15 Barodan itiraz geldi!

15 Baro, trafikte Kürtçe yazıların silinmesine yönelik ortak açıklamada bulunarak, “Bu tutum toplumsal barışa zarar vermektedir” denildi.

15 Barodan itiraz geldi!

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 15 ilin barosu, Kürtçe trafik uyarı yazılarının silinmesine ilişkin “Toplumsal barışa zarar veren bu uygulamalardan vazgeçilmesi ve bu uygulamaları gerçekleştiren kişiler hakkında etkin bir adli ve idari soruşturmanın yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz” açıklamasını yaptı.


15 BARO’DAN ORTAK AÇIKLAMA
Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van olmak üzere 15 baro, Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman'da belediyeler tarafından bazı caddelerde sürücülere yönelik ‘yavaş’ anlamına gelen Kürtçe ‘hedi’, ‘önce yaya’ anlamına gelen ‘peşi peya’ uyarı yazılarının silinmesine, ortak açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

TOPLUMSAL BARIŞA DİKKAT ÇEKİLDİ
“Son günlerde Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman illerinde Belediyelerin sorumlu oldukları yolların yaya geçitlerinde Kürtçe yazılan trafik uyarılarının kolluk kuvvetlerinin gözetiminde sivil kişilerin müdahalesiyle ya da karayolları müdürlüğü görevlilerinin eliyle silindikleri anlaşılmaktadır. Trafik kuralları, karayollarında can ve mal güvenliği yönünden trafik düzenini sağlamak ve trafik güvenliğini ilgilendiren tüm konularda alınacak önlemleri belirleyen kurallar bütünüdür.

TRAFİK KURALLARINI İFADE EDİYOR
 Trafik kurallarını ve uyarılarını gösterir işaret ve yazıların Türkçe dışında başkaca dillerde yazılması önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Bir kentte yaşayan insanların anadilinde trafik uyarı ve işaretlerinin olması düzenlemenin amacını sakatlamamaktadır. Aksine arzu edilen trafik güvenliğine etkin bir şekilde katkı sunmaktadır. Bu talihsiz yaklaşım, ülkemizde yaşayan milyonlarca Kürdün varlığına ve diline karşı oluşan tahammülsüzlüğün başkaca bir ifadesidir. Bu tutum, birlikte yaşam kültürüne ve toplumsal barışa zarar vermektedir.  Biz aşağıda imzası olan Bölge Baroları olarak; toplumsal barışa zarar veren bu uygulamalardan vazgeçilmesi ve bu uygulamaları gerçekleştiren kişiler hakkında etkin bir adli ve idari soruşturmanın yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz.”

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz