İnsanlar neden yalan söyler?

İnsanlar neden yalan söyler? Yalan Söylemenin 9 Sebebi

İnsanlar neden yalan söyler?

İnsanlar neden yalan söyler? Bu kadar basit bir sorunun basit bir cevabı olmalı değil mi? Ama ne yazık ki öyle değil. Ancak bir çoğumuzun yalan söyleme dürtülerinin aynı olduğunu gösteren belirtiler de var. Çocuklarla ve yetişkinlerle yapılan görüşmelerden ve anketlerden elde edilen veriler, yalan söylemenin belirli dokuz sebepten biriyle gerçekleştiğini gösteriyor. İnsanlar neden yalan söyler gelin yakından bakalım…

İnsanlar neden yalan söyler? Yalan Söylemenin 9 Sebebi

1.    Cezalandırılmamak
Yalan söylemek, hem çocuklar hem de yetişkinler en sık dile getirilen motivasyon cezalandırılmamaktır. Budur. Kasıtlı bir kötülüğün cezasından kaçmak için söylenen yalanlarla samimi bir hata arasında ciddi bir fark olmadığı da belirtilmelidir.

2.    Bir ödül elde etmek
Bu, hem çocuklar hem de yetişkinler için en sık bahsedilen ikinci nedendir. Örneğin işe alınma olasılığını artırmak için iş görüşmesinde, iş deneyiminin hatalı iddia edilmesidir.

3.    Başkasının ceza almasını engellemek
Kişisel cezadan korunmak için yalan söylemede olduğu gibi değer  verilen birinin ceza almasını önlemek için de yalan söylenebilmektedir.

4.    Kendini fiziksel olarak zarar riskinden korumak
Bu durum cezalandırılmaktan farklıdır, çünkü zarar verme tehdidi kötü bir davranış için değildir. Evde yalnız olan bir çocuğun, bir yabancıya babasının uyuduğunu söylemesi gibi.

5.    Hayranlık kazanmak
Kişi popülaritesini artırmak için yalan söyleyebilir. Anlatılan bir hikayeyi geliştirmek için küçük beyaz yalanlar ya da tamamen yeni bir kişilik veya hikaye uydurmaya kadar değişebilir.

6.    Sıkıcı bir sosyal durumdan kaçınmak
Sıkıcı bir toplantı ya da görüşmeden çıkmak için bebek bakıcısı sorunu yaşadığını iddia etmek veya bir telefon görüşmesini kapıda birisi var yalanıyla sonlandırmak olabilir.

7.    Utanmaktan kaçınmak için
Altını ıslatan bir çocuğun, ıslaklığın su dökülmesinden kaynaklandığını söylemesi çocuğun cezadan değil, sadece utançtan korkmasına bir örnektir.

8.    Gizliliği korumak. 
Örneğin, düğün masraflarının bütçelerini aştığını söyleyen çift, aslında düğüne ailelerini davet etmek istemiyor olabilirler.

9.    Başkaları üzerinde güç uygulamak
Hitler'in ne kadar olumsuz olsa da meşhur ve başarılı bir şekilde somutlaştırdığı bu yalan söylemenin tartışmasız en tehlikeli sebebidir.

Size yalan söylenip söylenmediğini bilmek ister misiniz?

Yalan söylerken insan yüzü genellikle iki mesaj barındırır; yalan söyleyen kişinin göstermek istediği ve gizlemek istediği. Çoğunlukla, bu gizli duygular, gerçek duyguyu açığa çıkaran yarım saniye belki de daha az süren istemsiz mikro yüz ifadesini ortaya çıkarır.
Uzmanlar, tek bir mikro ifadenin karşımızdaki insanın yalan söylediğine dair kesin kanıt sunmadığına da dikkat çekiyor. Mikro ifadeler bir kişinin sahtekâr olduğunu belirtmek için izlenmesi gereken en etkili sözsüz davranışlardan biridir. 
 

Kaynak: Diyarbakır Söz