Hz. Süleyman Camii'nde Bayram Havası

Hz. Süleyman Camii'nde Bayram Havası

Hz. Süleyman Camii'nde Bayram Havası

DİYARBAKIR - Restorasyonuna yaklaşık 1,5 yıl önce başlanan Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesi restorasyon çalışmaları bitmesiyle geçen cuma günü ziyarete açıldı. Mevlit Kandili nedeniyle Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesi ziyaretçi akınına uğradı.

İNSAN SELİ OLUŞTU

İki cihan serveri, Hz. Muhammed Mustafa'nın (sav) doğumunun 1486. yıl dönümünde, Hz. Süleyman Camii'nde binlerce vatandaş Cuma namazlarını eda etmek üzere caminin iç kısmını ve tarihi avlusunu hınca hınç doldurdu. Dolan camide yer kalmayınca yüzlerce insan cadde üzerinde saf tutarak Cuma namazlarını eda ettiler.

Cuma namazı vakti yoğun kalabalıktan dolayı bayan mescidi erkeklere tahsis edildi. Cuma namazında içeriye alınmayan yüzlerce bayan ziyaretçi cami dışında güneşli havada Yasinler okuyup okuttular. Bayram atmosferi yaşanan mekânda vatandaşlar, çocuklara aldıkları şekerleme, lokum, bisküvi ve pamuklu şeker ikram etti.

BARIŞ VE KARDEŞLİK

Cuma namazını Hz. Süleyman Camii'nde eda eden bir vatandaş, restorasyon çalışması esnasında ziyarete kapatılan camiye büyük bir özlem duyduğunu kaydederek , "Bir buçuk yıldır camide restorasyon çalışması vardı. Eskiden 15 günde bir bu mekânı ziyaret ederdim. Restoraşyon çalışmasıyla ziyaretimin sekmeye uğraması içimde bir burukluk meydana getirdi tabi. Bugün mevlit kandili bu mekânda Cuma namazı kılma bana başka bir hava yaşattı. Gördüğünüz gibi burada bir bayram heyecanı var, adeta. Sizin vesilenizle bütün Müslümanların mevlit kandilini kutluyorum. Bugünün İslam ümmetine barış huzur ve vahdaniyet getirmesini temenni ediyoruz." şeklinde konuştu.

Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesi, 1155-1169 yılları arasında Nisanoğlu Ebul Kasım tarafından yaptırılmıştır. Saraykapı'da yer alan Hz. Süleyman Camii'nin en önemli özelliği 7. Yüzyılda Hz. Ömer Döneminde Diyarbakır'ın fethinin buradan başlamasıdır. Cami bitişiğinde Halid Bin Velid'in oğlu Süleyman ile Diyarbakır'ın İslam Ordusu tarafından alınışı sırasında şehit düşen diğer sahabelerin yattığı meşhed bulunmaktadır.

Kaynak: Diyarbakır Söz