Kışa yönelik Tezek hazırlığı

Yaklaşan kış mevsimi öncesi maddi durumu iyi olmayan vatandaşların vazgeçilmez yakacağı olan tezekler Muş'ta da piyasadaki yerini almaya başladı.

Kışa yönelik Tezek hazırlığı

Kırsal kesimlerde römorklarda satışa sunulan tezekler, römorku 100-150 TL arasında değişen fiyatlarda satılıyor. Tezeklere, özellikle fakir vatandaşlar rağbet gösteriyor.

KIŞ HAZIRLIĞI YAZDAN

Hayvanların artıklarını bir boş arazide biriktirdiklerini belirten Hasan Dereli, “Havaların ısınması ile birlikte hayvan artıklarını tezek yapmak için silindir şeklindeki taşla yoğuruyoruz. Bir gün beklettikten sonra tezek kalıpları olarak kürekle kesiyoruz. İki gün sonra bunları doğrultup yan yana diziyoruz. Üç beş gün böyle bıraktıktan sonra içeriye kaldırıyoruz. Ya da dışarıda düzdükten sonra üzerini sıvayıp bırakıyoruz. Kışın da ısınmak için yakıyoruz." dedi.

 

TEZEK KIYMETLİ YAKACAK

Aynı zamanda ekmek pişirmek için tandırda da kullanılan tezeklerin satışının iyi olduğunu belirten Veysi Sönmez adlı satıcı, talepten memnun olduklarını söyledi. Her gün bir römork sattığını ifade eden Sönmez, “Yıllardır bütün modernleşmelere rağmen tezek özelliğini yitirmedi. Satışlarımız geçmiş yıllarda olduğu gibi devam ediyor. Özellikle il merkezinde yaşayıp da tandır yakan ya da maddi imkanları az olan vatandaşlarımız tezeği tercih ediyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz