Güneydoğu'nun “Uludağ”ı hizmet bekliyor

Güneydoğu'nun “Uludağ”ı olarak kabul edilen Karacadağ Kayak Merkezi, konaklama ve sosyal tesis yetersizliği nedeniyle turizmden hak ettiği payı alamıyor. Şanlıurfa il sınırlarsı içerisinde yer alan merkeze akın eden vatandaşlar, tesis eksikliği nedeniyle sıkıntı yaşandığına dikkati çekti.

Güneydoğu'nun “Uludağ”ı hizmet bekliyor

Bölgenin kış turizminde önemli bir yeri olan Karacadağ Kayak Merkezi konaklama ve sosyal tesis yetersizliği ile tekrar gündeme geldi.

Okulların tatil olmasıyla genç, yaşlı çok sayıda Diyarbakırlının akın ettiği kayak merkezindeki eksiklikler nedeniyle vatandaşlar, kar keyfini doyasıya yaşayamıyor.

Hali hazırda kafeterya ve kayak malzemelerinin kiralandığı iki yapı dışında hiçbir sosyal tesisisin bulunmadığı bölgede tuvalet sıkıntısının had safhada olduğu bildirildi.

Dini vecibelerin yerine getirmek isteyen vatandaşların mescit olmaması nedeniyle araçlarında ve açık alanda namaz kıldığı alanda, ayrıca konaklama tesisi olmaması bölge turizmine verilen değeri gözler önüne seriyor.

Diyarbakır Söz Gazetesi muhabirine içlerini döken vatandaşlar, Şanlıurfa Valiliği sorumluluğu altında bulunan bölgede hizmetlerin eksikliğine vurgu yaptı.

Diyarbakır’dan ailesiyle birlikte sık sık Karacadağ Kayak Merkezini ziyaret ettiklerini belirten Sinan Ay, turizm potansiyelinin had safhada olduğu bölgenin yeterince değerlendirilemediğini söyledi.

“İNSANLARIN İHTİYAÇLARINI GÖREBİLECEKLERİ YERLER YAPILMASI LAZIM”

Karacadağ Kayak Merkezinde tuvalet ve caminin bulunmadığını ifade eden Ay, “Burası çok güzel olmasına rağmen maalesef hiçbir yatırım yok. Geçen hafta Şanlıurfa Valisi de buradaydı. Sayın Valinin buranın halini gördü, buranın durumu hiç iyi değil. Burada abdest alacak yer yok, lavabo yok, cami yok. Yer olmadığı için arabamda namaz kıldım. Buraya iyi bir tesis ve otel olması gerekir. Güneydoğu’da tek bir yer var, o da Karacadağ’dır. Burası zaman zaman tıklım tıklım oluyor. Buraya hizmet lazım. İnsanların ihtiyaçlarını görebilecekleri yerler yapılması lazım. Yazık günahtır bu bölgeye. Yatırım yapılması çok iyi olur. Ama Diyarbakır Valimiz burası için çok güzel bir proje hazırlıyor, biliyorum. Kendisi her hafta Çarşamba günü bütün muhtarlarla bir araya geliyor ve sorunları dinliyor, kurum müdürlerinin de hazır bulunduğu toplantıda bütün sorunları çözüyor.  Bu vesileyle kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Sömest tatili fırsat bilerek, öğrencileriyle kayak merkezinde eğlendiklerini kaydeden Mehmet Eser de, bölgenin hak ettiği değeri görmediğini anlattı.

“YOLLAR DAR, İMKANLAR KISITLI”

Eser, “Diyarbakır’dan, şehir merkezinden geliyoruz. Diyarbakır’da çok fala kar görmüyoruz. O yüzden bizde buraya öğrencilerimizle birlikte geliyoruz. Burada kar güzel ama tesis açısından burada sıkıntı var. Burası biraz daha geliştirilebilir. Sanırım buraya yatırım yapılması lazım. Çok fazla yatırım olduğu söylenemez. İmkanlar burada kısıtlı. Buraya ulaşımı sağlayan yol çok dar, gelirken de sıkıntı vardı. Buraya daha fazla yatırım yapılarak, tanıtımında yapılması gerekiyor. Kış turizmi açısından ilimize ve bölgemize katkısı olabilir” diye konuştu.

Kayak merkezindeki kafeteryayı işleten Orhan Atilla ise 23 yıldır burada bir otelin bile yapılmamasının büyük bir eksiklik olduğunu aktararak, şöyle konuştu:

“ÇEVRE İLLERDEN BURAYA ÇOK SAYIDA TURİST GELİYOR”

“Burası 23 yıldır açık. Güneydoğudaki tek bir yer olduğu için buraya çoktan bir projenin uygulanması gerekiyordu. Burada yol sıkıntımız oluyor, su, elektrik ve otopark gibi sıkıntılarımız var. En önemlisi de tesis sıkıntımız var ve bu sorun çok büyük. Buda Güneydoğu için büyük eksiklik. Burası ortalama 3 ay açık, Bursa’daki meşhur Uludağ ile aynı eşdeğerde bir yer. Karacadağ, Güneydoğu için bir nimet. 2020 yılı için buraya bir proje uygulandı ama burayı kalkındıracak büyük bir proje değildi. 2021 yılında ise Şanlıurfa Valiliğince burada konaklama için otel ve bazı sosyal tesislerin yapımı için çalışmalar yapılacağını öğrendik. Burada otel ve sosyal tesisler yapılırsa, burası için kazanç olur. Çevre illerden buraya çok sayıda turist geliyor. Buraya gelen turistin esnafa katkısı büyük.”

Kaynak: Diyarbakır Söz