DYARBAKIR - Diyarbakrda Memorial Dicle Hastanesi Kardiyoloji bölümünde görevli Doç. Dr. Serkan Akda, son iki ylda dünyada ve Türkiyede gençler arasnda kalp krizi orannda yüzde 20 art olduunu söyleyerek uyarlarda bulundu. Dr. Akda, Genç bireylerdeki kalp krizleri maalesef daha ölümcül oluyor dedi.
Diyarbakrda kardiyoloji bölümünde görevli Doç. Dr. Serkan Akda, üzülerek gençler arasnda art yaanan ve ölümle sonuçlanan bir durumu açklad. Doç. Dr. Akda, hem kendi merkezlerinde hem Türkiyede birçok merkezde hatta dünya çapnda da özelikle son iki ylda genç bireylerde kalp krizi vakalar ciddi ekilde artmaya baladn söyledi. Karlatklar tablonun kendilerini skan bir tablo olduunu belirten Dr. Akda, Biz de bununla ilgili çeitli aratrmalar yaptk. Makaleler okuduk, yurt dndan yaymlanan baz makaleleri inceldik. Ülkemizle ve dier ülkeler arasndaki nedenlere baktmzda ciddi bir fark yok. Son iki yllk süre içerisinde, Kovid-19 sürecinden sonra genç bireylerde kalp krizi vakalarnda yaklak yüzde 20 arttn gördük. Genç birey derken 40 ya altn kastediyoruz. Bazen aylk aldmz vakalar incelediimiz zaman kalp kriziyle gelen vakalarn yaklak yarsnn 40-45 ya alt olduunu görüyoruz dedi.
Dolayl olarak Covid-19 un etkisini inkar edemeyiz
Nedenini vurgularken yine yaplan çalmalar nda konutuunu kaydeden Dr. Akda, konumasn öyle sürdürdü:
Yüzde 60-65 orannda sigarann etkili olduu net bir ekilde saptanm durumda. Burada arkadalarla beraber vakalarda yaptmz analizlerde yaklak yüzde 90nnn sigara içtiini gördük. Sadece sigaraya balamak doru deil. kincisi, yaam tarz deiiklii. Nedir bu? Yediimiz, içtiimiz gdalar deimeye balad. Hareketsiz bir yaam tarz, stres faktörü, obezite bunlarn hepsi çok etkili faktörler. Covid-19a m bal, bu soru çok soruluyor. ki ylda bu kadar çok kalp krizi olmas acaba Covid-19 mu ya da alar m? Buna direkt balamak doru deil. Ama dolayl olarak Covid-19 un etkisini inkar edemeyiz. çünkü Cvid-19 sonras süreçte hepimiz evlere kapandk. Yaam tarzmz deiti, hareketsiz bir yaam tarzna maruz kaldk. Hazr gdalar daha fazla tüketir olduk. Evde olunca bilgisayarlarla, elektronik eyalarla daha fazla zaman geçirmeye baladk. Stres faktörümüz artt. Tütün, sigara alkol kullanm artmaya balad. Bunlar hepsi birleince, hepsi ayr ayr kalp, damar hastalklar için risk faktörüdür.
Yüzde 86lk bir orannda stent taklmak zorunda kalnyor
Genç bireylerdeki kalp krizlerinin daha ölümcül olduuna dikkat çeken Dr. Akda, sözlerini öyle tamamlad:
Yallardaki damar yapsn çnar aacna benzetiyorum. Dallar çok fazladr. Bir ana damar tkana bile dier damarlardan, yan damarlardan beslenip size bir zaman kazandrabiliyor. Ama gençler fidan gibidir. Dolaysyla ana damar gittii zaman yan damar saynz az olduu için bu maalesef ölümcül seyrediyor. sadece ölümcül olmas deil, kalc kalp yetmezlii, ölümcül ritimler gelime riski de daha yüksek oluyor. Yine yaplan bir çalma da gençlerde görülen krizlerin yüzde 82si acil serviste tans konuluyor. Bu çok kötü bir ey. Kalp hastassnz ama bilmiyorsunuz. Kriz geçiriyorsunuz ve acilde anjiyo masasnda size tan konuluyor. Yine yüzde 86lk bir orannda stent taklmak zorunda kalnyor. Bu da kötü bir ey. Ömür boyu kalp-damar hastas olmu oluyorsunuz. Nargilenin daha tehlikeli olduu, krize daha fazla yol açt, hatta kanserolojin madde miktarnn sigaradan çok daha fazla olduu saptand. Dolaysyla tütün kullanm dersek çok daha doru olur. Alkol ve her türlü uyuturucu maddeden uzak durmamz lazm. Fastfood gdalar azaltmak, hazr gdalardan uzak durmak lazm. Trans yalar ciddi bir ekilde hayatmzdan çkartmamz gerekiyor.