Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Mehmet Baltal, kalp krizi ile ilgili bilgiler verdi.
Prof.Dr. Mehmet Baltal, kalp krizinin kalbi besleyen damarlarn tkanmasna bal olarak gelien ve o damarn besledii kalp kasnda çeitli derecede hücre ölümüyle sonuçlanan bir hastalk olduunu söyledi.
Her 5 ani ölümden birinin sebebi kalp krizi
Her 5 ani ölümün birinin kalp krizinden dolay gerçekletiini ifade eden Prof.Dr. Mehmet Baltal, Hastalarn kalp krizinden kaybedilmelerinin önlenmesi olayn ilk anndan itibaren en ksa zamanda giriimsel kardiyoloji bölümü olan bir hastaneye ulamasna baldr dedi.
Kalp krizlerinin çounun koroner arterlerde yani kalp kasna kan ve oksijen tayan atardamarlarda oluan phtlar sebebiyle meydana geldiini ifade eden Prof.Dr. Mehmet Baltal, Phtlar genelde daralm koroner arterlerde oluur. Arter duvarnn içindeki aterosklerotik plak bazen çatlar ve bu da pht oluumunu tetikler. Koroner arterlerdeki phtlar kalp kasna kan ve oksijen akn engeller, bu da o bölgedeki kalp hücrelerinin ölümüne sebep olur. Hasar gören kalp kas kaslma yeteneini kaybeder ve kalbin geri kalan ksm hasar gören bu bölümün iini de yapmak zorunda kalr dedi.
En büyük belirti göüs ars
Kalp krizi belirtilerine de deinen Prof. Dr. Mehmet Baltal, En büyük belirti göüs ars. Kalp durmas olunca hemen youn bakma götürmek ve ani müdahale etmek lazm. Eer göüs ars kalp krizine balysa anjiyografi yapabilen bir merkezde tkanan koroner damara müdahale edilmeli. Türkiye de u anda bu a yaylm durumda. Hastann hzl bir ekilde ileme alnmas gerekir. Yani anjiyografi yaplmal. Böylece kalp damarlarnn durumu tespit ediliyor, daha sonra stent ile oradaki tkanma açlp kalp kas yeniden besleniyor dedi.
Hipertansiyon ve diyabet en önemli risk faktörü
Koroner arter hastalklarnn ve kalp krizinin risk faktörlerine de deinen Prof.Dr. Mehmet Baltal, bu risk faktörlerini de ya, erkek cinsiyet, hipertansiyon, hiperkolesterolemi, diyabet, sigara içmek ve ailede erken yata koroner kalp hastal görülmesi olarak sralad.
Göüs ars ve EKGdeki deiikliklere dikkat
Acil ünitesinde kalp krizi tansnda üç önemli bulgudan yararlanldn ifade eden Prof.Dr. Mehmet Baltal, Birincisi hastann ikayetidir, bunu esas itibaryla göüs ars oluturur. kincisi EKG (Elektrokardiyogram). Kalp krizlerinin büyük bir çounluunda EKGde kalp krizine özgü deiiklikler olur. Üçüncüsü de laboratuvarda yaplan kan testleridir. Bununla infarktüsle birlikte kana karan baz enzimlerin (özellikle, Troponin I) düzeyi ölçülerek tan kesin olarak konulur dedi.
Arsz kalp krizi daha tehlikelidir
Göüs arsnn farkl ekillerde görülebileceini de vurgulayan Baltal, Göüs kemiinin arkasndaki göüs ars kalp krizinin en önemli belirtisidir. Sessiz kalp krizi olarak da tanmlanan kalp krizinde özellikle diyabet hastalarnda ve yallarda, bu ar çok belirsiz olabilir ya da hiç hissedilmeyebilir. Göüs ars sklkla göüsten omuz ya da kollara, ense, diler, çene, karn veya srta doru yaylr. Bazen ar sadece bu bölgelerden birinde hissedilir. Kalp krizinin arsz olmas veya arl olmasnn ciddiyeti üstüne bir etkisi yoktur. Hatta arsz olanlarda, hasta hastalnn farknda olmayabilecei için daha tehlikeli olabilir uyarsnda bulundu.
Prof.Dr. Mehmet Baltal, göüs arsnn yan sra dier bulgular da öyle sralad: Nefes darl, öksürük , ba dönmesi ve sersemleme, baylma, mide bulants ve kusma, Kyametin geldii hissi ve sknt.
Kalp krizinde yaplmas gerekenlere de deinen Prof.Dr. Mehmet Baltal, Kalp krizi acil bir durumdur. Hastaneye yatmay ve youn bakm gerektirir. çünkü ölümcül ritim bozukluklar (aritmiler) kalp krizinin ilk bir kaç saatinde ölümün balca sebebidir. Tedavinin amaçlar kalp krizinin ilerlemesini durdurmak, kalp hasarn en az düzeyde tutmak, iyileebilmesi için kalbin taleplerini azaltmak ve komplikasyonlar önlemektir diye konutu.
Harap olan kalp kasnn telafisi yok
Kalp krizinde erken tannn çok önemli olduunun altn çizen Baltal, Zaman geçtikçe ritim bozukluklarndan yaam yitirme ihtimali artacak ve harap olan kalp kas miktar artacaktr. Harap olan kalp kasnn telafisi yoktur. Kalp krizinde ZAMAN=KALP KASI demektir uyarsnda bulundu.
Kalp krizini önlemek için bu önerilere dikkat!
Kalp krizinin tekrarn önlemek ve kalp krizinden korunmak için hastalara önerilerde de bulunan Prof.Dr. Mehmet Baltal, u tavsiyelerde bulundu:
Kan basncnz kontrol edin. Gerekirse doktorunuzun önerecei ilaçlar kullann.
Kolesterol seviyelerinizi kontrol edin. Gerekirse doktorunuzun önerecei ilaçlar kullann.
Eer içiyorsanz sigara içmeyi brakn. Bu konuda zorlanrsanz sigaray brakma polikliniklerinden destek aln.
eker hastalnz varsa mutlaka kontrol altnda tutun. Gerekirse doktorunuzun önerecei ilaçlar kullann.
Meyve ve sebze bakmndan zengin, az hayvansal ya içeren diyetler uygulayn.
Fazla kiloluysanz kilo verin.
Kalp salnz korumak için her gün ya da haftada en az 4 gün yürüyü yaparak ya da dier egzersizlerle vücudunuzu çaltrn fakat önce kalp hastalklar uzmannza dann.
Stresten uzak durun gerekirse bunun için profesyonel yardm aln. Yoga, meditasyon, psikiyatrist vb).
Eer kalp krizi için bir ya da daha fazla risk faktörü tayorsanz kalp krizini engellemeye yardmc olmas için aspirin alp almamanz konusunda doktorunuza dann. Bilinçsiz aspirin kullanmnn mide kanamas gibi olumsuz sonuçlar dourabileceini unutmayn.