Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?

Ramazan Bayramı yaklaşıyor. Bahar ise şimdiden tüm güzellikleri ile karşımızda. Evet, yılın en güzel zamanı! Günler uzuyor, havalar ısınıyor, her yerde erken ilkbahar çiçekleri açıyor. Peki, bahara hazır mıyız. Bahar temizliği kontrol listeniz var mı? Bahar Temizliği Nasıl Yapılır? İşinizi kolaylaştıracak liste burada…

Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?

Bahar Temizliği Nasıl Yapılır? Yazımızı kontrol listeniz olarak ta düşünebilirsiniz. Temiz hava ve güneş ışığı etrafımıza bakmamızı ve evlerimizi en iyi duruma getirme zamanının geldiğini anlamamızı sağlıyor. Doğru, o gelenekselleşen yıllık bahar temizliğinden bahsediyoruz: bahar temizliği.  Ve oda bazında en iyi bahar temizliği ipuçlarının yanı sıra doğru yolda kalmanızı sağlayacak kullanışlı bir bahar temizliği kontrol listesiyle size yardımcı olmak için buradayız.

Şimdi, eğer tüm evi baştan aşağı detaylı temizlemek size çok bunaltıcı geliyorsa, fazla endişelenmeyin. Her şeyi birer birer alın ve kısa sürede pırıl pırıl temiz bir evin tadını çıkarın.

Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?

Mutfak ve oturma odası gibi trafiğin yoğun olduğu alanlardan başlamayın çünkü işiniz bittiğinde kendinizi çok ödüllendirilmiş hissedeceksiniz. Daha sonra yatak odalarına ve çoğu misafirin görmediği diğer alanlara geçin. Evinizdeki her odanın ışıltılı olmasını sağlayacak bir bahar temizliği planı oluşturmak için harekete geçin ve hemen kendinize bir temizlik listesi hazırlayın.

Bahar Temizliği Kontrol Listesi

Başlamadan önce evinizin her santimini temizlediğinizden emin olmak için bu kontrol listesi hazırlayın.

Mutfaktan başlayın

Mutfağınızı derinlemesine temizlemeyi gözünüzde çok büyütüyorsanız, tek bir çekmeceyle başlayın. Ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun, onu düzenleyin ve listenizden işaretleyin. Bir kez harekete geçtiğinizde diğer yapmanız gereken işler için de için motive olacaksınız ve her köşe temizlenene kadar durmak istemeyeceksiniz.
Pencerelerde ve cam yüzeylerde iz bırakmayan bir yüzey elde etmek için ihtiyacınız olan tek şey, iki ölçü su ile bir ölçü beyaz sirkeden oluşan basit bir karışımdır. Pencerelerin içini ve dışını hazırladığınız sirkeli su ile silin.

  • Eski Yiyecekleri Atın, Kilerinizi düzenleyin

Son kullanma tarihi geçmiş gıdalar veya asla kullanmayacağınızı düşündüğünüz ürünler için kiler, buzdolabı ve derin dondurucuyu kontrol edin ve gereksiz gördüklerinizi atın.

  • Doğal Bir Oda Spreyi Yaratın

Odanıza taze bir koku verin. Portakal kabuklarını veya limon dilimlerini ve biberiyeyi bir tencerede suda kaynatarak ocakta oda koku gidericisini hazırlayın. Bu hazırladığınız koku evinize tazelik verecektir.

  • Küçük Ev Aletlerinin Envanterini Çıkarın

Nadiren veya hiç kullanmadığınız çalışır durumdaki elektrikli aletleri bağışlayın. Mikrodalga fırınınızın içini temizleyin. Kahve makinenizi temizlemek için 2 ölçü su ve 1 ölçü sirke kullanarak bir tencerede kaynatın ve bu karışımla kahve makinenizi temizleyebilirsiniz.

  • Cihazları Temizleyin

Havadaki malzemeler cihazın bobinlerini tıkayarak cihazdaki hava akışını kısıtlayabilir. Buzdolabını çıkarıp bobinleri süpürün. Ayrıca bulaşık makinesini de dezenfekte edin. Bulaşık makinenizin üst rafına sığ bir tabak sirke koyun ve mantarları öldürmek için boş olarak uzun bir döngüde çalıştırın.

Banyo

  • Eskileri Gözden Geçirin

Havlularınız, kilimleriniz ve duş perdeniz eski veya eski görünüyorsa, yenileriyle değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir. Küçük bir banyonuz varsa ekstra depolama için kaplar, raflar veya çekmeceler gibi ürünleri kullanmak akıllıca olabilir.

  • İlaç Dolabı' nı Düzenleyin

Son kullanma tarihi geçmiş ilaçları veya sağlık ve güzellik ürünlerini atın. Birçok kişisel bakım ürünü altı ay sonra bozulur. Ayrıca kendinize karşı gerçekçi olun ve yakın zamanda kullanmadığınız her şeyi atın.

  • Fayansları Fırçalayın

Temizlenmiş fayanslar banyonuz için yüz gerdirme estetiği gibidir. Küf ve küfü gidermek için bir diş fırçasıyla, bir galon su içinde seyreltilmiş 1/2 bardak klorlu ağartıcıdan oluşan basit bir çözelti ile fırçalayabilirsiniz. Önce fayansın göze çarpmayan bir bölümünde test yapın, sonrasında hazırladığınız klorlu ağartıcı zarar vermediyse tüm fayanslarınızı fırçalayın. Fayanslı yüzeylerinizin derinlemesine temizlemek size çok iyi gelecektir.

  • Çekmeceleri Düzenleyin

Çekmeceleri düzenlemek veya banyo lavabosunun altındaki alanı büyük ölçüde kullanmak için çeşitli düzenleyiciler kullanıldığında banyoda harikalar yaratmış olursunuz. Banyonuzdaki tüm çekmecelerin içlerini ve içindekileri temizleyip yeniden yerleştirin.

  • Dolaplarınızı Düzenleyin

Montları, kazakları ve sakladığınız eşyaları kuru temizlemeye verin veya yıkayın. Giydiğiniz, bedeninize uymayan veya beğenmediğiniz eşyaları atın veya bağışlayın. İlkbahar ve yazlık kıyafetlerinizin envanterini çıkarın ve satın almanız gereken yeni eşyaların bir listesini yapın

  • Tasfiye

Yatak odanızdan işinize yaramayan her şeyi kaldırın; okuduğunuz veya okumayı düşünmediğiniz kitaplar, sevmediğiniz kıyafetler, dergiler, gazeteler ve daha fazlası. Önce yığınları temizleyerek yatak odanızı cennete dönüştürün.

  • Çamaşırhane Yatak Takımı

Yatağınızın üzerindeki ağır yorganı kuru temizlemeye verin veya yıkayın, daha hafif bir battaniyeyle değiştirin. Ağır çarşaflarınızı daha hafif çarşaflarla değiştirin ve gerisini saklayın. Alerjenleri öldürmek için çarşafları sıcak suda yıkayın. 

  • Kirden Kurtulun

Yukarıdan aşağıya her şeyin tozunu alın. Duvarları silmekle başlayın, süpürgeliklere geçin ve son olarak tüm odanın tozunu alın.

  • Küçük Öğeleri Düzenleyin

Bozuk paralar, gözlükler, uzaktan kumandalar ve dudak parlatıcınız gibi küçük eşyaları bir tepsi üzerinde toplayarak, normalde dağınık görünebilecek şeyleri şık ve zarif bir düzenlemeye dönüştürün.

Oturma Odası

  • Duvarları ve Tavanı Silin

Köşelerdeki tozu ve örümcek ağlarını temizlemek için bir vakum aparatı kullanın ve kirli duvarları solvent içermeyen bir yağ çözücüyle silin.

  • Tekstil Yıkama

Döşemeleri süpürdükten sonra silin ya da yıkayın. Odanın perdelerini yıkayın. Mobilyaların tozunu detaylıca alın.

  • Bitki Ekle

Bitkiler evinizdeki havayı tazeler ve filtreler. Üstelik yeşil, aylardır kapalı kalan odalara da hayat verir.

  • Temiz Halılar

Halılarınızı profesyonel bir temizliğe gönderin.

Çamaşır Odası

  • Yıkama ve Kurutma Makinesinin Bakımı

Çamaşır makinesini ve kurutucuyu dışarı çekin, kiri ve tozu temizlemek için her cihazın arka tarafını bir fırça aparatıyla süpürün. Cihazların üstünü ve yanlarını çok amaçlı bir temizleyiciyle silin.

  • Çamaşır Makinesinin İçini Temizleyin

Çamaşır makinesi döngüsünü beyaz sirke ve sıcak suyla çalıştırın. Bu, küf ve sabun köpüğünden kurtulacaktır.

Balkon veya Veranda

  • Güçlü Yıkama Yüzeyleri

Kir, yüzeylerin farklı renkte görünmesine neden olabilir. Yaz sezonu başlamadan önce balkonlarınız ve verandanızı basınçlı suyla yıkamak, dış mekan alanlarınızı tazeleyecektir. 
 

Kaynak: Diyarbakır Söz