Anız yakanlarının uydudan tespit edilmesi talebi

ZMO Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Öztürkmen: ''İlimizin tarım alanlarında ikinci ürün ekimi için masraftan kaçmak, hızlı şekilde toprağı işlemek ve az emek harcamak adına her gün tarım alanları yakılmaktadır''

Anız yakanlarının uydudan tespit edilmesi talebi

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, anız yakanların uydudan tespit edilmesi gerektiğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Öztürmen, son dönemde artan anız yangınlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin birçok yerinde ''2872 Sayılı Kanun'' gereği tarlada bulunan anızı yakan köylülerin uyduyla tespit edilerek, gerekli cezaya çarptırıldığını belirtti.

ANIZA UYDUDAN MÜDAHALE

Söz konusu anız yangınlarına ilişkin, Türkiye'nin en verimli tarım alanlarının bulunduğu Şanlıurfa'daki arazilerde bu konuya karşı duyarsızlık ve ilgisizliğin devam ettiğini savunan Yrd. Doç. Dr. Öztürmen, şunları kaydetti:

''Anız yakanların uydudan tespit edilmesi gerekiyor. İlimizin tarım alanlarında ikinci ürün ekimi için masraftan kaçmak, hızlı şekilde toprağı işlemek ve az emek harcamak adına her gün tarım alanları yakılmaktadır. Bu yangınlarla ilimizde çevre ve hava kirliliği artmakta, tarım alanlarındaki organik madde miktarının azalıp ve yok olup, topraklar daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma gelmektedir. Topraktaki mikro organizmaların yüzde 80'nin zarar görmesi sonucu verimde de azalmalar olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur.

KOMŞU TARLALARI DA YAKIYOR

Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, özellikte de ormanlarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Bu da devlete milyonlarca dolara mal olmaktadır.''

Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürmen, teknolojinin ilerlediğine değinerek, anıza ekim yapan tarım aletlerinin bulunmasına rağmen bu yola başvurulmamasını eleştirdi.

Dünyada ve Türkiye'nin birçok yerinde artık daha az anız yangınlarının görüldüğünü ancak bu konuda farkındalığın ve duyarlılığın Şanlıurfa'da olmadığını ifade eden Öztürkmen, açıklamasında, ''Türkiye'nin en verimli tarım alanlarının bulunduğu Harran Ovası'ndaki anız yangınlarına karşı yetkilileri göreve davet ediyorum'' ifadelerini kulandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz