Keçi Burcu Kültür Merkezi oluyor!

Yasak nedeniyle 5 yıldır kapalı olan Keçi Burcu'na polisler çekildikten sonra DTSO’ya devredilecek. DTSO, Keçi Burcu'nun "Kültür Sanat Merkezi" adıyla ticari faaliyetlere açmak üzere 1 milyon 200 bin TL hibe aldı.

Haberler 17.07.2020 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde, yasaklarn ilan edildii 2015ten beri kapal olan Keçi Burcunun yerlemeye hazrlanan Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO), yasan kalkmasyla Keçi Burcunu Kültür Sanat Merkezi adyla turizm ticaretine açmaya hazrlanyor. Bu kapsamda, Kültür ve Turizm l Müdürlüü ibirlii ile yürütülecek proje kapsamnda DTSO, iki farkl kurumdan 1 milyon 200 TL hibe desteini ald.

KÜLTÜR SANAT MERKEZ

Konuya ilikin açklama yapan DTSO Yönetim Kurulu Bakan Yardmcs Ercan Taynlamak, Keçi Burcuna yakn mesafede bulunan güvenlik kontrol noktas kaldrldktan sonra tarihi yapnn yeniden ilevlendirilmesi için çalmalara baland belirterek, Keçi Burcunun zemin kat çok amaçl salon, sergi alan, fuaye alan olarak ilevlendirilecek. Burcun üst ksm açk seyir teras olacak. Burcun ön ksmnda küçük bir meydan oluturularak, kadnlarn ürettikleri yöresel ürünleri sata sunabilecekleri, hareketli sat arabalarnn yer alaca dinlenme ve tadm alanlar kurulacak. Yaplacak yatrmlar ile Keçi Burcunun müzik, tiyatro, sergi, sinema vb. kültür sanat etkinliklerine ev sahiplii yapmas, açk alanlardaki hareketli sat ve tantm alanlar ile de yerli ve yabanc turistlere ürün ve hizmet sunumu salamas mümkün olacak. Surun karsnda uygun bir alanda da slak hacim çalmas yaplarak hizmete açlacak diye konutu.

GAP DARESNDE 500 BN TL HBE

Keçi Burcundaki projelerini Kültür ve Turizm l Müdürlüüyle ibirlii içinde yürüttüklerini, bu kapsamda, proje için ilk hibelerini aldna iaret eden Taynlamak, Keçi Burcunun ilevlendirilmesi için Kültür ve Turizm l Müdürlüü ortaklnda GAP Bölge Kalknma daresinden 500 bin TL deerinde bir destek aldklarn belirtti. Taynlamak, alnan destek ile kentin yöresel ürün ve lezzetlerinin envanterinin çkarlacan, kadnlarn yöresel ürünler ve lezzetler üretiminin desteklenecei ve Keçi Burcu önünde kadnlarn yöresel ürünleri tantarak sata sunabilecekleri hareketli sat arabalarnn kurulacan ifade etti.

89 BN EURO DA AVRUPADAN

Kentin yöresel ürün ve lezzetlerinin henüz turizme kazandrlamadn, kaybolan, üretimi yaplmayan ürün ve lezzetlerinin bulunduunu, öncelikle tespit çalmasnn yaplmas gerektiini belirten Taynlamak, yöresel ürün ve lezzetlerin ticarilemesi ve turizme kazandrlmas için yaplacak çalmann önemli bir altyap ve model oluturacan ifade etti. Proje kapsamnda ayrca Keçi Burcunu ziyaret eden yerli ve yabanc turistlerin yararlanabilecei slak hacim alanlarnn oluturulacan da dile getirdi.

European Endowment for Democracy (EED) Keçi Burcu Kültür Sanat Merkezi kuruluuna destek verdiini kaydeden Taynlamak, aldklar dier proje desteinin Keçi Burcu Kültür Sanat Merkezi kuruluu için olduunu belirtti. Burcun zemin kat ve açk üst bölümünün kültür sanat etkinlikleri için kullanlacan, bunun için gerekli tefriat, ekipmanlar vb. için EEDden 89 bin euro destek aldklarn ifade etti.

Kültür sanat merkezinin kentte kültür sanat alannda faaliyet gösteren kurumlar ve inisiyatifler ibirliinde faaliyet göstereceini belirten Taynlamak, alnan destek ile kültür sanat giriimlerinin performanslarn sergileyebilecekleri, ulusal ve uluslararas düzeyde kültür sanat organizasyonlarna ev sahiplii yaplabileceini ileri sürdü. Taynlamak, merkezin kuruluunun yannda aktif faaliyet göstermesi için uzun süredir ulusal ve yerel düzeyde kültür sanat kurumlar, giriimleri ile ortaklamaya çaltklarn kaydetti.

KORUMA KURULU ONAYLADI

Projenin Kültür ve Tabiat Varlklar Koruma Kurulu tarafndan onayland, Keçi Burcunun önü için çevre düzenleme projesi Diyarbakr Kültür ve Tabiat Varlklar Koruma çevre ve ehircilik l Müdürlüün devam eden projelendirme çalmalarnda onaylanan projelerinin esas alnarak çalma yapacan vurgulayan Taynlamak, öyle devam etti: Kurulunca onayland ve çevre ve ehircilik Bakanlnn devam eden projelendirme çalmalarnda onaylanan proje esas alnacak. Onaylanan proje ile de Keçi Burcunun ön ksm bir meydan haline getirilecek. Yaplacak peyzaj çalmasnn korunmas ve genel olarak Keçi Burcunun bakm için Sur Belediyesi ile ibirlii protokolü imzaladk. Yaptmz çalmalar, aldmz destekler ve uygulayacamz faaliyetler ile tarihi yapnn bir kültür mekan olarak hizmet sunmasn hedefliyoruz.

Ana Sayfaya Git