Bakan Bilgin: Türk devleti ilacın parasına bakmaz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, SMA hastaları ve bazı kanser türleri için önerilen ilaçların bilimsel geçerliliği olmadığı için ödeme listesine alınmadığını belirterek, "Türk devleti parasına bakmaz. Bu ilaç bir Türk'ün, bir vatandaşımızın, hastamızın, yavrumuzun tedavisinde kullanılacaksa biz onu onaylarız" dedi.

Haberler 05.03.2022 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Bilgin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczaclar Birlii (TEB) arasnda SGK Kapsamndaki Kiilerin TEB Üyesi Eczanelerden laç Teminine ilikin Protokolün güncellenmesi amacyla bakanlkta düzenlenen ek protokolün imza törenine katld. Bilgin, bu protokolle eczanelerin sevkiyat ve vatandalarn taleplerinin karlanmasnn hedeflendiini belirterek, Burada eczanelerimizin verecei hizmetler, bu hizmetlerin karl ve kurumumuzla ilgili indirimlerin gerçekletirilmesi hususunda mutabk kaldk dedi.

Salk sisteminin ne kadar önemli olduunu ve bunu salgn sürecinde bir kez daha gördüklerini kaydeden Bakan Bilgin, ster kamu hastanesinde olsun, ister özel hastanelerde olsun hiç kimse bu süreçte koronavirüsle ilgili tedavilerde para ödemek zorunda kalmamtr. Bunun bütün karln kamu kurulular, sosyal güvenlik sistemi karlamtr. Elbette sosyal güvenlik sistemi bu harcamalarn yannda açklar vermektedir ama sosyal devletin gerei budur diye konutu.

BEDEL NE OLURSA OLSUN ONAYLANMI LACI LSTEMZE ALIYORUZ

Bakan Bilgin, baz ilaçlarn geri ödeme listesine alnmasyla ilgili de kampanyalar yapldn anmsatarak, Tabi ki SMA hastalar, baz kanser türleri veya çok seyrek rastlanan hastalklar, hastalar var. Bu hastalarn maalesef bazlarnn ilac yok. Bazlarnn da tedavisi için kullanlabilecei söylenen, kamuoyunda böyle yanstlan ama bilimsel olarak aratrmalarla tespit edilmemi ilaçlar var. Bu ilaçlarn bazlar yüzbinlerce dolarla ifade ediliyor. Maalesef bu hastalarmz, özellikle çocuklarmzn aileleri bir ümit olarak bu ilaçlara yöneliyorlar. Fakat pazarlanmaya çallan ilaçlarn büyük bir çounluunun bilimsel olarak hiçbir geçerlilii yok. Hiçbir tp otoritesi tarafndan tanmlanmam. Hepimizin bildii Faz çalmalar yaplmam. Dolaysyla biz devlet olarak bilimsel olarak onaylanm, bilimsel testlerden geçmi, tp otoritelerince onaylanm her ilac bedeli ne olursa olsun, bir sosyal devletin sorumluluu ile ödeme listemize alyoruz dedi.

laçlarn ödenmeme gerekçesinin de bilimsel olarak onaylanp, onaylanmamasndan kaynaklandn vurgulayan Bakan Bilgin, Biz parasna bakmayz. Türk devleti parasna bakmaz. Bu ilaç bir Türkün, bir vatandamzn, hastamzn, yavrumuzun tedavisinde kullanlacaksa biz onu onaylarz. Bu tür kampanyalara itibar edilmemeli, özellikle de kamu otoriteleri tarafndan onaylanmam kampanyalarn mahiyeti bilinmeden bu tür duygu sömürüsüne dayanan giriimlere dikkat edilmeli diye konutu.

Ana Sayfaya Git