Bakan Bozdağ: Kesinlikle tecavüzcülere af getirilmemektedir

İstanbul'da düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi toplantısına katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konuk Parlamenterlerin sorularını yanıtladı. Bu sabahki oturumda İngiliz bir kadın parlamenter, Bakan Bozdağ'a tartışmalara neden olan " Ceza Muhakemesi Kanununu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'yla ilgili endişelerini dile getirdi.

Haberler 20.11.2016 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Biz kadnlar konusunda sizlerle ayn düünüyoruzdiyen Bozda, Kesinlikle tecavüzcülere af getirilmemektedir. Suçun unsurlar deitirilmemektedir. Cezada indirim yaplmamaktadr. Sadece bu alanda ortaya çkan, bizim toplumumuzun baz yerlerinde olan, gerçeklikten ortaya çkan bu sorunu çözmeye yönelik admdrdedi.

KADINA KARI LENEN SUçLARI, AIRLATIRILMI MÜEBBET HAPS CEZASI KAPSAMINA ALDIK

Kadnn onurunu korumak ve toplum içinde daha aktif bir ekilde yer almasn salamak için Ak parti hükümetleri olarak büyük reformlar yaptklarn söyleyen ve kadna kar iddeti önlemek için resen takip getirdiklerini söyleyen Bozda, Davalar ikayetten vazgeçilmesiyle de bitmiyor. Eskiden ikayet ederse takip ediliyordu. imdi resen takip getirdik. Yani yoldan geçerken görüp biri ihbar ettiinde de onlara ilem yaplyor ve ceza alyor. Bu bizim dönemimizde yaplan yeni bir düzenleme. Bu kadna kar cinayetleri önlemek için de bizim hukukumuzda en ar ceza, arlatrlm müebbet hapis cezasdr. Kadna kar ilenen suçlar, arlatrlm müebbet hapis cezas kapsamna aldk. Töre saikiyle cinayetlerin ilenmesi durumunu da bu kapsama soktukdiye konutu.

TECAVÜZCÜYLE EVLENMEY ORTADAN KALDIRAN DÜZENLEMELER YAPTIK.

Eitimi 12 yl çkardklarn bunda da amaçlarndan birini kz çocuklarnn erken yata evlendirilmesine önlemek olduunu söyleyen Bozda, çocuklara cinsel istismar suçunu önce 8 yl, sonra da bunu 16 yla çkardk. uanda tartmalarn olduu kanunda da, 12 yandan küçük çocuklara kar ilenmesi halinde 18 yla cezay çkaran adm attk. Tecavüzcüyle evlenmeyi ortadan kaldran düzenlemeler yaptk. Eski ceza kanununda vard, bunlar da biz tamamen ortadan kaldrdk dedi.

TARTIILAN KANUN TASARISI

Sözü tartmalar neden olan tasarya getiren Bozda konumasn öyle tamamlad: Bizim burada yaptmz ey Türk toplumunda evlilik ya, bizim kanunlarmza göre 17 yandan gün alan bir kii, mahkeme karar verirse evlenebiliyor. 18 yandan gün alan bir kii de velisi mukafakat ederse evlenebiliyor. Baz yerlerde, ite Roman vatandalarmz da daha youn olmak üzere, bu ya altnda aileler düün yapyorlar. Tören yapyorlar. Ve evlendiriylorlar. Bunu biz tazvip etmiyoruz. Bunu ortadan kaldrmak için mücadele ediyoruz. Yasalarmz onun için de arlatrdk. Ama böylede maalesef Türkiyede yaanan bir sknt var. Sonuçta aileler bask yapyor. Bu kiileri evlendiriyor. Kanunumuza göre de 16 yl hapis cezasn gerektirdii için ceza alyor. Erkek içerde. Kadn darda. Bunlar bu evlilie zorlayan anne baba da azmettirmekten ayrca ceza alyorlar. Böyle bir durumla kar karyayz. Bunlarn çocuklar da var. Biz bu mücadeleyi yapacaz ama ortada da böyle bir sorun var. Bu mücadeleye zarar vermeden, bu sorunu nasl çözeriz ? Bizim yaptmz ey o. Kesinlikle tecavüzcülere af getirilmemektedir. suçun unsurlar deitirilmemektedir. Cezada indirim yaplmamaktadr. Sadece bu alanda ortaya çkan bizim toplumumuzun baz yerlerinde olan gerçeklikten ortaya çkan bu sorunu çözmeye yönelik admdr.

Ana Sayfaya Git