Diyarbakırda 4 kişinin yaşamını yitirdiği ve 400e yakın kişinin de yaralandığı HDP mitinginde patlayan bombanın ardından yaralıların büyük bölümü Dicle Üniversitesinin yeni açılan Acil ve Travmatoloji Hastanesine götürülmüştü. Yeni tamamlanmış hastanenin ilk büyük sınavıydı bu ve iki saat içerisinde 120 yaralı tedavi edilirken 28 de ameliyat yapıldı. Bu nedenle Sağlık Bakanlığının yaralıların başka illerdeki hastanelere taşınması için gönderdiği ambulans uçaklar bile gerek kalmadığı için geri döndüler. Hızlı ve sistemli müdahale ile yaralıların tamamının tedavisini tamamlayan ve hiçbir yaralının beklemediği acil hastanesi ve sisteminin arkasında, Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan ve onun hayalleri yatıyor.
Sabah namazında SSK kuyruğu
Doktor olma hayalinin, SSK hastanesinden sıra almak için sabah namazında kalkıp kuyruğa girmesiyle başladığını belirten Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Sait Alan hikyesini şöyle anlatıyor:
Batmanda oturuyoruz. Annem doktora muayene olacak, benim gidip sıra fişi almam lazım. Sabah namazında kaldırdılar, daha on yaşındayım. Gittim saatlerce kuyrukta bekleyerek aldım fişi. Eve kahraman gibi döndüm, kendimle gurur duyuyordum. Annem muayene için doktorun kapısında beklerken bir kadının fişi olmadan içeri girmesine kızdığında o doktor annesi diyerek susturmuşlar. Annem, Allah bana da doktor annesi olmayı nasip etsin diye dua ederdi. Doktorluğun bendeki karşılığı budur.
Dizi filmden hastaneye
1994 yılında tıp fakültesini tamamladıktan sonra kalp cerrahisi üzerine ihtisasını yapan Sait Alanın severek izlediği bir dizi vardır. Amerikan yapımı Emergency Room (ER - Acil Servis) dizisinin hiçbir bölümünü kaçırmayan Alan, hastaların bekletilmemesi üzerine kafasında geliştirdiği sistemi diziden görür.
Yaralılar, hastalar geliyor ve hiç bekletilmeden ilgili doktora yönlendiriliyor. Doktor anında müdahale ediyor ve zaman kaybı yaşanmıyor. Bölge hastanelerinde araştırma yaptım. Nasıl çalıştıklarını ve acil hastalara nasıl müdahale ettiklerini inceledim. Gördüm ki Türkiyede acil servislerde cerrah veya ortopedi doktoru gibi uzman bulunmuyor. Ancak ihtiyaç duyulduğunda çağrılır. Tabii o da ameliyatta falan değilse gelir bakar. Diziden gördüğümü günün birinde gerçekleştirmek üzere kafamın bir köşesine yazdım. Dicle Üniversitesinde ise bu hayalim ete kemiğe büründü.
Türkiyenin en büyüğü
Türkiyedeki en büyük acil hastanesi olan Dicle Üniversitesi Acil ve Travmatoloji Hastanesi 11 bin metrekare kapalı alana sahip. Hastanede tüm branş hekimleri hazır bulunduruluyor. Hastaneye gelen tüm hastalar uzman bir sağlık personeli tarafından karşılanarak, durumunun aciliyetine ve türüne göre sarı, yeşil ve kırmızı renkteki alanlardan birine yönlendiriliyor. Yönlendirildiği alana göre müdahalesi derhal yapılıyor ve yine hastane içerisindeki yataklara alınıyor. Hastanede yanık ünitesi, radyoloji, merkez laboratuarları ve ameliyathaneler bulunuyor. Müdahalelerin tamamı hastane içerisinde yapılıyor. Sait Alan müdahale sırasında süreyi kısaltacak bir sistemlerinin bulunduğunu anlatıyor:
İzlediğim ER dizisindeki ile aynı mantıkta çalışıyoruz. Tüm branşlarımız var ve gelen hasta durumuna göre, anında o branşa karşılamacı sağlık personelimiz tarafından yönlendiriliyor. Seyyar görüntüleme cihazlarımız var. Hastayı kaldırıp koymuyor, servisler arasında dolaştırmıyoruz. Eşgüdümlü ve tamamı yerinden müdahale ile hız kazanıyoruz. Şu an Türkiyedeki en büyük acil hastanesine sahibiz ve sürdürülebilir olması için çalışıyoruz.
On hasta bloke ederdi
Önceki acil servislerinde bir anda gelen on hastanın servisi bloke ettiğini hatırlatan Sait Alan, HDP mitingindeki patlama sonrasında yaşananların kendileri için ilk sınav olduğunu söylüyor.
Bir anda yaralı doldu burası. Oturttuğumuz sistemimiz sayesinde çok hızlı müdahalelerde bulunduk. Tamamının tedavilerini iki saat içerisinde tamamladık ki hastaları taşımak için Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen ambulans uçaklara bile iş kalmadı. Daha önce aynı anda on hasta gelse servis bloke olurdu.
300 kişi çalışıyor
Dicle Üniversitesi Acil ve Travmatoloji Hastanesinde 300 kişi çalışıyor. İnşaatı iki yıl süren ve 40 milyon lira harcanan hastane için geceli gündüzlü çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Sait Alanın yeni projeleri de yolda.
Acil hastanemizde laboratuarlar, yanık merkezi, radyoloji, yoğun bakımlar (dahiliye, toksikoloji ve travmatoloji) ameliyathaneler ve kan bankası var. 300 sağlık çalışanı, sistemi 24 saat online tutuyor. 110 yatak kapasitesi var. Hastane acil müdahale anlamında üzerimizden yük aldı. Simdi Dicle Üniversitesi Hastanesi bünyesinde bulunan bazı bölümleri ana binadan çıkartarak, böyle hastaneler yaparak buradaki basıncı azaltmayı hedefliyoruz. Böylelikle hastane daha iyi hizmet verecektir.