2024’ün İlk Kene Vakası Gümüşhane’den

Yılın ilk kene vakası görüldü! Uzmanlar uyardı: Türkiye genelinde artış gözlemleniyor!

2024’ün İlk Kene Vakası Gümüşhane’den

2024’ün İlk Kene Vakası Gümüşhane’den. Havaların ısınmasıyla birlikte, Gümüşhane'de kene vakaları görülmeye başlandı. Yılın ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı vakası tedavi altına alındı. Kene vakalarında artış yaşandığını vurgulayan uzmanlar ise Türkiye genelinde özellikle haziran ve temmuz aylarına dikkat edilmesi gerektiğinin belirtti.

2024’ün İlk Kene Vakası Gümüşhane’den

Karadeniz Teknik Üniversitesi KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz konu ile ilgili, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakalarının havaların ısınmasıyla birlikte artmaya başladığının altını çizerek uyarılarda bulundu.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı sebebiyle bir kişinin hastanede tedavi altına alındığını dile getiren Gürdal Yılmaz, “2002’den bu yana başımızın belası olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları havaların ısınmasıya başlamasıyla ve insanlarımızın da doğaya çıkmasıyla artmaya başladı. Yeni başlayan vakalarımız da var şu an yakmakta olan hastamız da  var.. Vakalar var ve Türkiye genelinde de artmaya başladı” dedi.

HAZİRAN-TEMMUZ VAKALARIN EN YOĞUN OLDUĞU DÖNEM

Kene vakalarının Haziran ve Temmuz aylarında yoğun olduğunu belirten Yılmaz, “Haziran-Temmuz ayları vakaların en yoğun olan dönemdir. Bizim bölgemiz açısından hastanelerdeki rakamlar 200-300’ü buluyor. Geçen yıl bir hastamız KKKA nedeniyle maalesef vefat etti. Alınan mikrobun türüne ve sayısına bağlı olarak vücudun ona karşı vermiş olduğu cevaba göre tepkiler değişiyor, ölümler de olabiliyor” diye konuştu.

Sahil bölgelerindeki kenelerin, KKKA açısından herhangi bir tehlike oluşturmadığını dile getiren Gürdal Yılmaz, “Özellikle fındık zamanında kenenin ısırdığı kişiler bize geliyor. Sahil bölgesindeki kenelerde KKKA vakası beklenen bir durum değil. O keneler bunu taşımıyor. Kelkit Vadisi bölgemiz önemli. Kelkit Vadisi Çoruh’un geçtiği yerlerdeki bölgelerde çok tepeler değil fakat daha aşağılarda bu tür keneler bulunuyor. Karadeniz’deki kenelerin rengi siyahımsı oluyor ve onlar da bunu taşımıyor.

Gümüşhane, Kelkit tarafındaki kenelerin kahverengimsi rengi olanlar tehlikeli keneler oluyor. Korunmak için, yeşillik ve otlu bölgelere gittiğimiz zaman pantolon paçalarımızı çoraplarımızın içerisine koyalım. Eve geldiğimiz zaman da tüm vücudumuzu kontrol edelim” şeklinde konuştu.
    
 

Kaynak: Diyarbakır Söz