17 il için sarı kod!

17 il için sarı kod! Yunanistan'dan sonra Türkiye'ye geldi. Üç gün etkili olacak! Toz taşınımı uyarısı... Son dakika hava durumu....

17 il için sarı kod!

17 il için sarı kod uyarısı! Yunanistan'dan sonra sıra Türkiye'de: Üç gün etkili olacak!  Yunanistan'da etkisini gösteren çöl tozları şimdi de Türkiye'ye geldi. Çok sayıda şehir için art arda toz taşınımı uyarıları yapıldı. Meteoroloji tarafından 'çöl tozu' uyarısı yapılırken 17 il için de sarı kodlu uyarı geldi. İşte son dakika 24 Nisan - 28 Nisan arası Meteoroloji hava durumu tahminleri...

3 GÜN ETKİSİNİ GÖSTERECEK

Prof. Dr. Orhan Şen hava durumu ile ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Sahra Çölü üzerinden Marmara, Karadeniz, Ege daha sonra İç Anadolu’ya gelecek. Çöl tozunun içerisinde demir bileşeni bulunduğu için kırmızı renkte.

İstanbul’da bugün çöl tozu görülebiliyor. Yarın Ankara, Konya ve Kastamonu’da etkili olacak. Yarından sonra ise İstanbul’dan doğuya doğru etkili olacak. İç Anadolu’da kırmızılığı biraz daha fazla gözlemleyebiliriz.

Çöl Tozunda, toprak için yararlı minareller bulunuyor fakat solumamalıyız. Değerler 250’yi geçtiği zaman kesinlikle maske takılmalı. Kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar maske takmalı. Kıyalarda oluşan rüzgardan dolayı dağılacak. Yağmur olmadığı için çamur şeklinde yağmayacak. Çok sağlıksız değil ama hassas bir seviyede olacak."

Ankara Valiliği’nden Uyarı

Ankara Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, "Son verilerde, bugün Ankara il genelinde yer yer toz taşınımı beklendiği için, görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar yaşanması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunmalıdır." ifadesi kullanıldı.

İstanbul Valiliği'nden de Bir Uyarı

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada ise "Meteoroloji tahminlerine göre; 24 Nisan Çarşamba günü İstanbul'da toz taşınımı beklendiğinden, hava kalitesinde azalma, ulaşımda aksamalar ve görüş mesafesinde düşme gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunmalıdır." denildi.

Bursa Valiliği Tarafından Toz Taşınımı Uyarısı Yapıldı.

Bu gece 23:59’a kadar sürmesi tahmin edilen konu ile ilgili şu ifadelere yer verildi: "Son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü tüm bölge genelinde (Bursa, Kütahya, Eskişehir, Bilecik) toz taşınımı bekleniyor. Toz taşınımı sebebi ile hava kalitesinde azalma, görüş mesafesinde düşme, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunmalıdır."

Meteoroloji'den Son Hava Durumu Raporu

MTA’dan yapılan son değerlendirmeye göre; Yurdun batı ve kuzey kesimlerinin parçalı ve çok bulutluo olacağı tahmin ediliyor. Gece saatlerinde ise Antalya ve Ankara'nın batı ilçeleri ile Isparta’nın genelinin sağanak yağışlı geçeceği diğer yerlerin ise az bulutlu ve açık olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın, batı kesimlerde güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (50-80 km/saat) esmesi bekleniyor. Marmara, Ege, İç Anadolu'nun batısı, Batı Karadeniz ile Batı Akdeniz’de yer yer toz taşınımı görüleceği düşünülüyor.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının tüm yurt genelinde artmaya devam etmesi bekleniyor. Bu hafta içerisinde, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de 4 ila 6 derece; İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 10-15 derece üzerine çıkması bekleniyor.

Meteoroloji'den Önemli Uyarı

Yarın  öğle saatlerinden itibaren İç Anadolu’nun batısı, İç Ege, Bolu çevreleri Batı Akdeniz’in iç kesimleri ile güney yönlerden kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına (40-60 km/saat, kısa süreli 70-80 km/saat) bekleniyor. Fırtına ile birlikte ulaşımda aksamalar, iç kesimlerde toz savrulması, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı olunmasıdır.

Meteoroloji’den 17 il için sarı kod!

  • MARMARA

Parçalı ve çok bulutlu geçeceği bekleniyor. Bölge genelinde ise yer yer toz taşınımı bekleniyor.
EDİRNE, 25°C Parçalı ve çok bulutlu
İSTANBUL, 24°C Parçalı ve çok bulutlu
KIRKLARELİ, 24°C Parçalı ve çok bulutlu
KOCAELİ, 30°C Parçalı ve çok bulutlu

  • EGE

Yer yer çok bulutlu ve parçalı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın güney yönlerden yer yer kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (50-80 km/saat) eseceği belirtiliyor. Bölgede toz taşınımı görüleceği  de tahmin ediliyor.

AFYONKARAHİSAR, 28°C Parçalı ve yer yer çok bulutlu
DENİZLİ, 34°C Parçalı ve yer yer çok bulutlu
İZMİR, 29° Parçalı ve yer yer çok bulutlu
MANİSA, 31°C Parçalı ve yer yer çok bulutlu

  • AKDENİZ

ADANA, 36°C 
ANTALYA, 27°C parçalı az bulutlu, ve zaman zaman çok bulutlu, gece saatlerinde ise batı ilçeleri sağanak yağışlı geçecek.
HATAY, 34°C Parçalı ve az bulutlu
MERSİN, 33°C 

  • İÇ ANADOLU 

Az bulutlu ve parçalı, kuzey batısının da yer yer çok bulutlu, gece saatlerinde ise Ankara'nın batı kesimlerinin sağanak yağışlı geçeceği belirtiliyor. Rüzgarın güneyli yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (50-80 km/saat) esmesi tahmin ediliyor. Batı kesimlerinde ise yer yer toz taşınımı bekleniyor.

ANKARA, 31°C Az bulutlu ve parçalı
ÇANKIRI, 32°C Parçalı ve az bulutlu
ESKİŞEHİR, 32°C Parçalı ve yer yer çok bulutlu
KONYA, 32°C Parçalı ve az bulutlu

  • BATI KARADENİZ

BOLU, 32°C Parçalı ve yer yer çok bulutlu
DÜZCE, 34°C Parçalı ve yer yer çok bulutlu
SİNOP, 22°C Parçalı bulutlu
ZONGULDAK, 28°C Parçalı ve yer yer çok bulutlu

  • ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve az bulutlu geçeceği belirtiliyor.
AMASYA, 36°C Parçalı ve az bulutlu
SAMSUN, 28°C Parçalı ve az bulutlu
TOKAT, 34°C Parçalı ve az bulutlu
TRABZON, 25°C Parçalı ve az bulutlu

  • DOĞU ANADOLU

Parçalı ve az bulutlu geçeceği belirtiliyor.
ERZURUM, 23°C Parçalı ve az bulutlu
KARS, 23°C Parçalı ve az bulutlu
MALATYA, 30°C Parçalı ve az bulutlu
VAN, 19°C Parçalı ve az bulutlu

  • GÜNEYDOĞU ANADOLU

Parçalı ve az bulutlu geçeceği belirtiliyor.
DİYARBAKIR, 30°C Az bulutlu ve açık
GAZİANTEP, 34°C Az bulutlu ve açık
SİİRT, 27°C Az bulutlu ve açık
ŞANLIURFA, 34°C Az bulutlu ve açık

Kaynak: Diyarbakır Söz