'Türkiye'nin çatısı' eriyor

'Türkiye'nin çatısı' olarak nitelendirilen Ağrı Dağı'nın 4 bin ile 5 bin 137 metre arasında bulunan şapka buzulları, sıcakların etkisiyle eriyor. Dağın eteklerindeki bazı köyler, özellikle aşırı sıcaklarda buzulların erimesi ile sele maruz kalıyor. Ağrı Dağı'na 12 Eylül'de 162'nci tırmanışını gerçekleştiren Erzurum Alpin Doğa Sporları Kulübü Başkanı Mustafa Tekin (42), "'Türkiye'nin çatısı' küresel ısınma nedeniyle her geçen gün eriyor. Buzulların yerini artık kara parçaları aldı" dedi.

Haberler 18.09.2021 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran ve Ermenistan snrnda yer alan Arnn Doubayazt ilçesi ile Idr arasnda bulunan, 5 bin 137 metrelik yüksekliiyle Türkiyenin en yüksek da olan Ar Dann buzulla kapl zirvesi, her geçen gün eriyor. Her sene dünyann dört bir yanndan dac grup ve turistlerin akn akn geldii Ar Dann zirvesinde bulunan 10,2 kilometrekarelik alana sahip apka buzulu; güneyden Ar Doubayaztta Öküz Deresine, kuzeyden ise Idr Aralkta Cehennem Vadisine kadar uzanyor. Buzullarn erimesi ise en iyi daclar tarafndan gözlemleniyor. Buzullarn erimesini Ar Dann alamasna benzeten, Erzurum Alpin Doa Sporlar Kulübü Bakan ve da kaya ile tur rehberlii yapan Mustafa Tekin, unlar söyledi:

ÜLKENN çATISI ERYOR

Profesyonel dac ve da rehberiyim. Yaklak 23 yldr Ar Dana trmanyorum. 200ün üzerinde faaliyete katldm. Bu son 23 ylda Ar Dandaki ciddi deiim, gerçekten korkutucu boyutta çünkü inanlmaz hzl bir ekilde buzullar eriyor. Özellikle son 10 ylda Öküz Deresi diye tabir edilen vadi, buzullarla kaplyd ama u an tamamen eridi. Buz eriyince alttaki kara parçalar ortaya çkt ve erime çok hzl bir ekilde devam ediyor. Ar Dana 4 trman rotas var. 15 ylda bu rotalarda yönüne göre 70 ile 100 metre arasnda bir erime oldu. Zaman zaman erimeden dolay dan altndaki yerleim alanlarnda sele neden oluyor. Küresel snma gerçekten de korkutucu boyutta. Herkes elini tan altna koyup buna bir çözüm yolu bulmal. Sanrm bu nesil, buzullarn bittiini görecek. Maalesef durum korkutucu boyutta. Bu hzl erimeden dolay zaman zaman sel de olabiliyor. Dere yataklarndan çamurlu su, buzul sular geliyor. Maalesef sadece buzullar deil dünyamz hzl bir ekilde kaybediyoruz. Bir an önce el ele verip, bu kaybn önüne geçmeliyiz yoksa yaayacamz baka bir dünya yok.

Ana Sayfaya Git