Tahliye taahhütnamesi ile kiracı çıkartılabilir mi?

Tahliye taahhütnamesi varsa kiracı çıkmak zorunda mı?

Tahliye taahhütnamesi ile kiracı çıkartılabilir mi?

Kiracıların, içinde ikamet ettiği taşınmazı, konutu ya da ofisi belli bir tarihte boşaltacağına dair imzaladığı yazılı belge, tahliye taahhütnamesi olarak tanımlanmıştır. Kiracı tarafından yazılması gereken belgenin yasal geçerliliğinin olabilmesi için bazı şartların da yerine getirilmesi gerekir. Tahliye taahhütnamesi ile kiracı çıkartılabilir mi? Tahliye taahhütnamesi varsa kiracı çıkmak zorunda mı?

Tahliye davası ne kadar sürer? Tahliye taahhütnamesi nedir?

Tahliye taahhütnamesi, yasal bir belgedir. Doğru şekilde ve şartlara uygun olarak hazırlanması hâlinde mahkemelerde de geçerliliği vardır. Hukuki açıdan geçerliliği bulunan resmî belge niteliğinde olan tahliye taahhütnamesi, kiracı tarafından veya kiracının resmî olarak yetkilendirdiği vekili tarafından teslim edilmelidir. Hem mülk sahibini hem de kiracıyı garantiye alan bu belgeyi hazırlanırken uyulması gereken bazı kurallar vardır.

Tahliye taahhütnamesi ile kiracı çıkartılabilir mi?

Hazırlanan tahliye taahhütnamesi belgesinde, kiracının ikamet ettiği konutu ya da iş yerini belirlenen tarihte boşaltacağına dair açık ve anlaşılır ifadesi, beyanı yazılmalıdır. Hangi tarihte boşaltacağı da net olarak belgede yer almalıdır. Tahliye taahhütnamesinin kiralama işlemi gerçekleştikten sonra teslim edilmesi de önemli bir noktadır. Tahliye taahhüdünün geçerlilik süresi 1 yıldır. Taahhütname belgesi, kira sözleşmesinin imzalanması sırasında veya karşılıklı imzalar atılmadan önce verilmişse geçersiz kabul edilir ve yasal bir hükmü olmaz.

Hem mülk sahibini hem de kiracıyı koruyan bu belge ile eğer verilen taahhüt yerine getirilmezse, yasal olarak işlemler başlatılabilir. Mülk sahibi, taahhüt ettiği tarihte, süre dolduğu halde, kiraladığı yerden çıkmakta sıkıntı çıkaran bir kiracıyı icra takibine verebilir. Ve kiracıyı o mülkten çıkartma hakkına sahip olabilir.

Tahliye taahhütnamesi varsa kiracı çıkmak zorunda mı?

Tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi mümkündür. Ancak kiracının da itiraz hakları ve itiraz edebileceği durumlar vardır. Örneğin; kiracı taahhüt belgesi üzerinde yer alan imzadan emin olmayabilir. Bu noktada ise inceleme başlatılır.
Tahliye taahhütnamesi belgesinde belirtilen tarihte kiracı tarafından mülk boşaltılmazsa mülk sahibi 1 ay içinde icra takibine verilebilir. Bu durumda mülk sahibine tahliye davası açma hakkı doğar. İcra takibi talebi, yetkili olan icra dairesine yapılmalıdır.

İcra takibi başlatıldığı takdirde icra dairesi, kiracı olan kişiye taşınmazın 15 gün içinde boşaltılmasına ilişkin ihtar ve sonrasında ödeme emri gönderir.

Tahliye davası ne kadar sürer?

Kiracının tahliyesi, Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan 352 / 2 maddesinde düzenlenmiştir. Tahliye davasının ne kadar süreceği de karşı tarafın direnmesine (temerrüt) bağlı olarak değişebilir.
    
Ortalama bir tahliye davası 6 ay ile 1 yıl arası sürer. Davanın sonucunda eğer tahliye kararı çıkarsa, kiracı taahhüttü bozduğu ve beyanına uygun hareket etmediği için mahkeme kararı ile çıkartılır ve borçlandırılır.
Not: Tahliye taahhütnamesi ile kiracı çıkartılabilir mi? içeriği hukuki bir tavsiye niteliğinde değildir, yasal işlemlerle ilgili her zaman bir uzmana danışmanız gerekir.

Kaynak: Diyarbakır Söz