'Erdoğan için bir sınav!'

Kürt sorununa çözüm arayışı Erdoğan'ı bölgesel lider yapabilir

Haberler 16.01.2013 - 01:01 Son Güncelleme : 16.01.2013 - 01:01

Financial Times gazetesinin tanınmış yazarı David Gardner, Kürtlerin barış yolu, bozucu unsurlarla dolu sözleri başlığa çıkarttığı analizde Türklerin, Kürtlerin bir pan-Kürt devleti elde etmek için hamle yapmalarından korktuklarını belirtti.

İrlandadan Filistine, El Salvadordan Kolombiyaya, Kaşmirden Sri Lankaya kadar birçok itilafta yaşandığı gibi sorun çözümlenebilecek gibi göründüğünde, süreci şiddet yoluyla engellemeye kalkan unsurların devreye girdiğini kaydeden Gardner, bu bağlamda Pariste üç Kürt kadının öldürülmesi olayına vurgu yaptı.

AKPNİN ÇÖZÜM ÇABALARI YAMALI VE TEREDDÜTLÜ OLDU

AKPnin Türkiyedeki 15 milyon Kürt azınlıkla ilgili çözümlenmesi gereken bir sorununun varlığını açıkça kabul ettiğini belirten Gardner, Ancak bunu gerçekleştirmeye yönelik çabaları yamalı ve tereddütlü oldu yorumunu yaptı.

David Gardner, iktidar partisinin parlamentodaki çoğunluğuna rağmen Türk milliyetçi tepkilerinden kaygı duyduğunu, binlerce Kürt aktivisti tutukladığını öne sürdüğü analizinde, Şimdiye kadar Erdoğanın Kürt girişimi, güneydoğunun yoksul bölgelere altyapı yatırımlarına öncelik verdiğini ve gerçekçi olmayan biçimde Kürtlerin yurttaşlığa ait taleplerini PKKnın terörizmi ile ayrı ayrı ele almada ısrar ettiğini öne sürdü.

İhtilaf çözme çabalarında karşılaştığı engellerin örneği olarak Oslo müzakerelerinin sızdırılması ve savcıların MİT Başkanı Hakan Fidana yönelik girişimlerine dikkat çekildiği analizde Paristeki cinayetlerin aşırı milliyetçiler veya PKK içindeki retçiler tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği kaydedildi.

KAZANACAK VEYA KAYBEDİLECEK BİRÇOK ŞEY VAR

Buna karşın birçok Kürtün tarihi fırsat hissiyatının olduğunu düşünen Gardner, analizinde bölgesel faktörlere değinirken de Suriyenin Kürt bölgelerinin PKKnın bir müttefikinin elinde bulunduğuna, birçok PKK askeri liderinin Suriyeli olduğuna, Kuzey Iraktaki Kürt Bölgesel Yönetiminin de Bağdat ile çatışma eşiğine geldiğine işaret ettikten sonra şu değerlendirmesini yaptı:

Böylece Türkiye ve sınırları Osmanlıların çöküşünden bu yana en ciddi sınav ile karşı karşı olan bir bölge için kazanacak veya kaybedilecek birçok şey var. Anahtar Ankarada olabilir.

GÜNEYDOĞU KOPARILIRSA TÜM BÖLGE SINIRLARI SORGULANIR

David Gardner, farklı görüşlerden Türklerin, güneydoğu bölgesinin Türkiyeden koparılmasından korktuklarını, böyle bir gelişmenin de tüm Osmanlı sonrası sınırların sorgulanmasına yol açıp Paristeki cinayetler gibi birçok olayı tetikleyebileceğini savundu. Gardner, analizine şu değerlendirmesi ile son verdi:

Ancak Sayın Erdoğanın Türkiyesi, eğer bu tehlikeyi bertaraf etmek ve bölgesel liderlik iddiasını gerçekleştirmek istiyorsa, kendi sınırları içinde Kürtlerin sivil hak taleplerini karşılamak için bir yol bulmalı. Bu da, sadece Suriye ve Irakta değil, halen geçiş çalkantıları yaşayan bir bölge çapındaki tüm azınlıkların meşru haklarının nasıl karşılanacağı konusunda siyasi ve ahlaki bir üstünlük sağlar.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır