urfa’ya kadar konvoy yaparak bizi karşıladı. Bu maçı unutamıyorum.”

“26 DEĞİL, 29 KEZ KADRO DIŞI KALDIM”

Saha içinde inanılmaz yetenekleri ve golleriyle öne çıkan Vehbi Günay, saha dışında ise sıradışı bir insandı. Vehbi Günay,bu durumun hem kendisinin hem yöneticilerin kusuru olduğunu söylerdi. Günay,”Ben haksızlığa dayanamıyorum. Böyle bir yapım var. Tabi benim de hatalarım oldu. En ufak bir olayda tepki verirdim. Gazeteler 26 kez kadro dışı kaldığımı yazardı. Ama öyle değil,ben aslında 29 kez kadro dışı kaldım. Türkiye’de rekor bu anlamda bana ait.” demişti.

“NOTİNGHAM FOREST, GALATASARAY VE TRABZONSPOR’UN KAPISINDAN DÖNDÜM”

Vehbi Günay, kendi deyimiyle tam 3 önemli kulübün kapısından dönmüş. Günay, bu durumu şu sözlerle açıklamıştı ;”1.Lig’e çıktığımız sene Türkiye’de iki sezon üst üste lig çıkan tek ve dünyada bunu başaran ilk takım olmuştuk. Bunu başaran ilk takım olan o dönemlerin ünlü İngiliz takımı Notingham Forest takımı beni istemiş. Bunu sonradan öğrendim.

Galatasaray ve Trabzonspor’un kapısından da döndüm diyebilirim. Aslında ben gitmek istemedim bir anlamda. Çünkü Diyarbakır’da rahatım yerindeydi, camia ve şehirle bütünleşmiştim.”

“ASKERE GİTMESEYDİM GOL KRALI OLACAKTIM”

1977-78 sezonu ilk devresinde 14 gol atarak Fenerbahçeli Cemil Turan’la gol krallığı için yarışan Vehbi, ikinci devrede askere gittiği için 1.Li,g gol kralı olmayı kaçırmış. Günay,”Sanırım asker kaçağı olduğumu şikayet etmişler. Askere gitmek zorunda kaldım. Ben askere gidince Cemil Turan gol kralı oldu. Ben de o zaman Ordu Milli Takımı’nda oynadım.” İfadelerine yer vermişti.

“ÇORUM’DA BİZE KÜFRETTİLER, KALECİYİ GEÇİP BOŞ KALE YERİNE TOPU DIŞARI ATTIM

Diyarbakırspor’un deplasmanlarda maruz kaldığı kötü olaylara verdiği tepki ile de bilinirdi. Günay,”Bir çok kez çirkin tezahüratlara ve olaylara maruz kaldık. Çorum’da ilk devre 2-0 öndeyiz, taraftarlar Diyarbakır şehrine hakaret eden tezahüratlar yaptı. Ben de kaleci ile karşı karşıya kaldım, kaleciyi geçtim ama golü atmadım. Topu direkt tribüne attım. Hakem gelip bana kart gösterdi.” İfadelerini kullanmıştı.

“HAKEMLER VE FEDERASYON  1.LİG’DE ŞAMPİYON OLMAMIZI İSTEMEDİ”

1978-79 sezonunda Diyarbakırspor, o zamanki ismi 1.Lig olan Süper Lig’de uzun süre lider kalır ancak sonra zirveden düşerek ligi 5.tamamlar. Vehbi Günay,o yılı şöyle ifade etmişti ;”Uzun yıllardır bir arada oynayan mükemmel bir kadromuz vardı. Diyarbakır’da bizi kimse yenemiyordu. İçeride dışarıda korkulan takım olmuştuk. Uzun süre lider kaldık. Ancak hakemler ve federasyon şampiyon olmamızı istemedi. Bunun için her şeyi yaptılar. İstanbul’da oynadığımız Fenerbahçe maçını önce rüzgardan dolayı yarıda bıraktı hakem, ardında da 1 gün sonra oynatarak 5-0 yenilmemizi sağladı.Sezon sonunda 5.olduk ancak bizi Balkan Kupası’na göndermediler.”

“ARKADAŞLARIMLA VEDALAŞMAK İÇİN GİTTİM MAÇA,HOCA BENİ OYUNA ALDI

Vehbi Günay, kitaplara konu olabilecek ilginç olayları da anlatmıştı :” 1979-80 sezonunda maalesef küme düştük. Bir sonraki sezon sahamız bakımda olduğu için ilk yarıdaki maçların tamamını dışarıda oynadık. Buna rağmen tarihi bir başarıya imza atarak ilk yarıyı rekor puanla lider bitirdik. Şampiyon olmamıza kesin gözüyle bakılıyordu. Kulüpte maddi sorunlar had safhada ve yönetim beni satıp kaynak sağlamak istiyordu. Ancak ben gitmek istemiyordum. Mersin İdman Yurdu’nun başında o dönemin sayılı zenginlerinden Deveci ailesi var. İstemeden de olsa gitmek zorunda kaldım. O hafta da Şanlıurfaspor-Diyarbakırspor maçı var. Ben de araba ile Mersin’e giderken Urfa’da takım arkadaşlarıma uğrayıp hem maçı izlemek hem de vedalaşmak istedim. Soyunma odasında beni gören teknik direktör Turan Ağalday,”santrafor yok. Kadromuz eksik. Seni ilk 16’ya yazıyorum” dedi. “Ama nasıl olur ben  Mersin’e gidiyorum” dese de kabul ettiremedim. Yedek kulübesindeyim ve maç  1-1 devam ediyor. Hoca beni oyuna aldı, 2-1 galip geldik. Maçtan sonra ben Mersin’e gittim, onlar Diyarbakır’a geldi.”

“GOL DİYARBAKIRSPOR’LU VEHBİ’DEN GELDİ”

Vehbi Günay, Diyarbakır ve Diyarbakırspor’la o kadar özdeşleşmiş ki maçı anlatan spikerlerin gülümseten hatalarına bile neden olmuş bu durum.

1981-82 sezonunda  Zonguldakspor, o zamanki adıyla 1.Lig yani Süper Lig’de şampiyonluğu zorluyor. Ankaragücü karşısında 1-0 yenik durumda olan Zonguldakspor, Vehbi ile 2 gol bularak galip geliyor ve zirveye yerleşiyor. Maçı radyoda anlatan TRT spikeri,”Zonguldakspor’u galibiyete ve liderliğe taşıyan goller Diyarbakırspor’lu Vehbi’den geldi” ifadelerini kullanır.

GAZETE MANŞETLERİNİN DEĞİŞMEZ İSMİYDİ

Vehbi Günay’ın doğduğu ve futbolu bıraktıktan sonra tek başına yaşadığı Görele’de herkes onu “Diyarbakırlı Vehbi “ olarak biliyor. Çünkü kendisi bunun böyle bilinmesini istemiş. Vefat etmeseydi Eylül ayında Diyarbakır’a gelip önemli bir organizasyona katılmayı planlıyordu.

Günay’ın evdeki arşivinden ise futbol oynadığı dönemlerde kendisi hakkında yapılan haberlerden oluşan gazete kupürleri yer aldı.

Kaynak: Spor Merkezi

Çok Okunan Haberler