En pratik ve lezzetli şambali tatlısı tarifi! Yarım saatte sofrada

Şambali tatlısı yapmanın zor olduğunu düşünenlere güzel bir haberimiz var! Geleneksel Şambali tatlısının kolayca yapılabilmesi için bazı ipuçlarını sizler için derledik.

En pratik ve lezzetli şambali tatlısı tarifi! Yarım saatte sofrada

Şambali tatlısı Türk mutfağının vazgeçilmeyen lezzetlerinin başında gelir. Ancak pek çok kişi bu tatlının yapımını zor buluyor. Bu yazımızda şambali tatlısının nasıl yapıldığını ve ilgili püf noktalarını adım adım sizlere anlattık.

Şambali Tatlısı Tarifi

Şambali tatlısı hazırlamak için gerekli malzemeler şöyle;

Malzemeler:

2 su bardağı irmik

2 su bardağı un

2 su bardağı toz şeker

1 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı süt

1 paket vanilin

Yarım paket kabartma tozu

Şerbet için:

3 su bardağı su

3 su bardağı toz şeker

Yarım limon suyu

Yapılışı:

Şambali tatlısını hazırlamaya başlamadan önce ilk olarak şerbeti hazırlayın. Bir tencerenin içine su ve toz şekeri koyup kaynatın. Şurup kaynayınca limon suyu ekleyin ve 10 dakika daha kaynatın. Daha sonra ocaktan alın ve soğuması için bir kenara bırakın.

Şerbeti yaptıktan sonra hamuru yapmaya başlayın. İrmik, un, toz şeker ile birlikte yağ, yoğurt, süt, vanilya ve kabartma tozunu bir karıştırma kabında birleştirin. Homojen bir hamur oluşana kadar yoğurun.

Hazırlanan hamuru yağlanmış tepsiye güzelce yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altın rengi alana kadar pişirin.

Tatlı fırından çıkınca soğuyan şerbeti ılık tatlının üzerine dökün. Şerbetin tatlının her tarafına eşit şekilde dağıldığından emin olun. Tatlının şerbetini çekmesi için biraz bekleyin.

Şambali tatlıları genellikle soğuk olarak servis edilir. Tatlı soğuduktan sonra üzerine isteğe göre ceviz veya fıstık serpip servis yapın. Afiyet olsun!

Kaynak: Diyarbakır Söz