DEVA Partisi Diyarbakır İl Örgütü: Halepçe Katliamı soykırım olarak tanınmalı

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Av. Cihan Ülsen, Batı'dan alınan kimyasal silahların Halepçe'de kullanıldığına dikkat çekti.

Haberler 17.03.2022 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DEVA Partisi, Irakn Halepçe kentinde devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kürtlere yönelik gerçekletirilen katliamn soykrm olarak tannmas çarsnda bulundu.

DEVA Partisi Diyarbakr l Bakan Av. Cihan Ülsen, Halepçe katliamnn 34üncü yldönümü dolaysyla yazl bir açklama yapt. Ülsen yapt yazl açklamada, Halepçe Katliam Soykrmdr, Soykrm Olarak Tannmaldr! ded DEVA Partisi Diyarbakr l Bakan Av. Cihan Ülsenin Halepçe Katliamnn 34. yldönümü dolaysyla açklama yapt.

Açklama da u ifadelere yer verildi:

16 Mart 1988 tarihinde Kürtlere kar tarihin tank olduu en ar ve en utanç verici insanlk suçlarndan bir ilendi. Irkç ve gaddar Ba Rejimi güçlerince Güney Kürdistann Halepçe ehrinde kimyasal silahlarla Kürt halk soykrma tabi tutuldu.

Enfal Harekt adyla balatlan; Kürtlere kar ikence, idam, köylerin yklarak boaltlmas ve talan edilmesi ile devam eden harek 1988 ylnda bir insanlk suçu olan soykrmla zirveye ulat. Yeniden douun ve özgürlüün habercisi olan Newroza günler kala Halep semalarna ölüm bulutlar çökmütü. Bir bahar sabah kimyasal silahlarla çou çocuk, kadn ve yallardan oluan tümüyle sivil, be binden fazla insan katledildi, yedi binden fazla insan kalc ekilde sakat kald. Enfal Harekt süresince, 1986-1989 yllar arasnda 150.000den fazla Kürt katledildi.

Halepçede Kürtlere kar kimyasal silahlarla Kürt halkna yönelik gerçekletirilen eylemler soykrm suçunun tüm unsurlarn oluturmaktadr. 1948 tarihli Birlemi Milletler (BM) Soykrm Suçunun Önlenmesi ve Cezalandrlmasna Dair Sözlemenin 2. Maddesin göre; .ulusal, etnik, rksal veya dinsel bir grubu, ksmen veya tamamen ortadan kaldrmak amacyla gruba mensup olanlarn öldürülmesi, grubun mensuplarna ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verilmesi, grubun bütünüyle veya ksmen, fiziksel varln ortadan kaldraca hesaplanarak yaam artlarn kasten deitirilmesi... gibi eylemler soykrm suçunu oluturmaktadr.

Ana Sayfaya Git