En yaygın zararlı atık: Sigara izmariti

İngiltere’de yapılan bir araştırma, doğaya atılan en yaygın zararlı atığın sigara izmariti olduğunu ortaya koydu. Konuyu değerlendiren TSSD Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, “Daha yaşanabilir ve iyi bir gezegen için hızla filtresiz hayata geçmeliyiz” dedi.

Haberler 04.09.2021 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngilterenin Anglia Ruskin Üniversitesince yaplan aratrma, topraa ve çimlere atlan sigara izmaritlerinin insan yapm maddeler içinde çevreyi en fazla kirleten atklar olduunu ortaya koydu. Deniz kylar ve ehirlerden toplanan çöpün yüzde 30 ila 40n, sigara izmaritlerinin oluturduunu belirten aratrmaclar, her yl doaya yaklak 4,5 trilyon izmaritin atldn ifade etti.

GERçEK, BLMSEL BR BOYUT KAZANDI

Konuyla ilgili deerlendirmelerde bulunan Türkiye Sigarayla Sava Dernei (TSSD) Genel Bakan Doç. Dr. Mustafa Aydn, Sigarann insan salna ve ekonomiye verdii zararlarn yannda, doaya verdii zararlar da artk bilinen bir gerçek. Söz konusu aratrmayla bu gerçek imdi bir de bilimsel bir boyut kazand. nsan yaps atklarn yüzde 30-40nn sigara izmariti olmas, durumun vahametinin ne boyutlara geldii açsndan da çarpc bir veri ifadelerini kulland.

SGARANIN OLDUU YERDE OT BTMEZ

Ayn aratrmada sigara izmaritlerinin bitkilerin geliimine de olumsuz etki yaptnn tespit edildiine dikkat çeken Doç. Dr. Aydn, Söz konusu aratrmada sigara izmaritlerinin çimenlerde ve yoncalarda büyümeyi yüzde 27-28 orannda, bitki köklerinde ise yüzde 57ye varan oranlarda olumsuz etkiledii ortaya kondu. Böylece sigarann insan ve hayvandan baka bitkilerin de geliiminde olumsuz etkilerinin olduunu görmü olduk. Dolaysyla sigara izmaritlerinin skça doaya atld bölgelerde gerek doal, gerekse de tarmsal bitki geliiminin yaayabilecei skntlar da aça çkm oldu. Buna, büyüklerimizin deyimiyle Sigarann olduu yerde ot bitmez de diyebiliriz diye konutu.

ORMAN YANGINLARI VE SGARA

Sigarann orman yangnlarna etkisi hakknda da açklamalarda bulunan Doç. Dr. Aydn, Geçtiimiz günlerde bata Marmaris ve Manavgat bölgelerinde yaanan orman yangnlarnn çk sebebi olarak ortaya atlan iddialardan biri de yanan sigara izmaritiydi. Bu konu üstünde aslnda çok da konumaya gerek yok. Ormanlk alanda tam sönmemi sigara izmaritini doaya brakmann zararlarn artk sar sultan bile duydu. Bu konuda çalma yapmak bile bize artk zül geliyor, ancak demek ki bu noktada da kat edecek daha çok yolumuz var eklinde konutu.

DAHA Y BR GEZEGEN çN FLTRESZ HAYAT

TSSDnin, kurulduu 1999 ylndan bu yana, bata bilinçlendirme çalmalar olmak üzere, sigara kart birçok çalmaya imza attn hatrlatan Doç. Dr. Aydn, Biz yola çktmzda halen uçaklarda sigara kullanlabiliyordu. Biz bunun önüne geçtik. Dumansz Hava Sahas, kapal alanlarda sigara yasa gibi birçok baarl çalmaya imza attk. imdi de sigara izmaritleriyle ilgili çalmalar younlatryoruz. Amacmz, Sigarann son molekülü yok oluncaya kadar savaa devam mottosuyla, daha iyi ve yaanabilir bir gezegen için filtresiz hayat diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git