Uzm. Dr. Avcı: “Her yanma reflü değildir”

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Enver Avcı, domates, ketçap, narenciye, kafein, kolalı içecekler ve gıdaların reflüyü artırabileceğini ifade ederek, göğüsteki her yanmanın reflü olmadığını belirtti.

Haberler 28.08.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Medicana Hastanesi Gastroenteroloji Uzman Dr. Enver Avc, reflü ve meydana gelen yanmalar ile ilgili bilgiler verdi. Uzm. Dr. Avc, her yanmann reflü olmadn belirterek, çünkü özofagus motor fonksiyon bozukluklar dediimiz hastalklar örnein; akalazya, diffüz özofagus spazm gibi hastalklarn tedavisi farkldr. Onlarda manometri gerekir. Yani her gösü yananda reflü var demek yanl olabilir. Ama çou zaman reflünün en büyük semptomu göüs arkasndaki yanmadr. Bu reflü açsndan önemli bir semptomdur eklinde konutu.

Uzman Dr. Enver Avc, gastro özofajial reflü hastalnn mide içeriinin yemek borusuna kaçmasyla oluan bir hastalk olduunu söyledi. Normalde her insanda fizyolojik olarak reflü görüldüünü ancak semptom vermediini anlatan Avc, Semptom verir hale geldii zaman buna hastalk adn veriyoruz. Özellikle gebelik döneminde gastro özofajial reflü hastal neredeyse gebelerin yüzde 50sinde görülüyor. Bunun en büyük nedeni deien hormonal durumdan olmaktadr. Özellikle progesteron hormonu alt özofagus sfinkterini gevetmekte ve bu da sürekli olarak sfinkterin açk kalmas nedeniyle mide içlerinin özofagusa kaçmasna neden olmakta ve reflü olumaktadr. Ayrca, hamilelikte karn içindeki basncn artmas da buna etkide bulunmaktadr. Özellikle gebeliin 2. ve 3. bölümünden itibaren daha fazla görülmekte, son dönemde daha da artmaktadr dedi.

HASTALAR YEMEKTEN SONRA SAKIZ çNEYEBLRLER

Gebelerde reflü hastalnn yaam kalitesini ciddi anlamda düürebileceini aktaran Uzm. Dr. Avc, Bu nedenle hastalara ilk önce hayat tarzn deitirmeleri yönünde telkinlerde bulunuyoruz. Örnein dar kyafetler giymemeleri, az az ve sk sk örnein 3 saat arayla beslenmeleri, yediklerini çok çinemeleri, yemek esnasnda su içmemeleri ve yemek ve öle aralarnda su içmelerini öneriyoruz. Hastalar yemekten sonra sakz çineyebilirler, böylelikle tükürük bezi salgsn artrarak özofagusun bikarbonat düzeyi artrlabilir, asit nötralize edilebilir ifadelerini kulland.

FAZLA çAY, KOLALI çECEKLER VE GIDALAR ÖZELLKLE REFLÜYÜ ARTIRIR

Hastalarn baz gdalardan uzak durmasn istediklerini kaydeden Uzm. Dr. Avc, Bunlar; domates, ketçap, narenciye, kafein, fazla çay, kolal içecekler ve gdalar özellikle reflüyü artrr. Onun için bunlardan uzak durmalarn öneriyoruz. Hastalarn geceleri semptomlar çok artyorsa yatak bann biraz yükseltilmesi ve sol yanna yatmalar semptomlar azaltabilir. Bunlara ramen hastann ikayetleri devam ediyorsa hastalarda medikal tedaviye bavuruyoruz. Medikal tedavide öncelikle barsaktan emilmeyen ilaçlara balyoruz. Bunlar; antiasit dediimiz uruplar ve çineme tabletleridir. Bunlar yemeklerden 15 dakika sonra ve yatmadan önce kullandryoruz. Hastalar buna ramen yine de rahat etmezlerse o zaman artk PPI dediimiz proton pompa inhibitörleri ile balayabiliyoruz. Bunlar B grubu ilaçlardr. Yaplan çalmalarda yan etkilerinin olmad, gebelerde ve bebeklerde bir skntsnn olmad belirtiliyor. Gerekirse bu ilaçlara balyoruz ama elimizden geldiince sistemik emilimi olmayan ilaçlarla gebelerimizin gebeliklerini tamamlamalarn istiyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git