Youn trafie maruz kalmann tek etkisinin gideceimiz yere geç kalmak olmadn belirten Uzman Klinik Psikolog pek Özaktaç, akmayan trafiin kiilerin fiziksel ve ruhsal sal açsndan tehdit unsurunu oluturduunu söyleyerek, baz bilgiler paylat.
Aratrmalar, trafiin ruhsal salmz üzerinde olumsuz etkileri bulunduunu ortaya koyuyor. Akmayan trafiin içinde skp kalmak günlük yaantmzda kiilerin fiziksel ve ruhsal sal açsndan en büyük tehdit unsurunu oluturuyor Son günlerde özellikle trafikte yaanan tartmalar gündemi megul ederken Özaktaç, trafikte maruz kalnan hava kirliliinin de kalp krizi ya da astm gibi nefes ve solunum problemleri yaama riskini de artrd kaydetti. Özaktaç, konuyla ilgili unlar söyledi:
Stres, kiide denge ve uyum bozulduu zaman yaanr. ç dengenin bozulmas durumunda organizmann yeniden dengeyi kurmaya çalmas strestir. Tehditkar bir olay olmasa dahi herhangi bir yaam olay dengemizi bozabilir ve stres kayna olabilir. Günlük hayatta her birimiz araba kullanmyor olsak bile gerek yaya olarak gerek evimizde dinlenirken dardan duyduumuz korna sesleriyle trafik stresine maruz kalabiliyoruz. Stresin etkileri ise fiziksel, duygusal ve düünce boyutunda hissedebiliriz. Fiziksel olarak bedende oluan kalp çarpnts, terleme, titreme, nefes darl, ba ars, mide ars duygusal olarak kayg, sknt, korku, mutsuzluk, umutsuzluk; düünce anlamnda ise karamsar, çaresiz ve umutsuz düünceler elik edebilir.
TRAFK STRES KRONKLET
Trafikte seyir halindeyken aniden önünüze direksiyon krlmas, sinyal vermeden dönü yaplmas, dikkatsiz bir ekilde ara sokaktan önünüze çklmas, taksi, otobüs ve dolmularn bekleme süreleri ya da yayalarn aniden yola çkmas günlük hayatta yaamaya alk olduumuz durumlar haline geldi. Tüm bu örneklere her gün maruz kalyor olmak kii üzerinde stresin kronik hale gelmesine neden olabilir. Araba sürerken stresi tetikleyen en önemli noktalardan biri sabrszlktr. Bir türlü ilerlemeyen yolda arabalarn hareket etmesini beklemek ve dier sürücülerin hatalar ile uramak sabrszl arttran etkenler arasndadr. Ulalmaya çallan yere geç kalndnn fark edilmesi ve hareket edememenin getirdii engellenmilik hissi ile birlikte sabrszlk, trafikteki stresle ba etmeyi daha da zorlatrr.
STRES EVDE EYLEME DÖNÜEBLR
Tüm günün koturmacasnn ardndan evinize gidip dinlenmek, günün yorgunluunu atmak en büyük motivasyon kaynanz olabilir. Fakat size iyi hissettiren bir spor yaptktan ya da arkadalarnzla lezzetli bir yemek yedikten sonra eve ulamaya çalrken trafik tkanklna maruz kaldnzda yarm saat önceki olumlu ruh halinizi tamamen unutabilirsiniz. Sinirin ve stresin elik ettii yolculuk sonras evinize vardnzda olumsuz duygular hala size elik ediyorsa hissettiklerinizi yakn çevrenize belli etmemeniz zor olabilir. Trafikte hatal sürücüye sinirlenen fakat bunu eyleme dökemeyen bir kii bu duygusunu ulalmas en kolay kiiye, evde birlikte yaad kiilere yöneltmesi kimi zamanlarda kaçnlmaz olabilir. Bu dorultuda diyebiliriz ki, ba etme konusunda admlar atlmad takdirde trafikte yaanan sinirlilik, stres, sabrszlk ve engellenmilik hissi, kzgnlk ve öfkeye dönüme eilimi gösterebilir. Uzmanlara göre stres, kiileri dier hastalklara ve hatta depresyona kar savunmasz klar. Bu nedenle, kiilerde uzun vadede kronik stres, kayg bozukluklar, panik bozukluk ya da depresyon görülme riski artar.
TRAFKTE RAHATLAMA YOLLARI
Kendinizi trafikten korumak için atacanz admlardan sonraki en büyük çözüm arabada geçirdiiniz sürede yaadnz stresi azaltmak olacaktr. Trafikte ne yaayacanz kontrol edemeyebilirsiniz fakat yaadklarnza vereceiniz tepkiyi düzenleyebilirsiniz.
Nefes aln, verin, tekrarlayn. Stres ve gerginlikle direksiyonu skmaya baladnz fark ettiiniz anda nefesinize odaklann. Yava ve derin nefesler ile nefesinizi düzenleyin.
çinde bulunduunuz durumu gözden geçirin. Trafik tkankln gideceiniz yere ulamann önünde bir engel olarak düünmek yerine i dönüü dinlenmek üzere vakit geçireceiniz bir yer gibi hayal edin ya da sevdiiniz radyo programn dinlemek için bir frsat olarak yorumlayn.
Kzgnlk sonucu oluan tepkilerinizi hafifletin. Her olumsuz duyguyu ortadan kaldrmanz mümkün olmayabilir. Dier sürücülerin hata yaptklarn fark ettiinizde sknt hissediyor olabilirsiniz. O anda ne hissettiinizi fark ederek bunu kabul edin ve sonraki adma geçin. Hatal davranan sürücülere karn sizin daha dikkatli olmanz gerektiini kendinize hatrlatn. Böylelikle o sürücünün olumsuz davranndan kendinizi uzaklatrm ve olumsuz duygulara neden olan bir durumun yol boyunca size elik etmesini önlemi olursunuz.
Endieli düüncelerinizi yattrn. Gitmeniz gereken yere geç kaldnz fark ediyorsanz endielenmeye baladnz fark edin, kabul edin ve brakn. Dikkatinizi baka yöne çevirin. Dier araçlarn görünüüne, çevrenizdeki seslere ya da radyoda çalan müzie odaklanmaya çaln.