Kalp krizi vakaları 20'li yaşlara kadar indi

Prof. Dr. Bilal Boztosun, son yıllarda kalp krizinin özellikle genç erkeklerde 20 ile 30'lu yaşlar arasında sık görülmeye başladığını belirterek, "Özellikle salgın döneminin yaşam şeklinde oluşturduğu değişikliği genetik olarak kalp hastalıklarına yatkın kişiler için risk oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Haberler 06.02.2021 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Açklamada görülerine yer verilen Kardiyoloji Bölüm Bakan Prof. Dr. Bilal Boztosun, salgn nedeniyle artan hareketsizliin, yanl beslenmenin bireylerin günlük yaantlarnda deiiklikler meydana getirdiini belirtti.

Burada önleyici tbbn öneminin altn çizen Boztosun, unlar kaydetti:

Yaantnzda yapacanz deiiklikler hayat kurtarr. Kalp krizinde riskler, özellikle genetik devreye girdiinde yükseliyor. Aile geçmiinde kalp hastal olanlar için birincil koruma, çok önemli. Kardiyovasküler ataklarn, genetik kodlar haricinde son yllarda kiilerin yaam tarzndaki deiikliklerle direk olarak ilgisi bulunuyor.

Tüketim çlgnlna bal hazr ve ilenmi gda tüketimi ve hareketsizlik art gösterdi. Artan televizyon izleme süresi, ne kadar hareket ettiimizi de önemli ölçüde etkiledi. Yaptmz iler bile daha hareketsiz ve geçtiimiz yllara göre daha az fiziksel aktivite gerektiriyor. Son birkaç yl içinde o kadar çok ey deiti ki biz doktor olarak gençlerde kalp krizlerinin artmasna armadk.

KALP KRZNDE EN BÜYÜK RSK FAKTÖRLERNDEN BR, ARTAN TP 2 DYABET VAKALARI

Tip 2 diyabet hastalnn gençlerde kalp krizinin görülmesinin bata gelen nedenlerinden olduunu belirten Boztosun, kalp krizinde en büyük risk faktörlerinden birinin, artan tip 2 diyabet vakalar olduu bilgisini verdi.

Boztosun, Tip 2 diyabete katkda bulunanlarn, yeme alkanlklarndaki deiiklikler ve ar ilenmi gdalar olduunu aktararak, u deerlendirmelerde bulundu:

Kilo alm ve obezitenin yannda azalm fiziksel aktivite yani hareketsiz yaam tarz da buna elik ediyor. Son 10 yl akn süredir ileri yan kalp krizi için en büyük risk faktörlerinden biri olduu ve tipik olarak 50 ya üstü erkekleri ve 65 ya üstü kadnlar etkiledii tespit edilmitir. Ortalama sadece 36 yanda kalp krizi geçiren erkeklerle yaplan bir çalmada, yüzde 30u 15 yl içinde vefat ettiini görüyoruz. 40 yandan önce kalp krizi geçiren erkek ve kadnlarla ilgili baka bir çalmada ise, bir yl içinde ölüm riski yüzde 1 iken, yüzde 25i 15 yldan ksa bir süre içinde maalesef kaybedildi.

Bu yüzden bu hasta grubu özellikle yakndan takip edilmeli ve mutlaka sigara, diyabet gibi yaam tarz deiiklikleri çok yakndan izlenmelidir. Son yllarda kalp krizi özellikle genç erkeklerde 20 ila 30lu yalar arasnda sk görülmeye balad. Özellikle salgn döneminin yaam eklinde oluturduu deiiklii genetik olarak kalp hastalklarna yatkn kiiler için risk oluturuyor.

ÖNCESNDE ALINACAK ÖNLEMLER HAYAT KURTARIR

Kalp krizi söz konusu olduunda öncesinde alnacak önlemlerin hayat kurtardnn altn çizen Boztosun, Kardiyovasküler hastalk riskini obezite, kötü beslenme ve egzersiz eksiklii, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolestorol, sigara içmek yükseltir. Bu sebeple salkl ve hareketli bir yaam kalbimizi koruyacaktr. Ayrca ailede kardiyovasküler hastalk öyküsü bulunuyorsa ekstra dikkatli olmak gerekir. uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git