Tekne orucu nedir? Tekne orucu nasıl tutulur?

Tekne orucu nedir? Tekne orucu nasıl tutulur? İşte tekne orucu hakkında bilinmeyenler…

Tekne orucu nedir? Tekne orucu nasıl tutulur?

Ramazan Bayramı'nın manevi ruhunu çocuklara aşılamak ve sağlık açısından oruç tutması riskli olan kişilerin huzurlu olmasını sağlamak amacıyla tutulan oruca ‘tekne orucu’ denir. Eski zamanlardan bu yana uygulanan tekne orucu nedir? Tekne orucu nasıl tutulur? Saat kaça kadar tutulur? Hadi hatırlayalım.

Tekne orucu, çok eski zamanlardan beri Anadolu'da çok yaygın olarak uygulanan bir oruç tutma sistemidir. Ramazan'ın maneviyatı güçlendirmekte ve kişileri huzura kavuşturmada etkili bir yöntemdir.

Tekne Orucu Nedir?

Ramazan denilince akla maneviyat, oruç, mutluluk ve iç huzur geliyor. Her açıdan, insanı manevi anlamda besleyen bir dönem olan Ramazan ayı boyunca oruç tutulması, açın halinden anlamada, nefsin köreltilmesinde ve Allah'a yaklaşmakta etkilidir. Fakat, çocukların ve genellikle yaşlı kişilerin oruç tutmaları sağlık açısından riskli bir durumdur. Bu sebeple, özellikle çeşitli hastalıkları ve sağlık riskleri olan kişilerin ve çocukların oruç tutmaları önerilmemektedir. Tekne orucu, tam olarak bu gibi durumlarda uygulanan bir yöntemdir.

Çocuklara Ramazan sevincini ve maneviyatını aşılamak amacıyla tutulan ve uzun yüzyıllardır devam eden bir adet olan tekne orucunu, aynı zamanda sağlık açısından riski olan kişiler ve yaşlılar da tutabilir. Uzun günler boyunca aç ve susuz kalmaya bünyesi dayanmayan yaşlı kişiler ve çocuklar için oldukça ideal bir oruç tutma yöntemi olan tekne orucu, Ramazan ruhunu sürdürmek için önemli bir yöntemdir.

Tekne Orucu Nasıl Tutulur?

Küçük çocukların, Ramazan ayında aileleriyle birlikte Ramazan heyecanını yakalamaları için oldukça uygun bir yöntem olan tekne orucu, çocukların sağlıklarını etkilemeyecek şekilde oruç tutmalarına izin veren bir yöntemdir. Tekne orucunda, çocuklar ve yaşlılar öğle vakitlerinde sağlık problemi yaşamamak için yemek ve su tüketebiliyorlar. Sahur ve iftarı aileleriyle beraber yaparak Ramazan ruhunun maneviyatını yakalayabilirler. Tekne orucunda öğle yenilen yemek orucu bozmaz.

Tekne orucu nasıl ortaya çıktı?

Rivayet odur ki; çok eski zamanlarda çocuklar oruç tutmak istediklerinde ailesiyle birlikte oruca başlarmış. Aynı şeklide, çocuklar gibi çok yaşlı bireyler de tuttuğu oruç gününde acıkınca, ekmek teknesinin arkasına gizlenip biraz yemek yermiş. Ekmek teknesinin ardında saklanan bu kişiler, karınları doyduğunda oruçlarına devam edermiş.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz