Günde kaç saat uyunmalı sorusunuz cevabını New York Üniversitesi Tıp Fakültesinin Amerikada yaptığı araştırma verdi. Toplam 290 bin kişi üzerinde yapılan uyku araştırmasının sonucu ortaya çıkardı ki günde 7 - 8 saat uyku uyuyanlarda felç riski azalıyor, 7 saatten az 8 saatten fazla uyuyanlarda ise bu risk ciddi oranda artıyor.
UYKU VE FELç RİSKİ BAĞLANTISI
Günde 8 saatten fazla uyuyan kişilerde yüzde 146 oranında arttığı görülen felç riskinin günde 7 saatten az uyuyanlarda yüzde 22 olduğu görüldü. Ne fazla ne az günde ortalama 7 8 saat uyuyanlarda ise bu riskin azaldığı ortaya çıktı.
FELç NASIL OLUŞUR?
Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre kalp krizi ve kanserden sonra en sık rastlanan ölüm nedeni olarak gösterilen felç oldukça riskli bir durum. Emboli beyne kan akışı sağlayan damarlardan birinin, başka bir madde ile aniden tıkanması sonucu beynin belli bölgesine kan akışının yavaşlaması veya tamamen durması sonucu meydana gelen halk arasında inme olarak adlandırılan durum.
FELçTEN KORUNMAK İçİN
Spor her yaştaki insan için gerekli olduğu gibi felçten korunmak için hayati bir önem taşıyor. Felçten korunmanın en iyi yolu olarak düzenli spor yapmak önerilirken, felce yakalanmamak için haftada 3 - 6 kez, minimum 30 dakika spor yapmanın önemi vurgulanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre felç, kalp krizi ve kanserden sonra en yaygın 3.ölüm nedeni
UYKU NEDİR?
Uyku tüm memelilerde, kuşlarda ve balıklarda gözlenen doğal dinlenme biçimidir. Bu canlılar günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uykuya ihtiyaç duyarlar. Uyku tam anlamıyla şuursuzluk olarak nitelendirilemez. İnsanlarda yeterli uyku alınmaması unutkanlık, asabiyet, dikkat dağınıklığı gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca gereğinden fazla uyku depresyon gibi rahatsızlıklardan kaynaklanıyor olabilir. Uyku bozukluğu kimi insanlarda kronik hale gelip çok büyük sorunlara neden olabilmektedir. Uyku insan ömrünün en az 1/3ünü oluşturur. Vücudun dinlenmesini ve beynin bir gün önce aldığı bilgiyi işlemesini sağlar. Uyku, 24 saatlik döngüde doğal olarak yerini almaktadır. Kişinin kolaylıkla uyandırılabildiği, değiştirilmiş bilinçlik halidir. Kişilerin uykudaki davranışlarını ve EEG kullanarak onların beyin dalgalarını inceleyen bilim insanları, uyku sırasında gerçekleşen olaylara dair kanıtları ortaya koyarlar. Uyanıkken ya da uyurken beyin dalgaları, beyindeki milyarlarca nöronlar arasındaki elektrik trafiği sonucunda üretilir. Uyku aynı zamanda hafızanın yeniden yapılandırılması ve psikolojik yenilenme için gereklidir.
Her bebeğin uyku düzeni farklı olabilir.
Her bebek büyüme sürecinde kendine özgü uyku alışkanlıkları gösterebilir. Daha düzenli uyku için bu tavsiyelere göz atabilirsiniz.
Bebeğinizi her zaman sırt üstü yatırmak önemlidir.
Ayakları beşiğin ayakucuna dokunmalıdır. Böylece örtünün altında aşağı kayıp battaniyenin yüzünü örtmesini engellemiş olursunuz.
Odanın sıcaklığının 17-19C olduğundan emin olun.
Bebeğim ne kadar uyumalı?
Her bebek farklı olduğundan bebeğinizi başka bir bebekle kıyaslamanın anlamı yoktur. Bazıları uzun süreler boyunca uyurken diğerleri sık sık kestirir. Yine bazı bebekler günün büyük bölümünde uyurken diğerleri çok az uykuya ihtiyaç duyar.
Uyku düzeni
İlk haftalarda bebeğinizin uyku düzeni muhtemelen sizin uyku düzeniniz ile uyumlu olmayacaktır.
Genellikle gün içerisinde daha fazla ve geceleri daha az uyuyacaktır.
Her fırsatta uyuyun. Günün hangi saati olursa olsun bebeğiniz uyuduğunda uyumaya çalışın.
Bebeğiniz uyuduğunda ev işleri yapmaktan kaçının, istirahat etmeniz daha önemlidir.
Bebeğiniz uyurken ayak uçlarınıza basarak dolaşmayın, sesli ortamlarda uyumaya alışması daha iyidir.
Daha iyi uyku için gece ortamı yaratmak
Eğer bebeğinizin en uzun süre geceleri uyumasını istiyorsanız, gecenin gündüzden farklı olduğunu anlamasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Gündüzleri iyi beslenmelerini sağlamak gerçek bir fark yaratabilir. Akşam öğününün daha karanlık bir ortamda verilmesi geceleyin iyi bir uyku çekmelerine yardımcı olabilir.
Gece öğünleri için doğru ortamı yaratmak
Gündüzün bittiğini ve gecenin başladığını anlayabilmesi için bebeğinize akşamları banyo yaptırmaya çalışın.
Işıkları loşlaştırın.
Sakin bir şekilde ve mümkün olduğu kadar az konuşun.
Bebeğinizi besledikten, gazını çıkarttıktan ve altını değiştirdikten sonra hemen yatırın.
Bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olmak
Eğer göğsünüzde veya eşinizin kollarında uykuya dalmaya alışırsa daha sonraları tek başına uyutmakta zorlanabilirsiniz. İlk günlerde bundan kaçınamayabilirsiniz. Ancak buna ne kadar fazla alışırsa tek başına uykuya dalmasının o kadar zorlaşacağını da unutmayın.
Eğer bebeğinizin tek başına uykuya dalmaya alışmasını istiyorsanız, en başından itibaren daha uyanıkken yatağına koymayı arzu edebilirsiniz.