Yaam süresinin uzamas, artan sigara tüketimi, obezite ve diyabet hastalklarnn görülme sklndaki yükseli, kanser türleri arasnda en ölümcül olarak bilinen pankreas kanserinin de görülme skln artryor. Öyle ki pankreas kanserinin 20 yl sonra en yaygn görülen kanserler arasnda ikinci sraya yükselmesi öngörülüyor. Ancak bu olumsuz tabloya karn bilim insanlar, tan ve tedavideki gelimelere yenilerini ekleyerek pankreas kanserini tedavi edilebilen, yaam kalitesinin ve süresinin artt bir hastalk haline getirme uran sürdürüyor. Bu çabalarn sonuç verdiini anlatan Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan, önceki yllarda ameliyat edilemeyen pankreas kanserlerinin artk uygun hastalarda cerrahi yönteme bavurulabilir hastalklar arasnda yer aldn belirterek Tbbi ve teknolojik gelimeler sayesinde uygun hasta grubunda hastalarmzn yüzde 70-80i cerrahi yöntemle baarl bir ekilde tedavi ediliyor. Bu oldukça önemli, çünkü pankreas kanserinde kurtulabilmek için cerrahi yöntemle hastann tümörden kurtulmas gerekiyor. Tedavi baarsn salamak için ameliyatn ardndan hasta kemoterapi ve radyoterapi yöntemleriyle destekleniyor diyor.
20 yl sonrasna dikkat!
Pankreas hücrelerinde meydana gelen DNA deiiklikleri, hücrelerin normal yaam süreçlerinin dna çkarak kontrolsüzce bölünmesine yol açyor. Bu çoalma sonucu hücreler çevre dokulara szarak etrafa yaylyor. Kontrolsüz gelien hücrelerin uzak organlara sçramas halinde de metastaz yaanyor. Yani kanser vücudun baka organlarnda, dokularnda görülebiliyor. Pankreas kanserinin geliim sürecini bu ekilde özetleyen Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan, hastalk hakknda u bilgileri veriyor: Pankreas kanserinin görülme skl artyor. Ülkemizde kadnlarda 100 binde 3.9 ve erkeklerde 100 binde 5.9 orannda görülüyor. Günümüzde en ölümcül dördüncü kanser türü olan hastaln 20 yl sonra en yaygn görülen kanserler sralamasnda ikinci sraya yükselmesi bekleniyor
En önemli risk nedeni ileri ya ve sigara
Pankreas kanseri saylarndaki artn nedenleri arasnda; daha uzun yaamak, sigara içmek, imanlk ve diyabet oranlarnn artmas gibi etmenlerin yan sra dier kanser türlerindeki tedavi baars nedeniyle artan kanser hastalarnn daha uzun süre yaamas da var. Zira bu hastalarda, sonradan pankreas kanseri geliebiliyor. Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan, hastaln ortalama görülme yann 65-70 olduunu, nadiren 45 yandan önce de ortaya çkabildiini belirtiyor. Tütün ürünlerinin kullanm pankreas kanseri riskini 2 katna çkaryor. Bu nedenle erkeklerde görülme oran daha yüksek. Ar alkol tüketimi ile tetiklenen bir hastalk olan kronik pankreas iltihab da (kronik pankreatit) da ayr bir risk faktörü. Baz genlerde meydana gelen mutasyonlarn yan sra ailede kanser öyküsü bulunmas da riski artryor.
Az da olsa ikayete neden oluyor
Geç belirti veren ve sinsi ilerleyen bir hastalk olarak tanmlanan pankreas kanseri tans konduunda hastalarn sadece yüzde 20si cerrahi tedavi için uygun bulunuyor, yarsnda ise kanser uzak organlara metastaz yapm oluyor. Pankreas kanseri balangçta ikayete neden olmasa da, baz hastalar mide ve srt arsndan, ilerleyen süreçte tümörün karndaki sinirleri sarmas nedeniyle srta vuran iddetli karn arsndan, hazmszlk ve ikinlikten yaknyor. Önemli bir belirtinin de sarlk olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan, aniden gelien diyabetin de pankreas kanserini düündürmesi gerektiini belirtiyor.
Ameliyat edilebilen hastalar artt
Pankreas kanserinin geç fark edilmesi, tp insanlarnn tedavi konusundaki seçeneklerini azaltyordu. Kitlenin ameliyat edilemeyecek kadar büyük olmas, pankreasn çevresinde hayati açdan büyük önem tayan organlar bulunduu için radyoterapiden yeterince verim alnamamas, geçmite tedavi yollarn tkayan etmenler olarak öne çkyordu. Son yllarda gelitirilen yeni ve etkin kemoterapi ilaçlar ve ileri cerrahi teknikler sayesinde pankreas kanseri hastalarnn sa kalm orannda belirgin iyilemeler olduunu vurgulayan Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan, öyle devam ediyor:
Öyle ki cerrahi uygulanabilen hastalarda 5 yllk sa kalm oran artk yüzde 30-40lara yükseliyor. Ameliyat sonrasnda uygulanan kemoterapi ve radyoterapi sayesinde tümörün tekrarlama riski azaltlyor ve daha baarl sonuçlar alnyor. Önceki yllarda kanserli hücrelerin pankreas çevresindeki damarlara yaylmalar nedeniyle ameliyat ans olmad düünülen hastalar, toplam hastalarn üçte birini oluturuyordu. Yani tedavi seçenei çok snrlyd. imdi ameliyat öncesi uygulanan kemoterapi ve radyoterapi sayesinde tümörler küçültülüyor ve cerrahi ile alnmas mümkün oluyor. Bu hasta grubunun yüzde 70-80ine cerrahi yöntemle tedavi sunabiliyoruz. Bu oldukça önemli çünkü pankreas kanserinden kurtulabilmek için cerrahi yöntemle tümörün alnmas gerekiyor. Ardndan da kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi baars destekleniyor
Multidisipliner yaklam yaam süresini uzatyor
Tüm kanser türlerinde olduu gibi pankreas kanserinin tedavisinde de farkl disiplinlerde deneyim sahibi uzmanlarn i birlii baarda etkin rol oynuyor. Kanser tan ve tedavisinde görev alan tüm uzmanlar, tümör konseylerinde hastalar deerlendirerek istenecek ek tetkiklere, yaplacak ilemlere, tedaviye ve takip sürecine birlikte karar veriyor. Yaplan çalmalarn multidisipliner yaklamn olumlu sonuçlarn ortaya koyduunu anlatan Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan, Multidisipliner tümör konseylerinde tartlan farkl kanser türlerine sahip hastalarn hastalk evrelemeleri daha doru yaplyor, tedavilerine daha erken balanyor ve daha baarl sonuçlar alnyor diye konuuyor.